8 FRANSTALIGE TALENTEN

LAURENT EN VINCENT FOLMER

1. LAURENT EN VINCENT FOLMER, CHEF-KOKS

De twee broers Folmer, autodidacten, afkomstig uit Nancy, maakten faam met hun gastronomisch restaurant in Heverlee. Couvert Couvert is een model van hedendaags raffinement, ook in de inrichting, met onder meer stoelen van Naoto Fukasawa en tafelobjecten van Piet Stockmans. Hun visie steunt op een uitgesproken voorkeur voor homemade, zoals blijkt uit hun keuken, maar ook uit hun huisgemaakte limonade en hun ter plekke gedroogde ham.

Couvert Couvert www.couvertcouvert.be

2. YVES MATTAGNE, CHEF-KOK

Sterrenchef Yves Mattagne voelt zich even goed thuis in de lucht (Dinner in the Sky) als voor de camera’s (1000 secondes, La Grande Ballade). Hij beheert vakkundig zijn twee restaurants, het gastronomische Sea Grill en de brasserie Yu Me.

Sea Grill, www.seagrill.be;

Yu Me, www.yume-resto.be

3. JEAN-PHILIPPE DARCIS, CHOCOLATIER

De Vervierse chocolatier Jean-Philippe Darcis draagt met trots de bijnaam ‘schepper van geluk’. Hij werkte in gerenommeerde bedrijven zoals Lenôtre, Bellouet, Wittamer en Richard, en won grote prijzen, van de Trophée Prosper Montagné (2001) tot zilver in het Wereldkampioenschap Roomijsmakers (2003).

www.darcis.com

4. PIERRE MARCOLINI, CHOCOLATIER

Meester-chocolatier Pierre Marcolini is voortdurend op zoek naar nieuwe ideeën, praat graag over zijn vak en begint altijd weer met iets nieuws. Aan hem komt de eer toe dat hij de Belgische chocolade weer als topproduct op de kaart zette. www.marcolini.be

5. SERGE GUILLOU, COCKTAILMAKER

Guillou is bij het grote publiek niet zo bekend maar hij is al 25 jaar de éminence grise van de cocktailmakers in binnen- en buitenland. Hij is verantwoordelijk voor het concept, de inrichting of de kaart van bars zoals Smoods in Brussel (Hotel Bloom), Pakhuis in Gent en Dolce in Terhulpen.

6. RAPHAËL TRÉMÉRIE, COCKTAILMAKER

Raphaël Trémérie vertegenwoordigde ons land op het wereldkampioenschap IBA (International Bartenders Association) in Praag in augustus 2013. Hij staat bekend voor zijn grote technische vaardigheid en werkt als barmanager van Crystal Lounge, de bar-restaurant van Sofitel Brussels Le Louise.

www.crystallounge.be

7. MARC DUCOBU, PATISSIER

Marc Ducobu, boegbeeld van de nieuwe generatie Belgische patissiers, maakte naam met zijn verfijnde creaties. Zijn visie is gebaseerd op de kracht van het artisanale, dat hij beschouwt als een levende toegepaste kunst.

Pâtisserie Ducobu, www.ducobu.be

8. WITTAMER, PATISSIER

Het gerenommeerde Brusselse huis Wittamer kan bogen op een geschiedenis van meer dan honderd jaar. De zaak, vakkundig geleid door Myriam Wittamer en haar broer Paul, staat garant voor topkwaliteit. Zij zullen eerlang de fakkel doorgeven aan Leslie, Myriams dochter. Steunpilaar is Christophe Roesems, een uitstekende banketbakker die er al sinds 1986 werkt. Wittamer, www.wittamer.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content