11 januari

Chef-kok Viki Geunes. © FILIP NAUDTS

Veertien jaar na zijn tweede ster, in 2007, krijgt Viki Geunes, chef in restaurant Zilte, een derde Michelinster.

Samen met zijn team volgde chef Viki Geunes (49) de bekendmaking van de Michelinsterren via livestream. Zilte is het tweede Belgische driesterrenrestaurant.

“Het was anders dit jaar, omdat alles digitaal gebeurde en we dus met ons team vol spanning voor een computerscherm zaten toen we hoorden dat we een derde ster kregen. Normaal gebeurt de bekendmaking op een live-event en dat is veel fysieker. De zenuwen, de andere chefs, de pers, het is een ander gevoel. Maar uiteraard waren we ook nu zeer blij. Het was een raar gevoel, iets waarvan ik gedroomd had, en ik heb toch een tijdje op wolken gelopen, ja.

Mijn eerste ster in 2004 kwam onverwacht en zette ons internationaal op de kaart. Als je een eerste ster hebt, weet je dat er een tweede kan volgen en als dat gebeurt kom je in een andere categorie terecht. Een restaurant dat ‘de reis waard’ is krijgt een groter en gevarieerder publiek. Ze zijn ook een beetje een garantie, die sterren, je weet dat er mensen op afkomen. De dag na de aankondiging dit jaar lag ons systeem plat omdat er zoveel mensen probeerden te reserveren.

Was de derde ster een verrassing? Ja en nee. Je kunt nooit helemaal voorspellen wat het oordeel van Michelin zal zijn, maar je weet ook wat je de laatste jaren gedaan hebt. Of je een goede wedstrijd gespeeld hebt, en of de kans bestaat dat je daarvoor beloond wordt. Een extra ster is het resultaat van jaren werk en veel nadenken over wat je nog kunt verbeteren. Het gaat over meer dan koken alleen. De keuken, het kader, de service, hoe je met mensen omgaat, Michelin is uiteindelijk een gids voor gasten. Zij staan centraal en de gids heeft heel exacte hoge eisen. Als chef moet je niet alleen excellent werk leveren in de keuken, je moet ook ambitie hebben, een sterk team uitbouwen en je verhaal juist brengen. Eén ster meer lijkt op een stapje omhoog, maar het zijn er eigenlijk twintig. Dus ja, ook de druk ligt hoger. Onze derde ster kwam midden in een lockdown en we hebben die tijd gebruikt om ons te bezinnen. We hebben takeaway gedaan en op locatie een terras gehad, maar eenmaal opnieuw open zorgden de vele reservaties voor een vliegende start. En uiteraard willen we ons bewijzen nu.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content