A bout de soufflé

© DIANE HENDRIKX

De soufflé lijkt vandaag wat vergeten, nochtans is het een bijzonder interessant gerecht. Het rijzen van de mengeling van eieren en kaas onder invloed van het stomend vocht is een intrigerend fenomeen.

Tip: er zijn verschillende variaties mogelijk. Je kunt fijne reepjes ham toevoegen aan het kaasbeslag, of bereide, uitgelekte spinazie.
Tip: er zijn verschillende variaties mogelijk. Je kunt fijne reepjes ham toevoegen aan het kaasbeslag, of bereide, uitgelekte spinazie.© DIANE HENDRIKX

Kaassoufflé

Voor 4 personen:

30 cl lauwe melk

40 g boter (+ wat extra om de schotel in te smeren)

40 g bloem

150 g geraspte comtékaas (bij voorkeur 20 maanden gerijpt)

6 eieren

Muskaatnoot naar wens

Zout

Witte peper

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de grill aan zodra de oven op temperatuur is.

2. Verwarm de melk tot ze lauw is. Laat in een andere pan de boter zachtjes smelten, doe er in één keer de bloem bij. Blijf 6 minuten roeren, op zacht vuur. Giet de lauwe melk erbij, meng goed. Voeg ook de kaas, muskaatnoot en zout toe, meng. Verlaag de temperatuur (de eieren mogen niet stollen), voeg de eigelen twee per twee toe.

3. Beboter een ovenschotel en bestrooi lichtjes met bloem.

4. Klop de eiwitten op tot sneeuw (om te testen of de eiwitten stevig genoeg zijn, kan je er een met water gevulde eierschaal op leggen: zakt deze niet in het eiwit, dan is het oké). Meng de eiwitten door het kaasbeslag, voorzichtig maar niet te traag, zodat de eiwitten niet gaan schiften.

5. Plaats eerst 2 minuten onder de zeer hete grill, bak dan 20 minuten verder op 180°C in de oven.

6. Serveer en eet meteen.

2
2© DIANE HENDRIKX
2
2© DIANE HENDRIKX
4
4© DIANE HENDRIKX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content