8 VLAAMSE TALENTEN

THOMAS LOCUS

1. THOMAS LOCUS, CHEF-KOK

Thomas Locus was begonnen aan studies voor handelsingenieur, toen hij zich realiseerde dat hij beter iets met zijn handen kon doen. Het ambachtelijke kreeg hij mee van zijn ouders die bakkers waren. Hij was 17 toen hij bij Michel Coppens als commis begon. Coppens zag iets in hem en heeft hem alles bijgebracht. Thomas werkte nog twee jaar bij Bruneau en twee jaar bij Oud Sluis. Sergio Herman stuurde hem naar Berasategui in Spanje. Terug thuis opende hij in 2009 Bistro Margaux in een verbouwd boerderijtje in Sint-Martens-Bodegem. Bistro Margaux , www.bistromargaux.be

2. WOUT BRU, CHEF-KOK

Wout Bru liep beroepsschool in Ter Groene Poorte in Brugge, ging op stage bij l’Oustau de Baumanière in de Provence en opende met zijn vrouw Suzy een eigen restaurant Chez Bru in het Franse Eygalières. Wout is bij het grote publiek bekend via tv-kookprogramma’s op Vitaya en VTM. Hij opende diverse succesvolle zomerse pop-uprestaurants in Antwerpen.

Chez Bru, www.chezbru.com

3. DOMINIQUE PERSOONE, CHOCOLATIER

In de Brugse winkel The Chocolate Line van Dominique Persoone kun je niet alleen superchocolade kopen maar ook zien hoe men in de werkplaats pralines maakt. Persoone groeide door zijn revolutionaire creaties en tv-verschijningen uit tot een BV. Als chocoladebewerker is hij altijd op zoek naar de beste cacaobonen en koopt rechtstreeks van de boeren. Hij heeft heel wat uitvindingen op zijn naam staan, waaronder de chocoladelipstick, chocolademassagezalf en de chocolate shooter waarmee men chocolade snuift. Er is een tweede winkel in het Paleis op de Meir in Antwerpen.

The Chocolate Line , www.thechocolateline.be

4. BERNARD PROOT, CHOCOLATIER

Bij Del Rey wordt al meer dan zestig jaar chocolade bewerkt. Chocolatier, patissier en roomijsmaker Bernard Proot nam in 1983 het befaamde Antwerpse pralinepaleis over en breidde de zaak uit met een degustatiesalon. Hij opende ook vier franchisevestigingen in chocoladegek Japan. Proot is niet alleen een bekwaam vakman maar ook ondernemer. Zijn chef-patissier is wereldkampioen chocoladebewerking, Gunther Van Essche. Naast pralines is Del Rey bekend voor fijne patisserie, ijstaarten en uniek chocoladewerk.

Del Rey, www.delrey.be

5. JOOST ARIJS, BANKETBAKKER

Joost Arijs ging in de leer bij bekende patissiers als Mahieu en Marc Ducobu, en kreeg een job als chef-patissier in Hof van Cleve. In 2011 opende hij zijn eigen zaak. In de toog pronken een twintigtal verschillende pralines die in zelfontworpen dozen de deur uit gaan. Het snoepgoed oogt vernieuwend maar de smaken zijn klassiek en puur. Bij de opbouw van de taarten spelen variaties van texturen en zoetzuur-contrasten een belangrijke rol. Populair zijn de macarons met smaken van gezouten boterkaramel, cassis of framboos.

Banketbakkerij en chocolaterie Joost Arijs, www.joostarijs.be

6. TOM VAN LOOCK, BANKETBAKKER

Als patisserieverantwoordelijke in De Karmeliet leerde Van Loock hoe je verfijnd banketgebak maakt met eersteklasingrediënten. Enkele jaren geleden besloot opende hij Patisserie Academie, een kleine, trendy ingerichte banketbakkerswinkel in Brugge. Zijn klassiek geïnspireerde zoete baksels vallen op door hun pure smaken. Naast heerlijke taarten, zoals zijn citroentaart met pompelmoes, zijn er eigenzinnige buches voor één persoon, mini-verrines, brownies, macarons…

Patisserie Academie, www.patisserieacademie.be

7. KRISTOF BURM, COCKTAILMAKER

Burm is bekend van zijn passage als barman in Café Theatre (Gent) en Josephine’s (Antwerpen). Bols Jenever en Dilmah Thee stuurden hem naar Sri Lanka waar hij alles leerde over thee en theecocktails. Hij was in Londen voor Bombay Gin en in Schotland voor Hendrick’s Gin. Nu werkt Burm voor Rodenbach Rosso, waarbij hij zich toelegt op fruitbier als basis voor biercocktails. Hij organiseert barman-workshops, neemt deel aan events en leert hoe je biercocktails op een hoger niveau positioneert.

8. BEN BELMANS, COCKTAILMAKER

Belmans was de eerste Belg die, in 2007, een diploma behaalde van de WSET (Wine & Spirit Education Trust) en zich mixologist mocht noemen. Hij organiseert cocktailworkshops en -proeverijen, verzorgt cocktailcatering en pool party’s. Samen met een vennoot opent hij binnenkort zijn eigen cocktailbar op het Antwerpse Zuid (Bijou Balls & Booze, www.bensbar.be). Hij wil daar alle snobistische taboes rond het maken van cocktails doorbreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content