Over enkele maanden opent in Londen het eerste empathiemuseum ter wereld. Volgens oprichter en cultureel denker Roman Krznaric heeft onze samenleving behoefte aan een menselijke revolutie.

Wat is het empathiemuseum ?

Roman Krznaric : Het wordt een plek waar je kunt ervaren hoe het voelt om in andermans schoenen te staan, hoe de wereld eruitziet door de ogen van een ander. The Empathy Museum gaat over menselijke relaties, en hoe we vandaag met elkaar omgaan. De twintigste eeuw draaide rond introspectie en individualisme, maar de eenentwintigste eeuw wordt volgens mij de eeuw van outrospectie en empathie. Het museum zal openen in het voorjaar van 2015, in Londen. De precieze locatie kan ik nog niet verklappen, maar de tentoonstelling zal nadien ook de wereld rondreizen.

Waarom een museum rond empathie ?

Empathie is een populair begrip dezer dagen, meer dan het ooit was. Iedereen praat erover, zowel Barack Obama als de dalai lama, maar ook zakenmannen en gelukswetenschappers. Volgens neurologen heeft 98 procent van de mensen het in zich om empathie te tonen, toch gebruiken we ons empathische potentieel onvoldoende. We leven vandaag in zo’n hyperindividualistische wereld dat we er vaak niet meer in slagen om meningen, ervaringen en gevoelens te appreciëren die anders zijn dan de onze. Met allerlei conflicten, vooroordelen en ongelijkheid tot gevolg. Ik heb de voorbije jaren veel onderzoek gedaan naar empathie, ik heb er een boek over geschreven en lezingen over gegeven. Ik denk dat empathie het tegengif is dat onze samenleving nodig heeft. Met het museum hopen we te veranderen hoe mensen naar de wereld kijken.

Wat kunnen bezoekers verwachten ?

Je zal bijvoorbeeld kunnen ervaren hoe het is om in een sweatshop in Bangladesh te moeten werken. We willen een onderdeel van een kledingfabriek nabouwen, waar bezoekers in vreselijke werkomstandigheden een T-shirt kunnen naaien, en daar amper voor betaald worden. Het museumcafé zal een duistere zaal zijn, zodat je even ervaart hoe blinden door het leven gaan. We plannen allerlei zintuiglijke experimenten in die stijl. Er komt ook een Human Library, waar je geen boek uitleent maar een persoon. Het idee is dat je een gesprek kunt voeren met iemand die een heel ander leven leidt dan jij, iemand die je misschien nooit zou ontmoeten, een moslima bijvoorbeeld, of een oorlogssoldaat. Hoe ziet hun leven eruit ? Op onze website zijn we nu al een empathiebibliotheek aan het aanleggen. Iedereen mag er boeken suggereren die ons een inkijk geven in andere culturen, andere generaties, andere levens. Ik denk dat het hoog tijd is voor een empathische revolutie.

Info : www.empathymuseum.com

EL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content