1. Designfeest

Luik telt dezer dagen af naar Design 2008, de biënnale die op 26 september van start gaat. Het is het uitgelezen moment om ’s lands feestelijkste stad te bezoeken : op het gevarieerde programma staan tal van tentoonstellingen, van vintage uit de voormalige DDR en de Hongaarse porseleinfabriek Zsolnay, tot hedendaagse Belgische ontwerpen en gerecycleerde materialen. Een ander hoogtepunt is de retrospectieve rond de Luikse avant-gardearchitect en -designer Gustave Serrurier-Bovy (1858-1910), een voorloper van het modernisme en het industrieel design.

Design 2008, van 26 september tot 19 oktober. Een pas voor alle tentoonstelling kost 10 euro. Info : 04 232 86 96, www.designliege.be.

2. Een eigen buitenverblijf: VAN 26 TOT 28 SEPTEMBER, BRUSSEL

Wie droomt niet van een tweede verblijf om naartoe te vluchten tijdens belabberde zomers en gure winters ? Momenteel hebben zo’n 333.000 Belgische gezinnen een extra villa, huis, appartement of studio. Wie het zelf voelt kriebelen, kan eind deze maand terecht in Brussels Expo op de vijfde editie van Second Place. Meer dan honderd exposanten van over de hele wereld bieden er informatie, advies en tips aan iedereen die overweegt om een vakantiewoning te kopen. Daarnaast zijn er workshops en seminaries over juridische en notariële begeleiding bij een aankoop in het buitenland, een must indien u op beide oren wilt slapen in uw vakantieparadijs. De meeste Belgen wijken uit naar Frankrijk, Spanje, Turkije of Oost-Europa, al lokken dankzij de huidige kredietcrisis en lage dollarkoers ook de Verenigde Staten veel kandidaten.

Second Place, van 26 tot 28 september in Paleis 3 van Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel. Toegang 9 euro. Info : 02 663 14 00, www.secondplace.be.

3. Parking wordt park: 21 SEPTEMBER, BRUSSEL

Deze zondag bruist het op het dak van Parking 58 in Brussel. Het parkeerterrein, vlak bij het De Brouckèreplein en de Antoine Dansaertstraat, werd gebouwd naar aanleiding van Expo 58 en staat symbool voor de opmars van Koning Auto. Enkele lokale verenigingen grijpen de autoloze zondag in de hoofdstad aan om ook dit stukje Brussel te heroveren. Park 58 wordt een utopische happening, met creatieve performances, concerten en zelfs een marathon, al lopen de deelnemers dan rondjes door het gebouw. U kunt natuurlijk ook gewoon genieten van het fabuleuze panorama. Op 2 oktober volgt in het Atomium een debat over urbanisme en architectuur.

Park 58, op zondag 21 september in en op Parking 58, Bisschopsstraat 1, 1000 Brussel, van 14 tot 20 uur. Info : www.park58.be.

4. Gent – Amsterdam: TOT 19 OKTOBER, GENT

De Villa De Bondt in het Gentse miljoenenkwartier, net achter het Sint-Pietersstation, is een modernistisch kasteeltje uit 1930. De avant-gardevilla werd gebouwd door architect Jan Albert De Bondt, die als ontwerper opkeek naar de grote Duitse en Nederlandse tenoren. Net als wel meer Gentse bouwsels uit het interbellum lijkt ook deze villa met haar typische baksteenarchitectuur zo uit Amsterdam-Zuid geplukt. Bovendien herbergt dit merkwaardige pand sinds twintig jaar een originele kunstgalerie. Dat wordt in samenwerking met de vzw Interbellum gevierd, met een boeiende tentoonstelling over de invloed van onze noorderburen op de stijl van dit pand. Zo hebben onder meer de grote Nederlandse bouwmeesters Dudok en Berlage, die zelf beïnvloed werden door Frank Lloyd Wright, De Bondt geïnspireerd. Als toemaatje serveert de galerie ook juwelen van Nederlandse ontwerpers.

Tentoonstelling tot 19 oktober in Villa De Bondt, Krijgslaan 124, 9000 Gent. Geopend op vrijdag en in het weekend, telkens van 11 tot 18 uur. Info : 09 221 76 09, www.villadebondt.be.

5. Quote: STEPHANIE SEYMOUR

“Tegenwoordig is iedereen een supermodel. Het is erg gênant als je bijvoorbeeld een Russische prostituee ontmoet en ze beweert dat ze een supermodel is. En dan zeg jij : ‘Hee ik ook !'”

Stephanie Seymour, Vanity Fair, september 2008.

6. Realiseer uw ideeën: 25 SEPTEMBER, KORTRIJK

U hebt een wereldveranderend idee op zak ? U droomt van een revolutionair meubelconcept of een artistiek project ? Op Buda Libre XL in Kortrijk kunt u het aan een groot publiek voorstellen. Het maandelijkse ‘café voor één nacht’ in het Muziekcentrum Kortrijk biedt telkens een platform aan twaalf deelnemers, die hun ideeën volgens de Japanse pecha kucha-methode aan de man brengen. Ze mogen telkens twintig seconden uitleg geven bij evenveel slides, waarbij de korte pauzes vooral dienen om de interactie tussen de sprekers en het publiek op gang te brengen. Niet de plek om een idee stil te houden, misschien wel om het gerealiseerd te krijgen. Voor de editie van deze maand zijn de inschrijvingen afgesloten, maar u kunt uw ideeën ook nog kwijt op een online platform voor creatieve geesten.

Buda Libre XL, op 25 september in Muziekcentrum Kortrijk, Conservatoriumplein 1, 8500 Kortrijk.

Info : 056 22 10 01, www.budalibre.be.

7. Eigenzinnige boetiek: MODE EN ACCESSOIRES

Zes jaar na zijn opening is AVe een vaste waarde in het Antwerpse winkelaanbod. Voormalig Weekend Knack-styliste Annick Vandecappelle biedt er een collectie van eigenzinnig herwerkte kledingstukken en accessoires aan, een formule die haar inmiddels trouwe klanten opleverde. En plaatsgebrek, zodat een grondige verbouwing zich opdrong. De boetiek is nu dubbel zo groot en eens zo luxueus. Het gepaste kader dus voor het exclusieve aanbod van AVe, waartoe ook enkele uitgezochte stukken uit andere collecties behoren. Zo zijn er onder meer T-shirts van Majestic, zijden jurken van Charlotte Sparre en schoenen van Sinela, Suede en Laurent Mercadel. We kijken al uit naar Vandecapelles volgende zet.

AVe, Lombardenstraat 18, 2000 Antwerpen. Geopend van woensdag tot zaterdag, van 11 tot 18 uur. Info : 03 227 44 01

8. Stedelijk China: TOT 31 OKTOBER, ANTWERPEN

In de Antwerpse sneakershop Avenue kunt u momenteel niet alleen de nieuwste modellen van Nike en Adidas ontdekken, de boetiek van Lina Fredriksson en Sven Aerts biedt regelmatig ook een platform aan jonge kunstenaars. En die ging het duo dit najaar in Sjanghai zoeken. Zo toont Avenue tot eind oktober werk van de Chinese graficus Shan Jiang, een medewerker van het Britse ontwerpbureau ILoveDust en freelancer voor merken van Levi’s tot Coca-Cola. Zijn digitaal ingekleurde composities, vol stedelijke referenties en op manga’s geïnspireerde mensen en dieren, vergen een aandachtige blik. Toch verraden ze duidelijk hun oorsprong : net als in Sjanghai zelf werkt de combinatie van moderniteit en traditie behoorlijk bevreemdend.

Shan Jiang, tot 31 oktober bij Avenue, Lange Klarenstraat 29/31, 2000 Antwerpen.

Info : 03 226 67 36, www.avenuestore.be, badimage.exblog.jp.

9. Huizen kijken: 27 EN 28 SEPTEMBER

Bouwers en verbouwers hebben deze maand geen gebrek aan inspiratie. Zo is er het laatste weekend van september het opendeurevenement Mijn Huis Mijn Architect. De Belgische Orde van Architecten laat u dan binnenkijken in 225 prachtige woningen : 135 in Vlaanderen, 13 in Brussel en 77 in Wallonië. Tijdens gratis rondleidingen kunt u bovendien kennismaken met de architect, de ideale gelegenheid dus om professioneel advies in te winnen. Speciale aandacht is er dit jaar voor thema’s als energiebesparing en naast duurzaam ook levenslang wonen. Huizen groeien tegenwoordig immers mee met het gezin. Wie tijdens het opendeurweekend geen tijd heeft om te ‘huisshoppen’, vindt alle betrokken woningen in een handige catalogus (zeven euro), beschikbaar in de krantenwinkel.

Mijn Huis Mijn Architect, op 27 en 28 september, telkens van 14 tot 18 uur. Info : 02 238 07 70, www.mijnhuismijnarchitect.com.

10. Kant in nieuw kleedje: VAN 20 SEPTEMBER TOT 12 OKTOBER, TEMSE

In het gemeentehuis van Temse worden dezer dagen restauratiewerken afgesloten, en dat verdient een feestje. Een trouwfeest zeg maar, waarvoor de afdeling textiele kunsten van de Academie Temse in samenwerking met kantschool Artofil in Elversele de garderobe levert. Het gaat om bruidsjurken, waarvan eerst maquettes gemaakt werden op Barbiepoppen. “De uitdaging lag erin onze textielkennis aan te wenden om met diverse materialen kant te imiteren”, zegt docente Chris Bachot. “Zo kwamen we op het terrein van de bewuste kitsch.” Tegelijk biedt de expo Trouwzaalig u ook de kans om uw beeld over kant, destijds een bijverdienste voor vele vrouwen in het Waasland, bij te stellen.

Trouwzaalig, van 20 september tot 12 oktober in het Gemeentehuis van Temse. Info : 03 771 10 03, www.academietemse.be, www.artofil.be.

Wim Denolf; Grete Flies; Jolien Vanhoof; Piet Swimberghe; Wim Denolf; Wim Denolf; Wim Denolf; Jolie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content