15 MAART, BRUSSEL

Op 15 maart organiseert Weekend Knack een exclusieve lezersuitstap in Brussel, waarbij kinderen extra in de watten worden gelegd. ’s Ochtends verkennen ze spelenderwijs het historische stadscentrum, na de lunch in de stijlvolle rotisserie Le Variétés in Elsene volgt een knutselworkshop in het Flageygebouw. De dag eindigt met een uitvoering van Peter en de wolf door het Brussels Philharmonic-Vlaams Radio Orkest, met burgemeester Freddy Thielemans als verteller van dienst !

Maar hoe kindvriendelijk is Brussel eigenlijk ? Wij vroegen het Nicole Van der Elst, die bij OPB (vzw Onthaal en Promotie Brussel) het cultuuraanbod voor kinderen in kaart brengt.

Brussel met kinderen : voor velen lijkt dat een nachtmerrie.

Ten onrechte. Ouders baseren hun mening vaak op de berichtgeving rond Brussel, maar kinderen zijn onbevangen. Voor hen is Brussel vaak hun eerste kennismaking met de grote stad. Voor Op Vadroei, een boekje van OPB met drie zoektochten op kindermaat, ben ik zelf vaak genoeg op stap gegaan met gezinnen. Voor kinderen is het imago van Brussel onbelangrijk. Voor hen is zo’n uitstap gewoon een totaalervaring.

Ter plaatse moet je de kids wel van A naar B krijgen.

Het centrum is helemaal niet zo groot. Heel wat bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar, terwijl de ruimere stad vlot bereikbaar is met metro, tram en bus. Een ander misverstand is de vermeende oubolligheid en eentaligheid van de Brusselse musea. Want ze hebben nagenoeg allemaal een tweetalige kinderwerking, en in de tentoonstellingen kunnen kinderen zelf aan de slag met interactieve elementen. Bij elke schoolvakantie steken trouwens nieuwe initiatieven de kop op.

Waarom zijn die nauwelijks bekend ?

De vraag is er. Alleen schortte er lange tijd wat aan de communicatie. Daarom wil OPB dit jaar het hele cultuuraanbod voor kinderen in één pakket bundelen en bekendmaken bij het grote publiek in Vlaanderen. Dat associeert Brussel vooral met politieke en administratieve instellingen. Nochtans is het cultuuraanbod voor kinderen enorm, van Mini-Europa en het Centrum voor het Beeldverhaal tot het Museum voor Natuurwetenschappen met zijn dinosauriërs of het Muziekinstrumentenmuseum. Zelfs wie in Brussel woont, kan nooit álles gezien en gedaan hebben.

2009 wordt bovendien een extra kindvriendelijk jaar, zegt het OPB.

We verwachten veel van het Bronks Jeugdtheater, dat eind maart een vaste stek krijgt op de Varkensmarkt en echt een centrum voor kinderen zal zijn. Verder is 2009 ook het Stripjaar, met onder meer een Suske & Wiske-expo in het Stadhuis en de opening van het Marc Sleenhuis. De ballonnenparade op 28 februari wordt een aanrader.

Op Vadroei (6,95 euro) is verkrijgbaar in de boekhandel, krantenwinkel en bij OPB. Info : 0800 13 700, www.opvadroei.be, www.uitinbrussel.be. Meer info omtrent de Weekend Knack-lezersuitstap op 15 maart vindt u op pagina 171.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content