3–Nieuwpoort

© Verne

“Waar vallen we zelf voor op vakantie?” Dat was het uitgangspunt bij het inrichten van dit penthouse. Interieurkoppel Philip Soen en Ilse Vanhoutte kozen voor karakter, kwaliteit en een warm kleurenpalet.

Amazakoué-hout, Calacatta Oro-marmer, linnen lakens en gordijnen, gouden accenten: dit penthouse gaat radicaal in tegen de bleke eenheidsworst in het gros van de kustappartementen. “Of je nu voor een weekend of twee weken naar zee gaat: als je iets huurt, wil je verrast worden en geïnspireerd raken”, vindt Philip, die samen met zijn vrouw Ilse achter dit totaalproject in het centrum van Nieuwpoort zit. Het koppel baat de designwinkel Loft Living uit en wordt geregeld ingeschakeld voor interieurprojecten. Philip: “Je zit uiteraard altijd met beperkingen, wat elk project ook boeiend maakt. Voor de inrichting van deze studio gunden we onszelf echter de maximale vrijheid: from scratch starten én geen, of toch amper restricties. Het hoeft daarom niet ontzettend duur te worden, maar dat bepaalde stukje marmer of die gouden kraan maakt soms echt wel het verschil.”

Schuiven en plooien

Het appartement werd volledig gestript en er werd een structuur uitgedacht om de beperkte oppervlakte toch zo slim mogelijk te benutten. Een warm welkom mag je hier alvast letterlijk nemen: bij het binnenkomen word je meteen omringd door houten wanden en inbouwkasten, die gang loodst je recht naar de gezellige woonkamer. De zonnige zithoek en de open keuken met eethoek worden door middel van plooi- en schuifwanden naadloos afgescheiden van de slaapkamers. Zijn de wanden dicht, dan vermoedt niemand dat zich daarachter het slaapgedeelte bevindt.

Philip: “De houten wanden lieten we inlijsten in een metaalstructuur, bovenaan zorgt een mix van transparant en kathedraalglas voor een bijzondere sfeer en een mooie kleurencombinatie.” Toch blijven het donkere hout en de bruingetinte ramen een verrassende keuze voor een appartement aan zee, waar grijs, beige en wit het gouden trio lijkt. Philip: “We kozen bewust voor een verblijf met karakter, hout is een prachtig materiaal om dat te bekomen. En nee, het hoeft niet altijd eik te zijn. Bovendien valt er royaal veel licht binnen en heeft het appartement een groot terras, waardoor de ruimte nooit zwaar aanvoelt.”

Kunst in de keuken

Niet alleen het hout zorgt voor karakter, een samenspel van contrasten, bijzondere materialen en slimme details kruiden deze plek. Zo geven het goud geaderde marmer en de kunstfoto de open keuken dat verrassende kantje, het zachte tapijt op de gietvloer zorgt voor extra warmte. In de op maat gemaakte stapelbedden zitten nissen, stopcontacten en verlichting weggewerkt. En de badkamer met haar handgemaakte terracottategels beschouwen Philip en Ilse als het pronkstuk.

Als uitbaters van een designwinkel kozen ze uiteraard ook de meubelen met zorg uit, onder andere een gouden booglamp van Muller Van Severen, een op maat gemaakte fauteuil met kussens van Maisons de Vacances, een lage tafel gemaakt van teak wortelhout, een zeteltje van Carl Hansen en stoelen van Bertoia rond een bistrotafel van Bea Mombaers. Maar het gaat veel verder dan de grote meubelstukken: in de keukenkasten vind je bijvoorbeeld geen triest allegaartje van potten en goedkope borden, maar mooi keuken- en tafelgerei van onder anderen Sergio Herman en Piet Boon voor Serax en Maarten Baas voor Valerie Objects. Philip: “Wat hoop je te vinden in een vakantieverblijf, daar gaat het om. Alles wat ons gelukkig maakt, belandde in dit appartement en daar hoorden weinig compromissen bij. Als je een verhaal wilt vertellen, dan moet je dat over de hele lijn doortrekken. Een tijdje geleden huurden we een prachtig ingericht verblijf in Spanje. Toen we gingen slapen, bleek echter dat er een goedkope matras op het bed lag. Zoiets is toch zonde?”

Dit penthouse veranderde intussen van eigenaar, maar is nog steeds te huur via rinardorooftopsuite.be (vanaf 290 euro per nacht, maximaal 4 personen).

Tekst Klaar Wauters – Foto’s Verne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content