2000 Gids voor de gekte

Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

Wat is het? Waar kan je meedoen? Hoe kan je het ontlopen? De overstap naar het volgende millennium zal niemand ontgaan: duizenden monumenten, feesten en ceremonies zijn in de maak. Het kon dus niet uitblijven: een gids voor het jaar 2000.

Enkele maanden geleden bevonden we ons, met een glas in de hand, op de hoogste etage van een torengebouw in Detroit, toen een man op ons afkwam met de vraag wat we op oudejaarsavond 1999 zouden gaan doen. Omdat ik daar nog geen moment over had nagedacht, vertelde ik hem dat we allicht thuis bij de kachel zouden zitten met een broodje zalm. De man kreeg een soort toeval, geraakte vervolgens in een soort trance en schreeuwde toen alle genodigden – een veertigtal – toe om ons te vervoegen. De originaliteit van ons bescheiden voorstel stak schril af tegen de exorbitant dure en vergezochte locaties waarvoor de andere aanwezigen blijkbaar al hadden geboekt. Het gezelschap dat op zeilschepen, op onbekende eilanden en op andere onwaarschijnlijke oorden de overgang naar het jaar 2000 zou maken, stond paf bij het aanhoren van ons ter plekke geïmproviseerde verhaal.

Het belangrijkste verschijnsel van het millennium is ongetwijfeld de opgeklopte aandacht ervoor en de projecten die her en der wortel schieten. Die projecten hebben twee dingen gemeen: hun astronomisch hoge kosten en het feit dat ze nooit betaald worden door diegenen die ze bedenken. De Britse schrijver en fotograaf, Nick Hanna, heeft een 266 bladzijden dikke Mini Rough Guide bijeengeschreven onder de titel “Het Millennium”, waarin hij een aantal aspecten van het verschijnsel behandelt. De Faq’s (frequently asked questions) hebben betrekking op de nog steeds onbeantwoorde vraag op welke bewoonde plaats het millennium officieel zal beginnen, welke de kansen van een apocalyps zijn en of het mogelijk is het millennium meer dan eens te vieren. Het verheugende antwoord op deze laatste vraag is overigens: ja!

Lezenswaard is de uitleg omtrent het inmiddels befaamde computerprobleem dat zowat alle geledingen van de maatschappij zal treffen, omdat elke computer een klok bevat die de zwakke schakel vormt. Concreet gezien is het bijvoorbeeld niet uitgesloten dat honderd jaar rente op de spaarrekening wordt bijgeschreven of dat de auto niet meer zal starten. Om van erger onheil als neerstortende vliegtuigen nog te zwijgen.

Het grootste deel van de pocket bevat de evenementen, gerangschikt per land, die naar aanleiding van het millennium zullen plaatsvinden. De uitleg over ons land is bijzonder beknopt en verhelderend: België heeft geen officiële plannen voor het jaar 2000, afgezien van wat er op stapel wordt gezet in het door de EU gedomineerde Brussel. Bijzonder gestoffeerd is dan weer het hoofdstuk over Londen, waar zowat elk denkbaar initiatief gestalte krijgt – met voorop de Dome en de Millennium Exhibition in Greenwich die op 31 december 1999 zal opengaan. Aan ambitie heeft het de ontwerpers alvast niet ontbroken: de omtrek van het transparante dak bedraagt een kilometer, het interieur met zijn vijftig meter hoge gewelf belooft adembenemend te worden. Op het enorme gala ter gelegenheid van de opening worden 35.000 genodigden verwacht.

Zelf hebben we een wat kinderlijker sympathie voor de Millennium Wheel, het 151 meter hoge reuzenrad dat langs de boorden van de Thames wordt gebouwd en dat voor fascinerende vergezichten zal zorgen. Overigens wordt het rad na vijf jaar ontmanteld om op een nieuwe, definitieve locatie te worden opgericht.

Maar er zijn origineler initiatieven. Wat gedacht van The Vault, de Millennium Tijdkluis die in de buurt van Wellington, in Nieuw-Zeeland moet verrijzen. Onder een vijftien meter hoge piramide zal in de hoofdkluis de millenniumverzameling worden bewaard, een schatkist vol alledaagse voorwerpen, kunstwerken, hebbedingetjes, foto’s, brieven of berichten aan de mensen van het… vierde millennium. Er zijn ook plannen om er DNA-monsters van bedreigde diersoorten in op te slaan. De hele collectie wordt op de eerste dag van 2001 verzegeld, om pas duizend jaar later weer te worden geopend. Een wat naïeve gedachte.

Onze favoriet is het voorstel van de Jubilee 2000-groep die het millennium wil vieren met de eenmalige kwijtschelding van de achterstallige schulden van de armste landen ter wereld.

Het laatste deel van de pocket behandelt de zogenaamde achtergronden van het millennium en is historisch opgevat. De lezer verneemt er alles over de wortels van de Apocalyps, de zwervende geselbroeders, de profetieën van de 15de-eeuwse zieneres Mother Shipton of de stelling van de Raëlians, die ervan uitgaan dat het leven op aarde gecreëerd is door buitenaardse wezens, de zogenaamde Elohim.

Aan het eind van het boekje zit een forse adressenlijst en een bijzonder schraal uitgevallen hoofdstukje millenniumreizen, met welgeteld drie povere voorstelletjes. In Nederland.

Kortom, de pocket “Het Millennium” bevat voor de geïnteresseerden een bonte verzameling aan weetjes. Maar laat ons daarbij niet vergeten dat de millenniumgedachte volstrekt fictief is voor tweederde van de wereldbevolking: omdat daar andere kalenders gelden, of simpelweg omdat geld voor gekheid en hype ontbreekt.

De Nederlandstalige editie van “The Rough Guide to the Millennium” is uitgegeven bij Van Reemst en kost 395 fr.

Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content