10 JEAN- FRANCOIS D’OR OBJECTEN

1. HET EERSTE ÉCHTE ?

Bank en bloembak voor Domani.

“In-Out is als het ware mini-architectuur. De bloembakbank zit nu tien jaar in de collectie en verkoopt nog steeds goed. Weet je waar hij echt mooi staat ? Hier vlakbij, in de tuin van het Maison des Arts van Schaarbeek.”

2. HET MEEST DROMERIGE ?

Glazen potten voor Ligne Roset.

“Ik stuurde hen een simpel beeld op, bijna een droombeeld. Zij geloofden in die droom en we hebben hem samen helemaal concreet tot dit eindproduct, Bonbonne, uitgewerkt.”

3. HET GROOTSTE ?

Bed voor Magnitude.

Dit bed bedacht ik met in mijn achterhoofd de film Le Bien-heureux waarin een man beslist nooit meer uit bed te komen. Ik ben letterlijk zelf in bed gekropen om het slaapproces te analyseren en om op te schrijven wat er allemaal aanwezig moet zijn in een slaapkamer. Ik heb de mensen van Magnitude gevraagd om eerst de film te bekijken, voor ik hen mijn voorstel voorlegde.”

4. HET GEVAARLIJKSTE ?

Een wapen voor Browning.

“Ik heb lang getwijfeld. Ik had nog nooit een wapen vast-gehad. De natuur interesseert me, maar jagen totaal niet. Het was een grote stap om mee te gaan op zo’n jacht, ik heb ook een analyse van bestaande wapens gedaan en jagers geïnterviewd. Ik ontdekte dat er veel gadgetwapens waren, maar dat het nobele van de sport en de elegantie er wat uit was gegaan. Dus heb ik daarop gewerkt.”

5. HET MEEST LICHTGEVENDE ?

Disk voor Toss B.

“De disk wordt gemaakt uit een aluminiumplaatje dat in een mal geperst wordt tot deze vorm. Ik heb fabrieken en fabrieken afgelopen, niemand kon die vorm aan, terwijl ik berekend had dat het technisch mogelijk moest zijn. Tot ik de Zuid-Franse fabriek vond, die dat meteen voor elkaar kreeg. Zij maakt ook de kookpotten voor Tefal. Ik hou van de verwijzing naar een cimbaal van een drumstel.”

6. HET KLEINSTE ?

Bril voor Edition Mattew.

“Hier heb ik geleerd dat zelfs een tiende van een millimeter een verschil kan maken. Ik was terzelfder tijd bezig met deurhendels. Daarbij is discretie belangrijk: een hendel mag niet opval-lender zijn dan de deur. Dat geldt ook voor een bril, die mag het gezicht niet verbergen.”

7. HET MEEST LITERAIRE ?

Book voor Jongform.

“Ook dit ontwerp was multi- functioneel : een loungestoel met plaats om boeken op te bergen.”

8. HET MEEST SURREALISTISCHE ?

Mat voor Droog.

“Ik ontwierp een mat en paraplu- bak in één. Het is een prototype gebleven, jammer genoeg.”

9. HET MEEST VERRASSEND ?

Edvard voor Reflect+.

“Deze spiegel in drie dimensies die ook nog eens op verschillende manieren opgesteld kan worden is een hommage aan schilder Edvard Munch en zijn schilderij De Schreeuw. De spiegel lijkt te willen loskomen van de wand om, als een megafoon, zijn eigen reflectie uit te schreeuwen.”

10. DE NIEUWSTE :

Primeurs !

Er staan drie nieuwigheden aan te komen, allemaal bij Belgische editeurs : een tapijt bij Buzzispace, een nieuwe tafel bij Interni Edition, en een klink bij Vervloet. Voor het eerst te zien op de expo in Grand-Hornu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content