1 PACT

“Design heeft een nieuw businessmodel nodig. Ik geloof in creatieve platforms van ondernemers en ontwerpers.” Pact is een ondergoedcollectie uit biokatoen. Elke stap van het productieproces gebeurt binnen een straal van 150 kilometer in Turkije. Wie een Pactonderbroekje koopt, doneert bovendien tien procent aan een goed doel, dat ook bij elke collectie verandert. “In tijden van slinkende merkentrouw moet je zorgen dat consumenten zich engageren en meewerken aan het grotere verhaal.”

Info : www.wearpact.com.

2 ONE LAPTOP PER CHILD

In 2007 ontwierp Yves Béhar voor het project One Laptop per Child van Nicholas Negroponte een laptop die niet meer dan honderd dollar mocht kosten, omdat hij verspreid moest worden in derdewereldlanden. “Zoeken naar een lagere kost is ook zoeken naar meer duurzaamheid. Dat gaat echt hand in hand.” Er werden sterke, maar lichte materialen en eenvoudige hardware en software gebruikt. Ondertussen zijn er twee miljoen laptops verspreid in Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Pas nog is de derde generatie uitgekomen. “XO-3 zijn tablets, waarmee het nog gemakkelijker is om met enkele kinderen samen rond een scherm te zitten. In Uruguay heeft elk kind tussen zes en twaalf er een. Daar zijn de middelbare scholieren jaloers op lagereschoolkinderen en dus wordt het programma nu uitgebreid.” OLPC ontving talloze awards, waaronder begin december nog een IDSA Bronze Award voor Design of the Decade.

3 SAYLKANTOORSTOEL VOOR HERMAN MILLER

In oktober stelde de Amerikaanse fabrikant Herman Miller de Sayl voor. “Een proces waar ik op dit moment erg door gefascineerd ben, is dematerialisatie, letterlijk minder materiaal gebruiken door het op een efficiëntere manier toe te passen. Voor de Amerikaanse fabrikant Herman Miller tekenden we deze Saylstoel. Hoe kan ik die zo licht mogelijk maken en toch stevig ? Ik ging kijken naar bruggen, omdat dat typische sterke maar lichte structuren zijn. Vooral hangbruggen interesseerden me, omdat ik die techniek ook wilde toepassen voor de zitting. Een small T-shirt dat je kunt uitrekken tot een largemodel, dat idee. Dus ging ik op zoek naar een materiaal dat uitrekbaar, stevig en licht is voor de soepele zitting, zonder extra harde rugsteun. Het is een stoel waar ik van hou, omdat er veel handwerk bij komen kijken is : we hebben zeventig prototypes gemaakt alvorens we de juiste vorm en ergonomie te pakken hadden. Aan een stoel kun je niets verstoppen, het is wat het is.”

Info : www.hermanmiller.com.

4 AMPLIFY VOOR SWAROVSKI

In 2010 werkte Yves Béhar voor de vierde keer samen met kristalmaker Swarovski. “Deze keer wilden we een maximumeffect met een minimum aan materialen en energie bereiken”, staat op www.fuseproject.com te lezen. “Traditionele lusters zijn gemaakt uit vele lichtjes en vele kristallen. Wij wilden proberen om met één kristal en één ledlampje hetzelfde effect te creëren door er een scherm rond te plooien.” Vanaf 2011 zullen ze in zes verschillende vormen verkrijgbaar zijn.

Info : www.swarovski.com.

5 MISSION MOTORS

“Er kan nog zoveel gebeuren op vlak van elektrische wagens. Ik heb nog maar weinig echt spannende dingen gezien.” Zelf ontwierp Béhar voor Mission Motors de One, een elektrische racemotorfiets met een gloednieuwe technologie en software. Een maand geleden maakte Mission Motors de gebruikte technologie openbaar in Las Vegas. “Het is een flexibele technologie die ook van pas kan komen voor andere voertuigbouwers, dus kijken we ernaar uit met hen samen te werken”, is op de website van de motorbouwer te lezen. “Zo kunnen we op een veel grotere schaal impact hebben en de aanvaarding van elektrische wagens helpen versnellen.”

Info : www.ridemission.com en www.missionevt.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content