The Essence of Perfume, Roja Dove

Roja Dove verdiende zijn sporen als parfumexpert achter de schermen van Guerlain. Meer dan twintig jaar gaf hij er opleidingen. Momenteel adviseert hij als onafhankelijk consulent verscheidene huizen en geeft lezingen en opleidingen aan journalisten en parfumeriepersoneel. Hij opende eind 2004 zijn Haute Parfumerie bij Harrods, waar hij een persoonlijke selectie exclusieve parfums verkoopt. Hij ontwikkelde Odour Profiling, een systeem om parfums op maat te maken. Vorig jaar bracht hij drie parfums onder eigen naam uit : Scandal, Unspoken en Enslaved. Dit najaar rolde zijn eerste boek van de persen, een verzorgd, toegankelijk naslagwerk waarin hij de reukzin, het productieproces en de geschiedenis toelicht en waarin de belangrijkste parfums, merken, ontwerpers en flacons de revue passeren.

The Essence of Perfume, Roja Dove, Black Dog publishing, ISBN 978-1-906155-49-0, 40 pond of 70 dollar (een goede 50 euro), www.rojadove.com. The Perfect Scent, Chandler Burr

Chandler Burr is toevallig in de parfumwereld gerold : door een vertraging bij de Eurostar naar Londen raakte hij aan de praat met Luca Turin, een biofysicus die een parfumgids had geschreven (zie p. 36). Hij volgde de man en schreef een boek over diens geurtheorie. The New York Times vroeg hem vervolgens om een paar artikels over parfum te schrijven. In The Perfect Scent neemt Burr je mee achter de schermen van de parfumindustrie : hij volgt filmster Sarah Jessica Parker, die haar eerste parfum lanceert, en de ervaren Jean-Claude Ellena, die als huisparfumeur bij Hermès voor meer eenheid en dynamiek moet zorgen. Hij trapt met genoegen tegen heilige huisjes zoals synthetische ingrediënten, het herformuleren om winstmarges te vergroten en beroemde ontwerpers die willen laten geloven dat ze alles zelf ontwerpen. Dat hij Hermès en Coty wist te overtuigen om hem het hele proces van dichtbij te laten volgen, is een grote verdienste. Deze inkijk zal parfumfans ongetwijfeld boeien, maar de doorsneelezer zal aan de namedropping, het gekoketteer met zijn connecties en de chemische formules geen boodschap hebben.

The Perfect Scent, A Year inside the Perfume Industry, Chandler Burr, ISBN-13 : 978-0-8050-8037-7, 25 dollar (20 euro). Parfum,

Karin Swiers

Parfum is op zich een vrij volledig boek, dat prettig leest maar lijdt onder een verwarrende structuur. Naast de obligate hoofdstukken (geschiedenis, belangrijkste merken en parfums, ingrediënten, productieproces en indeling) gaat het ook over wasmiddelen, een Belgische parfumeur en bijzondere parfumplekken in binnen- en buitenland. Ook de recepten met bloemen zijn leuk, maar volgens ons niet echt relevant in een parfumgids.

Parfum, Karin Swiers, Davidsfonds, ISBN 978-90-5826-560-9

(SA); (SA); (SA); Samenstelling Stefanie Van den Broeck / Illustraties Ellen van Engelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content