Houten strandcabines, cuisse-taxen, Berlijnse bollen. Decennialang bepaalden ze het imago van de Vlaamse Kust. Een imago dat volgens gedeputeerde voor toerisme Franky De Block best wat hipper en trendyer mag worden. Meer nog, om te kunnen concurreren met buitenlandse badplaatsen moet de Vlaamse Kust een modelbestemming in West-Europa worden. Vandaar de doelstelling van het nieuwe strategisch vijfjarenbeleidsplan voor toerisme en recreatie : van onze 67 kilometer kustlijn in de vier seizoenen een attractiepool voor alle leeftijden maken. Daarmee mikt Westtoer ook op meer buitenlandse toeristen. Jaarlijks overnachten er nu al zo’n twee miljoen in commerciële logies. Na eerdere investeringen in nieuwe speeltuigen en sanitaire voorzieningen in de strandzone, zijn er nu strategische hefboomprojecten nodig die ook als landmark kunnen fungeren.

Franky De Block : “In Oostende hebben we 120.000 euro uitgetrokken voor het ontwerp van een interactieve en kindvriendelijke maritieme attractie op een centrale locatie in de stad, zodat de toeristen daar meteen ook zullen flaneren, shoppen en consumeren. Er moet ook voldoende afwisseling zijn. We denken ook kustbreed : de toeristen moeten van die maritieme attractie niet enkel met een bootje naar de Oosteroever kunnen, maar met de kusttram naar de Vuurtoren in Blankenberge of het Navigomuseum in Oost-Duinkerke. Kortom : een dagvullend programma.”

Andere strategische projecten, in samenwerking met de privésector, zijn de jachthaven van Nieuwpoort die al met zeshonderd ligplaatsen is uitgebreid, gekoppeld aan een woon- en wandelproject. In Blankenberge is er het projectgebied Sol, waar de natuur ontsloten wordt en een democratisch, voor iedereen toegankelijk golfterrein geïmplementeerd. Met het moderne Natuurcentrum Het Zwin, zijn vernieuwde Zwindijk en wandelpaden krijgt Knokke er een parel voor het kusttoerisme bij. In Koksijde worden op de militaire luchthaven faciliteiten gecreëerd voor het aantrekken van kleine vliegtuigen, naar het voorbeeld van Le Touquet in Noord-Frankrijk.

Krijgt de Vlaamse kust binnenkort Ibiza-allures ? Franky De Block : “Wat is er prettiger dan een goedgevulde dag aan zee afsluiten met een lekker drankje ? Er zijn trendy strandbars nodig. In Oostende komen er volgende zomer al drie beachhouses, ook De Haan krijgt twee nieuwe strandbars. De casino’s van Middelkerke en Knokke-Heist worden echte evenemententempels.” Zoveel is duidelijk : met al deze realisaties wordt de Vlaamse kust de grootste speeltuin van België.

LA

“67 km kust als één attractiepool”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content