Nederlandse modellen zijn al enkele seizoenen gegeerd in reclamecampagnes, editorials en op de catwalk. Dit zijn onze tien favorieten, in willekeurige volgorde.

1. Lara Stone (28) : de ster.

Hoort thuis in het rijtje supermodellen met Kate, Gisele en Naomi. Dit seizoen is ze onder andere het gezicht van de campagnes van Tom Ford Beauty, DKNY en Calvin Klein.

2. Doutzen Kroes (27) : de veelverdiener.

Werd vorig jaar moeder en doet het daarom wat kalmer aan. Siert wel de aprilcover van de Franse Vogue en campagnes voor L’Oréal en Tiffany & Co. Haar vermogen wordt geschat op 15 miljoen euro.

3. Daphne Groeneveld (17) : de sensatie.

Haar ietwat vreemde gelaatstrekken en lange benen katapulteerden Daphne Groeneveld tot de sensatie van het seizoen : covers voor VogueKorea en Russia en i-D.

4. Saskia de Brauw (31) : de ancien.

Twee jaar geleden keerde ze terug als model, nadat ze afstudeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Nu is ze beste maatjes met Riccardo Tisci en Karl Lagerfeld, die haar vroeg voor de campagne van Chanel.

5. Laura Kampman (18) : de kunstzinnige.

Ze is dit seizoen het gezicht van Balenciaga, maar nog liever staat ze zelf achter de lens of schrijft ze gedichten die ze post op haar website.

6. Milou Van Groesen (24) : de tomboy.

Met haar korte peroxidecoupe en scherpe trekken is Milou de meest androgyne van de modellen. Te herkennen in de campagne van Giorgio Armani.

7. Ymre Stiekema (19) : het Pradameisje.

Er zijn van die campagnes waar elk model van droomt, Prada is daar één van. Ymre Stiekema doet die dit seizoen voor de derde keer.

8. Romée Strijd (16) : de belofte.

In haar eerste seizoen mocht ze meteen de show van Christo-pher Kane in Londen openen. Daarna liep ze ook voor Prada, Jil Sander en Yves Saint Laurent. Niet slecht voor een zestienjarige uit Zoetermeer.

9. Josefien Rodermans (18) : de covergirl.

Niet de nummers één en twee in dit lijstje sierden de cover van de allereerste Vogue Nederland, wel deze Josefien Rodermans samen met Romée (nr. 8) en Ymre (nr. 7). Ze haalde ook de campagne van See by Chloé binnen.

10. Mirte Maas (20) : de nobele onbekende.

Een shoot in Vogue US en een campagne voor Tom Ford is niet niks, toch blijft Mirte Maas een beetje onder de radar. Vooral te herkennen aan haar borstelige wenkbrauwen.

Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content