Tim Coppens keek naar de bergen voor zijn zesde collectie in New York, en zoals vorig seizoen liepen er aantal meisjes mee in zijn mannenshow. Technologisch vernuft, samoeraimutsen en Oostenrijkse Lodenwol.

Bergen (of fotoprints daarvan) waren er ook bij Peter Pilotto en Christopher De Vos in Londen. Theyskens’ Theory bestaat niet meer, maar Olivier Theyskens ontwerpt thans de volledige collectie van moederhuis Theory. De romanticus van weleer zweert tegenwoordig bij elegante zakenpakken voor veelal Amerikaanse dames. Cédric Charlier speelde met innovatieve texturen geïnspireerd op ‘de illusie van reptielen’.

Anthony Vaccarello deed (heel even) afstand van de diep uitgesneden, niets om het lijf hebbende jurken waarvoor hij bekendstaat en opende zijn show met een reeks jasjes in mouton retourné, ook geschikt voor supermodellen. Ann Demeulemeester is vorig jaar min of meer onverwacht opgestapt bij Ann Demeulemeester, en de collecties worden vanaf nu door een team ontworpen. Voor de eerste worp grepen de ontwerpers terug naar de essentie van Ann. Een sobere collectie in zwart, wit en goud, ofte het equivalent van de spreekwoordelijke schone lei.

Dries Van Noten opende de aan hem gewijde tentoonstelling in Les Arts Décoratifs in Parijs, een project waaraan hij al twee jaar werkt en waarvan de research in de archieven van het museum duidelijk zijn sporen naliet in de afgelopen collecties. Voor dit seizoen werden de vaste codes van het huis gemixt met beelden uit de popart, in het bijzonder het werk van Bridget Riley.

Bij A.F. Vandevorst huppelde de line-up tussen het sobere militaire en speelse sportinvloeden. Veronique Branquinho bracht Schotse ruiten, blauwe en groene lovertjes en oversized bomberjacks, terwijl Mauro Pawlowski live enkele klassiekers bracht uit de popmuziek.

Haider Ackermann zocht ‘gratie in het mannelijke’, aldus de designer na de show, die eerder dit jaar ook zijn eerste mannencollectie uitbracht. Véronique Leroy bouwde haar collectie rond het motief van de gedeconstrueerde chevron, de twee niet-uitgelijnde beentjes van een pijl.

Derde keer, goede keer voor Christian Wijnants, die eindelijk eens een collectie toonde die ook op de catwalk spectaculair oogde. Gematelasseerde shorts en bloemetjesprints met een jonge geest.

De meningen over de prestaties van Raf Simons bij Dior zijn verdeeld. Wat ons betreft was deze collectie, met elementen uit sports-wear en de mannengarderobe, tot nu toe zijn meest succesvolle voor het merk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content