90 % van de tijd. Zo vaak denkt een man aan seks. Althans volgens Victor Vennenberg, het hoofdpersonage van Het geheim van de man, de nieuwste roman van de Nederlander Ivan Wolffers (zie p.134). Nu is die Victor seksuoloog van zijn vak, dus dat scheelt. Maar denkt een bakker alsmaar aan brood, of (meer to the point) een slager aan vlees ? Want 90 % van de tijd, dat is om de drie minuten. Of toch ongeveer, ik ben niet zo goed in hogere wiskunde.

Mannen zien dat helemaal anders. “Waar denkt die kerel dan de rest van de tijd aan ?” zo reageerde iemand uit mijn onmiddellijke omgeving die verder anoniem wenst te blijven. Voor mijn geestesoog verscheen prompt een Peter van Straaten-achtige cartoon. Zo’n uitgezakte vijftiger in een patserpak tegen een secretaresse in een te korte rok : “Geen telefoons, juffrouw Bouterse, ik denk aan seks.” Dat 12 % van de mannen seksuele fantasieën heeft tijdens werkvergaderingen, meldde onlangs nog de Sunday Times. In de uren van de baas dus. Volgens mij kun je daar bij Bekaert voor ontslagen worden.

Maar waaraan denkt een man dan als hij aan seks denkt ? Zoals Sherlock Holmes zou zeggen : “Nu wagen we ons in troebel water, Watson.” Volgens Ivan Wolffers is het een kwestie van ingesteldheid : “Als ik bij een bepaalde lichtinval twee appels op het aanrecht zie liggen, dan denk ik nogal snel : mmm, een perfecte kont.” Een innemend man trouwens, die Wolffers, en seks met fruit, daar kun je volgens mij niet voor gearresteerd worden. Waaraan ík denk als ik twee appels op het aanrecht zie liggen ? Aan sla met appel en spekjes. Zou het kunnen dat nogal wat vrouwen 90 % van de tijd aan eten denken ? Of aan niet eten ? Geen wonder dat het nooit helemaal goed komt tussen de seksen.

Waarover mannen fantaseren die niet van fruit houden ? Niet over hun eigen vrouw. Want daar schiet je niets mee op. Je droomt toch ook niet van een Golf als je al met een Golf rijdt. Nee, dan droom je van een BMW of een Porsche. Als een man al fantaseert dat hij met zijn eigen vrouw in bed ligt, dan ligt er in dat bed ook nog Freya Vandenbossche. Of dat blondje van de buren, bij voorkeur in een doorzichtig negligé.

Maar dat doet hij niet als hij ligt te vrijen. Althans niet volgens een recente enquête in de Daily Mail. Seks- enquêtes zijn overigens een godsgeschenk voor columnisten : kun je lekker over seks schrijven zonder je eigen huishouden op straat te brengen. Maar dit terzijde. Want wat wil de paradox volgens de Daily Mail ? Dat mannen altijd aan seks denken, behalve als ze liggen te vrijen. Dat verklaart meteen die resterende 10 %. Ik nodig u uit om de proef op de som te nemen, dames. Vraag een man tijdens een intiem moment wat hij denkt en hij zegt : “Niets”. In tegenstelling tot vrouwen hoeven mannen immers niet sexy te denken om zich sexy te voelen. Omgekeerd zal een man nooit die vraag stellen. Hij gaat er voor het gemak van uit dat je met je hoofd bij de les bent. Vertederend, toch ?

Niet dat je een man altijd op zijn woord moet geloven, natuurlijk. En wat zo’n Engelse krant ook beweert, volgens mij wordt er tijdens het buffelen aardig wat afgefantaseerd. Door beide partijen overigens, vooral als er wat sleet komt op het buffelen. Maar net zo goed als vrouwen blijken mannen wel eens afgeleid te worden tijdens het vrijen. Door geldzorgen, problemen op het werk of de plots opwellende vraag of er onderhand geen verse olie in de Landrover moet. Hier met die dipstick , Sigmund. En is het niet vreemd hoe goed je ’s avonds laat de telefoon bij de buren kunt horen ? Zolang je die gedachten niet luidop uitspreekt, is er geen vuiltje aan de lucht. Vergelijk het met autorijden : veel mensen doen hun beste denkwerk onderweg. Sommige mannen denken uit alle macht aan iets anders tijdens seks om het moment suprême uit te stellen. Als een gunst voor hun partner als het ware. Aan alle goals van Ronaldo tijdens het laatste WK, om maar iets te zeggen. Of aan langzaam voortsjokkende olifanten. Schijnt bijzonder effectief te zijn. Dus als die verre blik in zijn ogen verschijnt, dan kun je er donder op zeggen : de kudde nadert. Helemaal voor mij.

LINDA ASSELBERGS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content