Obumex bestaat een halve eeuw, maar kiest voor de toekomst met nog meer internationale opdrachten en originele projecten. Voor volgend jaar heeft Obumex alvast een primeur, de keuken van een chef-kok.

Met maatwerk worden we groot. Dit is het credo van veel interieurateliers in ons land, die met hun knowhow moeiteloos wedijveren met de beste vaklui uit Londen en Parijs. Dat is niet nieuw, al voor de oorlog bouwde de Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene interieurs van pakketboten en in de jaren zestig meubelen voor het veeleisende designhuis Knoll. West-Vlaanderen speelt al lang een rol in de interieurbranche, de beurs Interieur is daar eveneens de vrucht van.

Ook het bedrijf Obumex, de afkorting van Ostyn, Buizen en Metaal, heeft een belangrijke plaats veroverd tussen de internationale tenoren. Toen het vijftig jaar geleden werd opgericht door de vader van de huidige zaakvoerder Geert Ostyn, produceerde het vooral school- en kerkmeubilair. Nu en dan kom je wel nog eens een schooltafel tegen met de merknaam erop, die vindt tegenwoordig de weg naar de markt van vintage design. “Die tafels waren afgewerkt met kunstharsplaat, een materiaal waar we nu nog mee werken. De formicakeuken is trouwens nooit weggeweest en is zelfs weer actueel. Na de schoolmeubelen ging mijn vader keukens bouwen”, aldus Geert Ostyn, die het bedrijf in het begin van de jaren tachtig overnam.

Een kwarteeuw geleden verlegde hij zelf ook een grens door als eerste uit te pakken met een geschilderde keuken. Ondertussen ging Obumex woningen inrichten voor gerenommeerde ontwerpers. In 1996 werd de lat nog eens verhoogd met de lancering van de Pawsonkeuken. “We wilden de internationale markt in en wensten iets te doen met een beroemde ontwerper om een product te ontwikkelen dat je kon exporteren. We schreven een brief naar John Pawson waarop hij antwoordde dat hij binnen de maand zou langskomen. En het klikte meteen. Het was trouwens de eerste maal dat hij een product met een firma ontwikkelde”, aldus Geert Ostyn.

De door Pawson ontworpen keuken was een succes en maakte Obumex op slag gerenommeerd in binnen- en buitenland. Het bedrijf had dan een dealer in Hongkong en Miami. Intussen werd dit designgamma uitgebreid met de Long Island keuken van Jean De Meulder en de tegelkeuken van Vincent Van Duysen.

“Ondertussen hebben we ook geïnvesteerd in een eigen team van interieurontwerpers waardoor onze huisstijl explicieter is geworden. We trachten nu ook constant onze materialen te verfijnen en diepen verloren decoratietechnieken weer op”, aldus Geert Ostyn. De productie blijft grotendeels manueel en arbeidsintensief. Het gaat dus om zuiver maatwerk. Dit stelt Obumex in staat om te werken voor veeleisende externe designers. “We blijven heel actief in België maar werken ook veel in Parijs en Londen. In Parijs voeren we bijvoorbeeld opdrachten uit voor Bruno Moinard, Herpin en Charles Zana, architecten die de lat heel hoog leggen.”

Obumex verdiende zijn basissporen in ons land, waar er de afgelopen decennia riante woningen werden gebouwd. “De ontmoeting met Pawson was natuurlijk vruchtbaar en heeft onze inzichten enorm verruimd. Ook samenwerken met wijlen Jean De Meulder was erg belangrijk, want zijn smaak en feeling waren onontbeerlijk. Maar we werken ook al dertig jaar samen met Marc Corbiau en Claire Bataille. Al die mensen stellen bijzondere eisen die de kwaliteit naar omhoog trekken. Het is steeds de bedoeling dat je samen grenzen verlegd”, aldus Geert Ostyn.

Met de komst van zijn zoon Thomas wordt ook de opvolging verzekerd. “Momenteel doorloop ik het bedrijf, stap voor stap en werk overal mee”, aldus Thomas. “Zo leer ik ook de technische kant kennen en ondertussen rijpen er nieuwe ideeën. Zo zijn we van plan om een huishoudelijke keuken te laten ontwerpen door een chef-kok. Ik liep daar al lang mee rond en heb rond dit thema zelfs mijn eindverhandeling gemaakt. Voor die keuken willen we scheep gaan met Sergio Herman, iemand die op een zeer eigentijdse en toegankelijke manier omspringt met koken. Hij heeft ook gevoel voor architectuur, waardoor we samen een gedroomde keuken kunnen ontwikkelen. Ons eigen designteam werkt het natuurlijk allemaal uit. Dit wordt dus de volgende grote uitdaging voor het bedrijf en voor mij persoonlijk.”

www.obumex.be

Obumex stelt tentoon op Interieur 2010, van 15 tot 24 oktober in Kortrijk Xpo, www.interieur.be

DOOR PIET SWIMBERGHE – FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content