We zouden gemakkelijk duizend redenen kunnen bedenken waarom Tokio zo uniek is. Dit zijn er alvast vijftig, in willekeurige volgorde.

1.

Harajuku, de favoriete wijk van trendy Japanse kids : minder bijzonder dan pakweg vijftien jaar geleden, en het ‘Gothic Lolita’-fenomeen is bijna volledig uitgestorven. Maar Harajuku blijft desondanks de beste spot om naar mensen te kijken.

2.

Disk Union is zonder twijfel ’s werelds beste keten van cd-winkels. Een twintigtal adressen over heel Tokio, vaak gespecialiseerd in een bepaald genre, nieuw en tweedehands.

3.

Een combini op elke straathoek. De minisupermarkten van ketens als 7 Eleven, FamilyMart en Lawson zijn overal. Je vindt er ongeveer alles om te overleven. Van exotische softdrinks en bankautomaten tot ondergoed voor ‘ salarymen’ op de dool. Als het moet om 4 u. ’s ochtends.

4.

Shibuya is van alle drukke stadskernen in Tokio veruit de aangenaamste, en daarom de beste uitvalsbasis voor een verblijf. Het immense, verwarrende station (de ondergrondse metro vertrekt op de derde verdieping) wordt momenteel heraangelegd, naar de plannen van architect Tadao Ando. Elders in de buurt wordt druk gebouwd aan een nieuw complex, Hikarie (met indrukwekkende website:

www.hikarie.jp).

5.

De crisis in de tijdschriftenwereld heeft ook gevolgen in Japan. Maar er worden nog altijd meer bladen uitgegeven dan in de rest van de wereld, soms over de gekste onderwerpen. Enkele favorieten : Brutus, Ku : nel, IDEA, So-En en Popeye.

6.

Taxi’s zijn in Japan een aparte ervaring, met automatische deuren, chauffeurs met witte handschoenen en gehaakte lakentjes op de stoelen. Duidelijk maken waar je precies naartoe wilt, is een ander paar mouwen.

7.

Shimokitazawa, in Setagaya, is een van de meest sfeervolle wijken van Tokio, min of meer op wandelafstand van de stadskernen Shibuya en Shinjuku. Een wirwar van smalle, drukke straatjes met bars, winkels en restaurants, hier en daar onderbroken door twee bovengrondse treinlijnen, de Odakyu Line en de Keio Inokashira Line. De wijk wordt momenteel heraangelegd, tot ergernis van de plaatselijke bevolking.

8.

Tadanori Yokoo, geboren in 1936, is de belangrijkste Japanse grafisch vormgever van de twintigste eeuw, en nog altijd actief, tegenwoordig vooral als schilder.

9.

De Nakagin-capsuletoren van architect Kisho Kurokawa in de zakenwijk Shimbashi is met voorsprong het belangrijkste voorbeeld van metabolistische architectuur in Tokio. Het gebouw uit 1970 staat al enkele jaren leeg en dreigt binnen afzienbare tijd te worden afgebroken.

10.

De drankautomaat. Op elke straathoek, in elke garage, station of lobby. Warme en (vooral ’s winters) koude dranken. En ieder seizoen een aantal nieuwe, soms onwaarschijnlijke lanceringen. Bij de klassiekers : Pocari Sweat, gelanceerd in 1980.

11.

Natuur is in Tokio alomtegenwoordig. Bergen en zee liggen allebei in handbereik, en in de stad is het nooit lang zoeken naar parken, oud of nieuw, klein of groot. Fauna is er ook : vorige zomer zagen we in een buitenwijk een slang een straat oversteken.

12.

De tempel van Gotokuji is gewijd aan de beroemde wuivende kat, de maneki neko, waarvan in ongeveer elke Japanse handelszaak een beeldje staat. Plus een mooi bamboebos.

13.

Nezu : een wijk waar de tijd geen vat meer op heeft. Met tientallen traditionele houten woningen, handelspanden en tempels. Plus : Scai The Bathhouse, een uitstekende galerie voor hedendaagse kunst, ondergebracht in een voormalig badhuis, en Kayaba Coffee, een koffiehuis van dezelfde eigenaars.

14.

Mount Fuji speelt gewoonlijk verstoppertje in Tokio. Soms verschijnt de berg onverwachts van tussen de wolken, en dat is telkens een magisch moment.

15.

Zogeheten familierestaurants, vaak van Amerikaanse afkomst. Zoals Royal Host, Denny’s of Fat Boy. Culinair stellen ze weinig voor, maar er eten is wel een aparte, zelfs exotische ervaring.

16.

Augustus is in Japan vuurwerkmaand. De spectaculairste hanabi van het seizoen, langs de Sumidagawarivier in de wijk Asakusa, wordt door meer dan een miljoen mensen bijgewoond.

17.

De nog altijd niet helemaal afgewerkte Tokio Sky Tree Tower is met 634 meter de hoogste toren van Japan. Dubbel zo hoog als de Eiffeltoren of de oude Tokio Tower uit 1958. Levering voorzien in mei 2012. Oshiage, de enigszins achtergestelde wijk aan de voet van de constructie, is nu al een toeristische bestemming.

18.

Je eet, wat ons betreft, nergens betere hamburgers dan in Japan. De beste grote keten is Freshness Burger (aanrader : de Classic Cheese Burger). Mos Burger is populairder, maar bijna even goed. Zats Café, een kleine keten, heeft een ongelooflijke locatie in een miniatuurhuisje tussen twee spoorpartijen in Yoyogi. Specialiteit : de Sasebo Burger, naar de havenstad waar soldaten van de Amerikaanse zeemacht in de jaren vijftig de hamburger in Japan hebben geïntroduceerd.

19.

Perfume : de beste meisjesgroep van de voorbije tien jaar. ‘Check Laser Beam’, hun recentste single, of ‘ Glitter’, hun jongste reclamefilmpje voor drankengigant Kirin, op Youtube.

20.

Concurrenten Beams en United Arrows zijn de belangrijkste (en allicht ook de beste) modeketens van Japan. Urban Research, Journal Standard en Edifice lonen ook de moeite.

21.

De trein is het belangrijkste transportmiddel in Tokio. Het netwerk is ’s werelds grootste, met 882 stations in Tokio zelf en nog eens een veelvoud daarvan in de omringende steden en gebieden. Er zijn dertig trein- en metromaatschappijen, 121 passagierslijnen, en toch vind je er relatief gemakkelijk je weg. Alleen jammer dat het net al om middernacht sluit.

22.

Nobuyoshi Araki, geboren in 1940, is allicht de beroemdste fotograaf van Japan, vooral door zijn portretten van vastgebonden en geknevelde meisjes. Maar zijn werk graaft veel dieper. Zijn recentste werk, gefotografeerd terwijl hij in behandeling was voor kanker, is nog tot 25 september te zien in de Rat Hole Gallery, een belangrijke fotogalerie in de wijk Aoyama.

23.

Golden Gai, de oude, uiterlijk nog erg traditionele uitgaansbuurt van Shinjuku. Tientallen piepkleine bars, met soms niet meer dan vijf plaatsen.

24.

Shinjuku Ni-Chome, de pittoreske homowijk van Tokio, met tientallen bars en clubs op zakdoekformaat, verspreid over miniwolkenkrabbers. De meest toegankelijke, en een van de leukste : Arty-Farty.

25.

De kust van Shonan, even buiten Tokio : California Dreamin’, maar dan op zijn Japans. De beste stranden liggen in Hayama en zijn relatief gemakkelijk met de stadsbus te bereiken van het station van tempelstad Kamakura.

26.

Nihon Mingeikan, in een traditionele Japanse woning in de wijk Meguro, is sinds 1936 gewijd aan lokale arts & crafts. Het museum is opgericht door Muneyoshi Yanagi, de vader van de intussen 96-jarige Sori Yanagi, de belangrijkste Japanse designer van de twintigste eeuw (zie onder meer de Butterfly Chair).

27.

Het Prince Hotel Akasaka, een meesterwerk van architect Kenzo Tange, gebouwd in 1983, was een fantastisch hotel (witmarmeren lobby, stijlvol ingerichte kamers met eindeloze panorama’s). Deze zomer begonnen de afbraakwerken.

28.

Ergens tussen februari en maart staat Japan helemaal in het teken van de sakura, de bloesems. Hoogtepunt : picknicks, gewoonlijk met redelijk veel alcohol, onder zo’n boom in bloei.

29.

Het vlaggenschip van Isetan in Shinjuku is misschien ’s werelds beste grootwarenhuis.

30.

Beaver, een miniwinkelketen gespecialiseerd in felgekleurde outdoormode, van merken als Manastash.Nog 20 redenen om Tokio opwindend te vinden, leest u op www.knackweekend.be/mode

TEKST EN FOTO’S JESSE BROUNS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content