3–Bieren

© GF

Alcoholvrij bier is niets nieuws en dat merk je in het aanbod. Zowel de klassieke namen en grote merken als kleinere en lokale brouwers hebben zich gewaagd aan een versie zonder alcohol. Of althans, met heel wat minder alcohol: wie de achterzijde van de flesjes en blikjes inspecteert, ontdekt vaak een minimaal percentage alcohol. Dat is op zich niet dramatisch, maar wel belangrijk voor zij die de alcohol echt willen of moeten laten.

CARLSBERG 0,0%, –33 cl, 0,95 euroCarrefour, Albert Heijn

Deze versie van de bekende Deense pils smaakt niet te zoet en heeft zelfs een bittere afdronk. Voor de fijnproever misschien wat banaal, maar eigenlijk een mooi en lekker product.

HEINEKEN 0.0, –33 cl, 0,79 euroCarrefour, Albert Heijn

De productie van alcoholvrije bieren van Heineken liep niet altijd van een leien dakje. Cabaretier Youp van ’t Hek haalde hun Buckler ooit door de mangel tijdens een conference en wat later verdween het bier zowaar uit de markt. Deze Heineken 0.0 is qua smaak en mondgevoel nauwelijks van de klassieke Heineken te onderscheiden en smaakte voor ons verrassend goed.

LEFFE BLOND 0.0, –33 cl, 1,20 euroCarrefour, Delhaize

Ondanks een gebrek aan body smaakt deze Leffe Blond heel erg naar… Leffe Blond, en dat is helemaal knap. Een fijnproever die het onderscheid zou proeven, denken wij.

UILTJE SUPERB-OWL, –33 cl, 2,19 euroDelhaize, Prik&Tik

De Nederlandse craftbeer-brouwerij met de opvallende blikjes produceerde een IPA met amper (0,2%) alcohol. Toetsen komijn en korianderzaad en prettige bitters, prima spul!

LIEFMANS FRUITESSE 0.0, –25 cl, 1,31 euroDe meeste supermarkten

De gewone Fruitesse werd ontwikkeld om een nieuw publiek bierdrinkers aan te boren. Een heel zoet fruitbier dat on the rocks dient gedronken te worden. Ook deze 0.0 consumeer je op deze manier, met veel ijs dus, en dat werkt wonderwel. Nog steeds heel zoet, maar ook voldoende aciditeit die alles in balans houdt.

CORNET OAKED ALCOHOLFREE, –33 cl, 1,25 euroJumbo, Delhaize

De Cornet Oaked is een blond bier dat wordt gerijpt op eikenhouten snippers en dat proef je: een duidelijke houtsmaak overheerst dit bier. Wellicht niet voor iedereen, maar mooi in evenwicht en een hoge drinkbaarheid. Let wel: 0,3%.

RAMON, –33 cl, 2,92 euroPrik&Tik

Ramon is de gezondere pint van brouwerij Roman; amper alcohol (0,3%) en minder calorieën. Betrekkelijk lichte smaken, maar een rijk mondgevoel en grote drinkbaarheid. Unaniem goedgekeurd door ons panel.

BIERE DES AMIS 0,0, –33 cl, 2,07 euroDelhaize

BDA is een natuurlijk gebrouwen blonde lager uit de buurt van Luik. Een onbekende naam voor ons, maar een prachtig product met heel veel smaak: flink wat hop, zachte bitters en een heel fijne parel. Deze belandt sowieso in onze koelkast.

THRIVE RECOVERY IPA, –33 cl, 2,50 euroPrik&Tik, sportclubs

Thrive ontwikkelde een biertje dat niet alleen smaakt, maar ook je lichaam deugd doet. Na het sporten kies je in plaats van een suikerdrank voor deze prima IPA. Misschien zorgen de extra proteïnen voor het rijke mondgevoel, maar dat draagt alleen maar bij aan de complexiteit van dit bier.

Yannick Vermeire
Yannick Vermeire© GF

Het proefpanel

Yannick Vermeire

Freelancejournalist voor onder andere Knack Weekend en Tummie, is culinair generalist en bezeten van alles wat eten en drinken is. Zijn ervaring als wijnimporteur, foodstylist, chef en koffiebrander zorgt ervoor dat hij van vele markten thuis is.

Jocasta Allwood
Jocasta Allwood© GF

Jocasta Allwood

De Brusselse met Britse roots verdiende haar strepen in Kopenhagen en deed ervaring op bij In de Wulf. Vooraleer aan de slag te gaan als sommelier bij Magma in Mechelen, liep ze stage bij enkele wijnmakers in de Franse Auvergne. Opent begin februari Nightshop, een wijnwinkel overdag, ’s avonds een wijnbar met een kleine eetkaart en thema-avonden met buitenlandse chefs of vermaarde wijnmakers. Berlijnse stijl in hartje Brussel.

Ina Simone Averals
Ina Simone Averals© GF

Ina Simone Averals

Vanuit een passie voor onder andere natuurlijke wijnen en seizoensgebonden koken, zocht zij jarenlang een natuurlijke, alcoholvrije tegenhanger in het segment van de sterkedrank. Toen het aanbod beperkt bleek te zijn, richtte ze samen met haar partner Bôtan Distillery op, een honderd procent natuurlijke distilleerderij zonder toevoegingen. Ze kent het marktaanbod en de processen als geen ander.

3--Bieren
© GF
3--Bieren
© GF
3--Bieren
© GF
3--Bieren
© GF
3--Bieren
© GF
3--Bieren
© GF
3--Bieren
© GF
3--Bieren
© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content