De tol van het succes

Voor de leukste route naar de kust laat u La Rambla en de Barri Gòtic rechts liggen en richt u zich op de Santa María del Mar-kerk in La Ribera ( de waterkant). Coolhunters en gastronomen zijn in de smalle straten rond de middeleeuwse kerk wel even zoet. U volgt dezelfde route die scheepsbouwers en andere havenarbeiders aflegden begin achttiende eeuw, toen de kustlijn hertekend werd en, dieper in zee, Barceloneta aangelegd werd op verhard slib.

De arbeiderswijk naast Port Vell veranderde sindsdien amper van uitzicht. Al ligt de charme van Barceloneta onder vuur. Bescheiden arbeiderswoningen maken plaats voor B&B’s en toeristenflats, terwijl de recent gerenoveerde markthal prijzige restaurants aantrok. Plannen voor een nieuwe Rambla hier lokken gemengde reacties uit : de stranden en knappe promenade van Barceloneta worden nu al onder de voet gelopen.

Eén project bewees alvast zijn impact : het door stadgenoot Ricardo Bofill ontworpen W Hotel. Als een zeilvormige baken domineert het moeiteloos de skyline. Übertrendy aanwinsten als het wet deck, het Bravo 24-restaurant van sterrenchef Carles Abellán en panoramabar Eclipse zetten Barcelona ondertussen weer op de partyradar.

Info : www.mercatdelabarceloneta.com, www.w-barcelona.com.

Op het strand

Met bijna vijf kilometer stadsstranden cre-eerde Barcelona ook de grootste recreatieruimte van de stad, goed voor zeven miljoen badgasten per jaar. De overheid heeft dan ook de handen vol om de kust schoon en veilig te houden. Indien het u allemaal eender lijkt : jeugdgroepen en surfscholen verkiezen vaak Platja Sant Sebastià aan de voet van het W Hotel, gays eerder Platja Sant Miquel. Platja Barceloneta en vooral Platja Somorrostro hebben dan weer de meeste faciliteiten voor kinderen en fitness- en sportliefhebbers.

Onze adressen

– Agua (Passeig Marítim 30) : mediterrane keuken. Info : +34 932 251 272, www.grupotragaluz.com.

– Lluçanes (Plaça de la Font) : het gastronomische vlaggenschip van Barceloneta in de markthal, één Michelinster.

Info : +34 932 242 525,

www.restaurantllucanes.com.

– Winkels van lokaal modetalent in La Ribera : El Delgado Buil (Carrer Lledó 1-3), Lurdes Bergada (Plaça Santa María), Mertxe Hernández (Carrer Rec 32) en Miriam Ponsa (Carrer Princesa 14).

Info : www.eldelgadobuil.com,

www.lurdesbergada.es,

www.mertxe-hernandez.com,

www.miriamponsa.com.

– Big Fish (Carrer Comercial 9) : Barcelona meets New York in dit ’s avonds luidruchtige visrestaurant met sushibar.

Info : +34 932 681 728, www.bigfish.cat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content