48 UUR IN ZÜRICH

Frau Gerolds Garten, een populaire ontmoetingsplek. © Lieven Bulckens

Geen trip naar Zürich zonder een wandeling langs het idyllische meer. Maar voor wie het ook iets ruiger mag, moet naar het westen van de stad. Wat jarenlang ruw industrieterrein was, is vandaag the place to be voor Zwitserse start-ups, kleine theaters en hippe boetieks. Wij trokken in 48 uur kriskras door Kreis 5.

Voorbij is de tijd dat Zürich enkel bezocht werd door bankiers en dagjestoeristen die voornamelijk interesse toonden in het mooie meer en de luxueuze designerboetieks op hoofdstraat Bahnhofstrasse. In een paar decennia slaagde de stad erin haar ietwat saaie en stijve imago in te ruilen voor frisse, creatieve vibes. Vooral in het westen, in Kreis 5 (district 5), ontwikkelde zich de voorbije jaren een ongepolijst stukje Zürich dat erg aan Shoreditch in Londen doet denken en een jong, internationaal publiek aantrekt.

De voorbije eeuw stond Kreis 5 bekend als industrieel hoofdkwartier van de stad. Maar vanaf eind jaren tachtig, toen de industriële productie begon weg te trekken, transformeerde de wijk geleidelijk tot het trendy district dat het vandaag is. In de voormalige yoghurt- en scheepsfabrieken, opslagruimten en brouwerijen huizen vandaag musea, restaurants, een cinemacomplex en nicheboetieks – een heel ander Zürich dan wat je doorgaans in reisbrochures ziet. Twee dagen zijn ideaal om deze buurt te ontdekken, te voet of met de fiets.

DAG 1

9.30 uur

BRIOCHE MET KOFFIE

Begin een bezoek aan Zürich-West met koffie bij Caredda, een traditionele patisserie waar je rechtstreeks aan de bar bestelt. In de etalage ligt dagelijks een rijk assortiment marsepeinen fruit, bruidstaarten en brioches, gevuld met abrikozen of vanillepudding. Liever een perfecte cappuccino bij het ontbijt ? Drie blokken verderop ligt Café Noir, een kleine, gezellige bar met een excellente koffiekaart en vriendelijke barista’s. Een populair adres onder locals.

konditorei-caredda.ch en cafe-noir.ch

10.30 uur

TOREN VAN CONTAINERS

Wandel een kwartiertje westwaarts, richting treinstation Hardbrücke. Hier begint de echte Kreis 5. In 2006 openden de broers Markus en Daniel Freitag aan de overkant van het station de flagshipstore van hun tassenmerk Freitag. In een toren, gemaakt van opeengestapelde goederencontainers, worden hun wereldbekende draagtassen verkocht, gemaakt van gerecycleerde vrachtwagenzeilen, samen met andere accessoires. De broers bedachten Freitag in 1993, in een klein appartement in Kreis 5, wat toen nog een louche en verlaten drugswijk was. Vanop het dak van hun shop heb je vandaag een indrukwekkend uitzicht over de treinsporen en de opgefriste buurt.

freitag.ch

11 uur

DE TUIN VAN FRAU GEROLD

Een plek die het trendy imago van Zürich-West perfect samenvat is Frau Gerolds Garten : een stadstuin, restaurant, markt en shoppingplek, allemaal op één locatie. Gelegen naast de Freitagshop dient Frau Gerolds Garten als ontmoetingsplek voor zowel hipsters als hongerigen. In de stadstuin groeien kruiden, fruit en groenten die als ingrediënten gebruikt worden in het lokale restaurant.

Rondom de tuin zitten kleine kunstenaarsateliers en onafhankelijke shops, waaronder Print Matters, met een mooie internationale selectie magazines, en Sanikai, een Zwitsers, ethisch en veganistisch modelabel.

In de zomer heeft Frau Gerolds Garten een zonneterras en een openluchtbar. In de wintermaanden is het te doen in een tent, de Winterstube.

fraugerold.ch

12 uur

VINTAGE SHOPPEN

Wandel verder naar Bogen 33 en Walter, twee vintage meubelzaken waar je designklassiekers vindt uit de jaren vijftig en later. Bogen 33 was een van de eerste winkels die in Kreis 5 openden, in 2003. In de kelderverdieping vind je kleurrijk popartdesign : stoelen, tafels, lampen en zetels. Walter staat eerder voor houten of industriële wandkasten, armstoelen, drankenkastjes en keukengerief. Het aanbod oogt zeer Mad Men.

bogen33.ch en walterwalter.ch

13.30 uur

LUNCH IN DE MARKTHAL

Loop verder richting Im Viadukt : een verzameling van ruim dertig onafhankelijke shops die een thuis kregen onder de netjes gerenoveerde bogen van het viaduct. Je vindt er zowel mode, fijne cadeautjes als een fietsverhuurder en binnen in Im Viadukt zit een overdekte voedselmarkt. Achterin ligt restaurant Markthalle, een ideale plek voor de lunch. Daar ontmoeten we Maurice Maggi, een guerrillatuinier, kok en bekende verschijning in Zürich. Al meer dan dertig jaar fleurt hij de stad op door bloemen, kruiden en groenten te zaaien op openbare plekken, in opgebroken trottoirs of verwaarloosde bloemperken. “Zürich is één grote tuin voor mij, ” zegt hij, “in mijn jas heb ik altijd een zakje zitten met een mengeling van wel vijftig zaden. Op mijn dagelijkse wandeling door de stad zaai ik in het rond of wied ik onkruid. Guerrilla gardening is vandaag erg hip, maar toen ik er in de jaren tachtig mee begon, reageerden buurtbewoners al enthousiast. Ze noemen mijn werk bloemengraffiti.” Maurice geeft geregeld lezingen en kooklessen, met eetbare vondsten uit de stad.

im-viadukt.ch en maurice-maggi.ch

15.30 uur

NAAR HET DESIGNMUSEUM

In wat vroeger een zuivelfabriek was, Toni Areal genaamd, huist vandaag de campus van ZHdK (Zürcher Hochschule der Künste), een cinema, concertzalen en Zwitserlands beste museum over design en visuele communicatie : het Museum für Gestaltung. Neem na een bezoek de trappen tot boven. Op het dakterras van het gigantische gebouw, dat nog altijd Toni Areal heet, heb je een indrukwekkend uitzicht over de buurt en op het nabijgelegen Technopark : een pand van ruim vijfduizend vierkante meter, waar congressen en seminaries plaatsvinden en waar jonge start-ups gedurende drie jaar een goedkope werkplek kunnen huren.

zhdk.ch en museum-gestaltung.ch

18.30 uur

APERO EN PIZZA’S

Rosso is een restaurant met karakter. Binnen in een voormalige loods brandt een knetterend haardvuur en worden uitstekende Italiaanse specialiteiten bereid, waaronder pizza’s uit de houtoven.

restaurant-rosso.ch

20 uur

EEN AVONDJE ARTHOUSE

Tijd voor een avondwandeling naar het nabijgelegen Kreis 4, waar het mooie Houdini ligt. Een sfeer- en stijlvol cinemacomplex dat zijn deuren opent van ’s middags tot middernacht en waar een sterke selectie internationale arthouse getoond wordt.

kinohoudini.ch

DAG 2

9 uur

BRUNCH EN BOEKJES

Diep in Kreis 5 ligt het hippe en huiselijk ingerichte 25 hours Hotel, met een uitstekend ontbijtbuffet. In het weekend kun je er aanschuiven tot 14 uur.

25hours-hotels.com

10.30 uur

HEDENDAAGSE KUNST

Liefhebbers van hedendaagse kunst moeten vervolgens naar Löwenbräu-Areal. Wat vroeger een brouwerij was, is vandaag een kunsthuis met het Migros Museum of Contemporary Art en de tentoonstellingsruimte Kunsthalle Zürich, waar jonge en internationale artiesten hun werk exposeren. Beide musea zijn open op zondag en in de boekenshop is het gezellig snuffelen.

migrosmuseum.ch en kunsthallezurich.ch

12 uur

LANGS DE RIVIER

Tijd voor koffie en een boek. Wandel naar de rivier Limmat tot je Sphères tegenkomt : een café in een boekwinkel, waar de stoelen aangekleed zijn met schapenvelletjes en waar ook voorstellingen plaatsvinden. ‘Bar, Buch, Bühne’ is de toepasselijke leuze van het huis.

spheres.cc

13 uur

LUNCH IN DE LUCHT

Het hoogste gebouw van Zürich is de 126 meter hoge Prime Tower. De toren werd gebouwd waar vroeger een tand-radfabriek stond en dient als kantoor voor zo’n tweeduizend werknemers. Op de hoogste verdieping, de 36ste, ligt Clouds : een bar en restaurant waar je een geweldig uitzicht hebt over de stad. In de verte zie je het meer van Zürich liggen. Last van hoogtevrees ? Dan is het aan de overkant allicht aangenamer lunchen, bij Les Halles: een restaurant met een eclectisch interieur en een gevarieerde menukaart.

primetower.ch en les-halles.ch

14.30 uur

GOOGLES NIEUWE HOOFDKWARTIER

Wandel een halfuurtje naar Zürichs grootste treinstation. Hier vlakbij, op de kruising tussen Kreis 4 en 5, ligt de Europaallee : een nieuw stadskwartier dat tegen 2020 voltooid moet zijn. Verscheidene shops zijn er al te vinden, net als scholen en bars, en over een oppervlakte van vijftigduizend vierkante meter bouwt de Amerikaanse techreus Google momenteel een nieuwe werkomgeving. De Nederlandse architect Kees Christiaanse is de masterplanner van de Europaallee, die over enkele jaren allicht dé hotspot van Zürich is.

europaallee.ch

16 uur

OP WANDEL IN KREIS 4

Wie nog even in Kreis 4 wil blijven, kan naar de boetiek Qwstion Invites, het geesteskind van de Nederlander Sebastian Kruit. In 2008 richtte hij samen met vier anderen het lederwarenmerk Qwstion op : stijlvolle draagtassen waarmee je zowel de fiets op kunt, als naar een zakenmeeting. “Vorig jaar wilde ik een conceptstore openen, waar we naast onze eigen collectie ook andere merken zouden verkopen, en jonge designers een platform zouden krijgen”, zegt hij. Onder meer het Belgische breigoedlabel Howlin hangt hier in de rekken.

qwstion.com

17 uur

EINE KLEINE PAUSE

Toe aan een kleine rustpauze? Dan kun je in de buurt naar de Sport Bar. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dit een sfeervol cafeetje met uitstekende koffie en cocktails. Een ander fijn adres is het gezellige Volkshaus op Helvetiaplatz, opgericht in 1910. Oorspronkelijk werd hier geen alcohol geserveerd, om dronkenschap te bestrijden. Sinds 1980 is het wel toegestaan en werd Volkshaus een populaire ontmoetingsplek.

sport-bar.ch en restaurantvolkshaus.ch

18.30 uur

DINEREN EN CLUBBEN

Afsluiten doe je in Kreis 5. Het prachtige pand Schiffbau, waarin zo’n honderd jaar geleden nog schepen gebouwd werden, is vandaag een van Zürichs meest hippe plekken voor cultuur en gastronomie, met een theater, restaurant LaSalle en een concertzaal waar jaarlijks driehonderd optredens plaatsvinden. Wie later op de avond het nachtleven in wil, kan te voet naar clubs als Helsinki, Supermarkt en Exil – naar verluidt de beste dansplekken van de stad.

schauspielhaus.ch

Met dank aan zuerich.com en MySwizerland.com.

Knack Weekend vloog met swiss.com, dat zes vluchten per dag heeft vanuit Zaventem naar Zürich.

We logeerden in het 25 hours Hotel in Zürich-West. Info : 25hours-hotels.com

Tekst Elke Lahousse & Foto’s Lieven Bulckens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content