2–Wijnen

© GF

Alcoholvrije wijn is een moeilijk onderwerp: het aanbod is niet altijd even boeiend en de productiemethodes blijken niet ideaal. Toch is er in de meeste supermarkten best wat keuze in dit segment en dat is wel een goede zaak. Ook is er een steeds groeiend aanbod aan alternatieven die voor wijn zouden kunnen doorgaan.

STASSEN DEGRÉ ZÉRO PÊCHE, –4,25 euroDelhaize

Uit jeugdsentiment moest deze fles er zeker bij. Ondanks een heel uitgesproken en chemische zoete neus was de smaakervaring eigenlijk meer dan aanvaardbaar. Weinig complexiteit, maar zuiver in afdronk en zelfs een aangename aciditeit.

GOGO ZERO ROSÉ, –6,99 euroAlbert Heijn, webshop

Deze bijna alcoholvrije wijn (0,03%) is elegant met een aangename en lange nasmaak. Niet plakkerig of zoet, maar met een keurige aciditeit. Ietwat eendimensionaal, maar een aanrader voor het aperitief. En zelfs gecertifieerd vegan. Geproduceerd door de Nederlandse presentator Ilja Gort.

MIONETTO PROSECCO, –6,99 euroDelhaize

Deze Italiaanse bubbel proeft heel conventioneel met best veel scherpe en metalige smaken. Dat lijkt misschien geen compliment, maar als alternatief voor het glas cava op café is dit een geslaagde poging. Anders ideaal als ingrediënt voor een brave spritz.

FREE FEATHER CHARDONNAY, –3,99 euroAlbert Heijn

Een van de weinige flessen waarin een alcoholische smaak in de wijn te bespeuren valt. Verder een notig aroma en een vettig mondgevoel zonder veel noemenswaardige accenten. Hiermee doe je de gemiddelde wittewijndrinker zeker een plezier.

LINDEMANS CABERNET SAUVIGNON, –6,65 euroAlbert Heijn

Het merendeel van de rode wijnen zonder alcohol kon niet echt bekoren. Deze diepdonkere cabernet sauvignon van het Australische Lindemans slaagt daar wel in. Kruidig, dik en vol in de mond met een uitgesproken neus: dit komt heel dicht in de buurt van conventionele rode wijn.

VILT FERMENTED SODA, –10 euroWijnen Fort

Het lijkt erop dat we in de toekomst makkelijker zullen kiezen voor een gefermenteerde drank in plaats van een alcoholvrije versie van bijvoorbeeld wijn. Naast kombucha en kefir zijn er nog tal van andere opties. Zo ontdekten wij VILT, een artisanaal fermentatiebedrijf, dat een soda met gember en puntpaprika produceert. Heel uitgesproken, heel anders, maar zeker ook een aangename verrassing.

L’ANTIDOTE, –12,50 EUROTERROVIN

Domaine des Grottes is producent van natuurlijke wijnen in hartje Beaujolais. Elk jaar laat hij een deel van z’n druivensap pasteuriseren om het vervolgens te laten trekken met tal van kruiden en aromaten. Het resultaat is een uitgesproken drank die elk jaar net wat anders smaakt. Ondanks de iets te actieve bubbel in de fles proefden wij rijp rood, salie en gember. Niet voor iedereen, maar wederom erg verrassend.

YUGEN KOMBUCHA GINGER LEMON, –2,39 euroDelhaize, webshop

Kombucha verovert stilaan de Vlaamse harten. Niet alleen gaan meer en meer mensen aan de slag met eigen recepten en fermentatieschema’s, ook in de rekken verschijnt het drankje. Yugen is een bedrijf uit Gent dat heel mooi werk levert. Deze versie met gember en citroen is mooi in balans met net voldoende gefermenteerde smaken en een cleane afdronk.

2--Wijnen
© GF
2--Wijnen
© GF
2--Wijnen
© GF
2--Wijnen
© GF
2--Wijnen
© GF
2--Wijnen
© GF
2--Wijnen
© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content