1. Doo-Ri Chung, van Zuid-Koreaanse afkomst, begon haar eigen label Doo. Ri acht jaar geleden in de kelder van het bedrijf van haar ouders, een stomerij. Daarvoor was ze zes jaar aan de slag bij Geoffrey Beene, als chef van het ontwerpteam. Ze showt tijdens de New York Fashion Week sinds 2003 en won de voorbije jaren een hoop belangrijke modeprijzen. Ze gebruikt graag jersey en houdt van draperen.

2. Maria Cornejo, geboren in Chili, is niet piepjong, maar ze behoort wel tot de favorieten van Obama. Ze opende haar zaak Zero + Maria Cornejo in 1998 en begon pas enkele jaren later een eigen collectie. Bij haar fans : Tilda Swinton, Cameron Diaz, Sofia Coppola en Cindy Sherman. Sterke vrouwen, stuk voor stuk. “Een vrouw,” zei Cornejo in O, The Oprah Magazine, “mag geen sandwichbord zijn voor een ontwerper.”

3. Derek Lam begon bij Michael Kors en heeft een eigen, erg populaire lijn sinds 2003. Liv Tyler, Gwyneth Paltrow en Barbara Bush dragen zijn kleren.

4. Phillip Lim, geboren in Thailand van Chinese ouders, groeide op in Cambodja en Californië, waar hij de-buteerde als as-sistent van cultont-werpster Katayone Adeli. Hij begon zijn label 3.1 Phillip Lim in 2004 met een partner, Wen Zhou : het duo laat vooral in China produceren, en het merk is bijzonder populair in Azië.

5. De eveneens in Thailand geboren Thakoon Panichgul debuteerde in 2004. Michelle Obama, Demi Moore en Sarah Jessica Parker dragen zijn kleren, en hij heeft in korte tijd samengewerkt met grote namen uit de textielindustrie : Nine West, The Gap, Hogan en supermarktketen Target.

6. Het duo Proenza Schouler wordt gere-kend tot de meest veelbelovende jonge wolven. Zie interview, pagina 112.

7. Zussen Kate en Laura Mulleavy – samen Rodarte – trokken in 2005 van Pasadena in Californië naar New York met koffers vol kleren. Een week later hadden ze eigenhandig hun collectie ge-toond aan alle belangrijke winkels en tijd-schriften. Het label werd in geen tijd een succes. Vorig jaar kregen de Mulleavys de begeerde Swiss Textiles Award.

8. Isabel Toledo heeft haar eigen collectie sinds het midden van de jaren tachtig, maar ze werd pas echt populair toen Michelle Obama zich voor de inhuldiging van Barack Obama als president van de Verenigde Staten hulde in een door haar ontworpen gele jurk en overjas. Toledo, geboren in Cuba, is getrouwd met illustrator Ruben Toledo. Tussen 2006 en 2007 was ze kortstondig creative director van het merk Anne Klein.

9. Alexander Wang maakte zijn opleiding aan de modeschool Parsons niet af. Hij zette zijn eigen merk op in 2007, geïnspireerd door de eighties, Franse chic en grunge. Sinds deze lente heeft Wang ook een goedkopere tweede lijn en een schoenencollectie. Hij ontwierp daarnaast capsulecollecties voor de winkelstraatgiganten Keds en Uniqlo.

10. Jason Wu, geboren in Taiwan en deels opgegroeid in Vancouver, studeerde beeldhouwen in Tokio en mode in New York en Parijs. Hij begon als ontwerper van kleren voor poppen. In 2006 begon hij zijn eigen label. Ivana Trump, RuPaul en Michelle Obama werden in zijn kleren gespot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content