8 x winkels met een plus

ACCESSOIRES - NO-NONSENSE TASSEN © Wouter Van Vaerenbergh0

Is er iets zaligers dan te shoppen in een wat autoluwere stad? Ontdek in Gent deze acht boetieks die stuk voor stuk passie en ondernemerschap uitstralen. Prachtige winkels met een verhaal, kortom.

ACCESSOIRES – NO-NONSENSE TASSEN

Architecte Griet Aesaert (33) maakt onder haar eigen label AESAERT handgemaakte leren tassen in haar ambachtelijk atelier annex winkeltje aan de Kortrijksesteenweg, rechtover het Citadelpark. Haar ontwerpen hebben een sober en uitgepuurd design en zijn gemaakt in een no-nonsense stijl. De collectie bestaat uit zeven basismodellen. De klant kan zijn exemplaar verder personaliseren en zijn eigen leder, voering, rits en riem kiezen.

Hoe wordt een architecte ambachtelijk leerbewerker?

“Na mijn studies architectuur trok ik in 2008 voor een stage naar Zürich. Daar woonde ik naast een lederverkoper waar ik graag binnensprong. Met de restjes leer die ik er op de kop tikte, begon ik zelf spullen te maken. Zo is de passie stilletjesaan gegroeid.”

Wat vond je aantrekkelijk in het werken met leer?

“Als architect duurt het lang voor je het resultaat van je werk ziet. Als je een tas ontwerpt, heb je na een à twee dagen al een afgewerkt product. Daarnaast is leer een dankbaar materiaal dat veel mogelijkheden biedt.”

Wanneer heb je beslist om je fulltime te wijden aan het ambacht?

“Uiteindelijk ben ik drie jaar in Zwitserland gebleven en maakte ik onder het merk Zwei-weg mijn eerste handtassen. Eens terug in België ging ik aan de slag als architecte, maar volgde daarnaast gedurende enkele jaren een cursus in lederbewerking. Uiteindelijk heb ik mijn job als architecte opgegeven om me fulltime te wijden aan het maken van handtassen.”

AESAERT, Kortrijksesteenweg 322, aesaert.be

GROEN – SHOP JE STUKJE URBAN JUNGLE

“Als je een plantje koopt, zie je het thuis in eigen tempo groeien en bloeien, het schrijft als het ware zijn eigen verhaal.” Daarom koos Nele Ghyselen (38) het mooie Little Green Stories als naam voor haar kleine maar fijne plantenwinkel nabij de Oude Beestenmarkt. In een vorig leven deed de West-Vlaamse ervaring op in de interieur- en groensector, maar ze droomde van een eigen zaak. Op een dag werd ze wakker en voelde dat de groene urban jungle waar ze thuis in woonde een perfecte basis vormde voor een eigen plantshop. Het concept van Little Green Stories was geboren: een stadswinkel voor kamerplanten en bijbehorende accessoires (potten, manden, …).

De drie toppers van Nele:

1 Ficus (“Een sterke plant die tot aan het plafond kan

groeien.”)

2 Calathea (“Een uitdaging om te onderhouden, maar mooi dankzij hun felgekleurde bladeren.”)

3 Alocasia of olifantsoor (“Een speciale en gestileerde plant met opvallende stengels.”)

Little Green Stories, Sint-Jacobsnieuwstraat 82, littlegreenstories.be

HOBBY – MEKKA VOOR DE HOBBYNAAISTER

Wat?De Stoffenkamer verhuisde onlangs van Coupure Rechts naar een nieuw, ruim pand in de Jozef Kluyskensstraat, aan de overkant van de Bijlokesite. De fraai ingerichte winkel is een echt walhalla voor de hobbynaaister, met een royaal aanbod van fraaie, kleurrijke stoffen voor kleren, tassen en dekens.

Wie? Helena Balcaen, zelf een actieve hobbynaaister, begon in 2005 als pas afgestudeerde musicologe te werken in De Stoffenkamer. Een tijdelijke job, dacht Helena, maar toen de eigenaars een overnemer voor hun zaak zochten, waagde ze de sprong en nam ze het roer over. Met haar passie voor stoffen en fournituren, de nodige creativiteit en een niet-aflatend enthousiasme bouwde ze de winkel uit tot een plek waar niemand met een hart voor naald en draad omheen kan.

Aanbod? Een gigantisch assortiment van alle mogelijke stoffen (katoen, sweaterstof, tricot, fleece, viscose, …) in alle kleuren en prints, maar ook een ruime keuze aan fournituren en banden.

Extra? De Stoffenkamer organiseert regelmatig naaiworkshops voor beginners en gevorderden rond een aantal thema’s. Ook workshops op maat zijn mogelijk.

De Stoffenkamer, Jozef Kluyskensstraat 1a, destoffenkamer.be

MODE – STRAATCULTUUR OPSNUIVEN

De hippe multimerkenboetiek voor jongeren Shelter trok weg uit de Sint-Pietersnieuwstraat en landde in de Hoogpoort, in het ruime pand waar vroeger Cream/Limits huisde. Als je er passeert, springt de etalage (ingericht met kleurrijke piepschuimen stenen) meteen in het oog. Binnen is het zalig om te verdwalen in de verschillende stijlvol ingerichte corners. De kledingcollecties bestaan vooral uit hippe urban streetwear en trendy casual sportswear, met veel Scandinavische merken, maar ook het Belgische label Arte uit Antwerpen. Bijzonder populair zijn de stylish schoenen van het Zweedse Vagabond. Mooie accessoires, met horloges van Cluse en zonnebrillen van Han Kjøbenhavn, vervolledigen het aanbod.

ACCESSOIRES - NO-NONSENSE TASSEN
ACCESSOIRES – NO-NONSENSE TASSEN© Wouter Van Vaerenbergh0

Shelter, Hoogpoort 9, welcometoshelter.com

KIDS – BAZAAR VAN KINDERDROMEN

Wat? Een charmante kinderboetiek met duurzame kinderkleding, verantwoord speelgoed en fijne accessoires. De winkel zat vroeger in Oudburg, maar verhuisde onlangs naar een ruimer pand in de levendige stationsbuurt.

Wie? Zaakvoerster Nathalie Suttels (39), mama van drie kinderen, is ondernemer in hart en nieren. Ze vormt nu al bijna tien jaar de spil van Petit Bazaar, dat oorspronkelijk van start ging als een onlineshop en wat later uitgroeide tot een volwaardige winkel.

Aanbod? Petit Bazaar rust op drie pijlers: kleding, speelgoed en accessoires voor kids van 0 tot 12 jaar, met het accent op kleuters en lageschoolkinderen. Petit Bazaar kiest voor duurzame, maar betaalbare kwaliteitsmerken uit eigen land (Six Hugs and Rock’n Roll, froy & dind) en de buurlanden (Hello Simone, Noé & Zoë). Daarnaast is er een mooi assortiment van verantwoord speelgoed, met o.a. het onweerstaanbaar 100 % gerecycleerd speelgoed van het Amerikaanse Green Toys.

Extra? Een mooie lijn verzorgingsproducten voor kinderen van Attitude, heerlijk fris geurend en verpakt in supervrolijke flessen en tubes. Maar belangrijker is dat het merk uitsluitend werkt met natuurlijke stoffen.

Petit Bazaar, Koningin Elisabethlaan 34, petitbazaar.be

CADEAU – AMBACHTELIJKE HEBBEDINGETJES

Oudburg is een niet te missen adresje rijker. Het geschenkenwinkeltje Catalogus, ooit begonnen als pop-up in de oude stadsbibliotheek, heeft hier een permanent onderkomen gevonden. Textielontwerpster Sophie Speck (27) zoekt met veel gevoel voor smaak en stijl allerlei ambachtelijke hebbedingetjes uit die in kleine ateliers worden gemaakt. Ze heeft een uitgesproken voorliefde voor het Verre Oosten, waardoor je in de boetiek ook Japanse producten vindt, zoals handgemaakt keramisch servies en de van papier gemaakte designhandtassen van het merk Siwa. Zelf ontwerpt Sophie plaids voor het merk Cosy Knits, en die vind je natuurlijk ook in de winkel. Nog lokaal zijn de handgemaakte, natuurlijke Anina Soap-zeepcreaties van de Gentse kunstenares Karien Vandekerckhove. Andere blikvangers zijn de juweeltjes van Jacqueline & Compote, de planners, notitieboekjes en agenda’s van RE-DO (die hun producten maken met restpapier van drukkerijen), de magnifieke houten tafel van Atelier Pi, de uitgesproken vrouwelijke kledinglijn van Pluto on the Moon uit Ninove en de met de hand en met natuurlijke kleurstoffen gemaakte bloempotten van het Gentse Dodecahedron.

GROEN - SHOP JE STUKJE URBAN JUNGLE
GROEN – SHOP JE STUKJE URBAN JUNGLE© Wouter Van Vaerenbergh0

Catalogus, Oudburg 60, catalogus-online.com

CONCEPT – SCANDINAVISCHE GEZELLIGHEID

In Scandinavië wonen de gelukkigste mensen ter wereld en daar kunnen wij nog iets van leren. Dat was het uitgangspunt van de nieuwe leefconceptstore yd nordic house in de Belfortstraat, een van de spectaculairste nieuwe zaken in hartje Gent. Eigenlijk omvat de conceptstore drie complementaire activiteiten. De winkel, ondergebracht in een prachtig pand met verschillende verdiepingen, biedt Scandinavisch en Belgisch design. Als je de tijd neemt om in de zaak rond te dwalen, overvalt je inderdaad wel een gevoel van hygge. De winkel loopt over in het Nordic Kafé, waar je een lekkere smørrebrød-lunch eet of geniet van een koffie met kaneelbroodje tijdens de fika. Ten slotte kan de werkende mens stijlvol vergaderen of de laptop open- klappen in de coworking space, een rustgevend flexbureau dat tegelijk laat zien wat yd nordic house in zijn mars heeft op de projectenmarkt.

HOBBY - MEKKA VOOR DE HOBBYNAAISTER
HOBBY – MEKKA VOOR DE HOBBYNAAISTER© Wouter Van Vaerenbergh0

yd nordic house, Belfortstraat 8, ydnordichouse.be

MODE – ALLESBEHALVE CLICHE

Vorig najaar opende in de Hoogpoort Cliché een boetiek met duurzame, originele en kwaliteitsvolle merken voor mannen en vrouwen en een beperkte selectie van interieuraccessoires. De Gentse zaakvoerster Jozefien Hernalsteen (29) kiest in de eerste plaats voor Belgische, lokaal geproduceerde labels, maar je vindt in de winkel ook een aanbod van ecologische collecties uit de buurlanden.

Waarom de naam Cliché?

“Ik vind ‘cliché’ een tof woord, typisch Gents ook. En het is bedoeld als knipoog, omdat ik net niet cliché wil zijn. Ik kies voor kleine duurzame merken die niet in andere winkels te vinden zijn en voor kleren van startende ontwerpers.”

Hebt u een achtergrond in de mode?

“Ik ben criminologe van opleiding, maar werkte gedurende drie jaar in een kledingzaak. Daar kreeg ik zin om zelf een boetiek te openen en mijn eigen accenten te kunnen leggen.”

Wat bedoelt u daar concreet mee?

“Voor mij is duurzaamheid een vanzelfsprekende keuze. Ik heb een beetje een degout gekregen van fast fashion en vind het aanstootgevend hoe vervuilend de mode-industrie is. Hoewel ik in mijn winkel met twee seizoenen werk, heb ik in mijn aanbod ook slow fashion-merken die tijdloze en seizoensoverschrijdende stukken maken.”

Nochtans zie je in de etalage nergens dat u de kaart van eco-mode trekt?

“Dat is bewust, omdat dat de mensen nog altijd afschrikt. Het idee leeft nog te veel dat ecologische mode duur of geitenwollensokken is. Ik wil aantonen dat die clichés niet kloppen.”

Wat is uw hoofdmerk?

“Rhumaa is een Nederlands fair fashion-label dat samenwerkt met jonge Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Het merk gebruikt stoffen zoals lyocell, een luxueuze stof die op milieuvriendelijke manier gemaakt wordt op basis van houtpulp.”

Wat zijn die superkleurrijke kussenslopen en poefs?

“Dat is een collectie van het Zuid-Afrikaanse Ashanti, een merk dat ik vorige zomer leerde kennen in Kaapstad. Het wordt met de hand gemaakt van textieloverschotten.”

Cliché, Hoogpoort 3b, cliche-gent.com

MODE - STRAATCULTUUR OPSNUIVEN
MODE – STRAATCULTUUR OPSNUIVEN© Wouter Van Vaerenbergh0
KIDS - BAZAAR VAN KINDERDROMEN
KIDS – BAZAAR VAN KINDERDROMEN© Wouter Van Vaerenbergh
KIDS - BAZAAR VAN KINDERDROMEN
KIDS – BAZAAR VAN KINDERDROMEN© Wouter Van Vaerenbergh
CADEAU - AMBACHTELIJKE HEBBEDINGETJES
CADEAU – AMBACHTELIJKE HEBBEDINGETJES© Wouter Van Vaerenbergh
CONCEPT - SCANDINAVISCHE GEZELLIGHEID
CONCEPT – SCANDINAVISCHE GEZELLIGHEID© Wouter Van Vaerenbergh
CONCEPT - SCANDINAVISCHE GEZELLIGHEID
CONCEPT – SCANDINAVISCHE GEZELLIGHEID© Wouter Van Vaerenbergh
MODE - ALLESBEHALVE CLICHE
MODE – ALLESBEHALVE CLICHE© Wouter Van Vaerenbergh
MODE - ALLESBEHALVE CLICHE
MODE – ALLESBEHALVE CLICHE© Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content