De nieuwste coupes, de laatste kleuren. Het gevoel van het zomerseizoen in elf trends.

Science Fiction

Blade Runner, The Matrix, Star Wars en hun jarenzestigvarianten Barbarella en Star Trek, wie had gedacht dat de toekomstdromen van scifi-costumiers ooit de realiteit zouden halen? De look is extreem, het signaal duidelijk. De modeneuzen wijzen in de richting van de toekomst. Al resulteert de vernieuwingsdrift niet alleen in de vorm. De futuristische trend infiltreert vooral in de ontwikkeling van hoogtechnologische en slimme materialen.

Illustratie Daan Rosseels

Bol van vorm

De bol als geometrische figuur blijft een vorm van inspiratie. Kledij als constructie, als architecturale vorm rond het lichaam. Een ronde belijning verhult zonder franjes.

Illustratie Karolien Vanderstappen

Comfort Couture

Sport- en trekkersoutfits, gemaakt om in te bewegen en te leven, halen hun slag thuis. Leggings met sportstrepen, polyester jasjes, beschermende materialen zijn en vogue. Ontwerpers passen hun favoriete versiertrucjes toe. Borduursels op trainingsjasjes, sportieve shorts gecombineerd met een lieftallig vrouwelijk bloesje.

Illustratie Rachel Agnew

Ingewikkeld

De Grieken en de Romeinen toonden het ons al twee millennia geleden. Door middel van uitgekiende draperingen en wikkels omarmt soepel zijde in elegante plooitjes het lichaam. Elegantie uit de klassieke oudheid, in het begin van de twintigste eeuw nog herontdekt door Madeleine Vionnet, is zowel voornaam als spontaan.

Illustratie Arpäis Dubois

Smeltkroes

Viva Mexico! L’Afrique, c’est chique! Indiaanse motieven en creoolse invloeden staan in de kijker. Ook de Oost-Europese folklore doet opnieuw haar intrede. Toch zijn de invloeden eerder echo’s dan kopieën. Franjes, stippen, een mix van verschillende patronen vinden hun weg in een hedendaags mengsel van draagbare frivoliteit.

Illustratie Liesje Mentens

Midzomernachtdroom

De pastorale in een nieuw kleedje. Romantische ingrediënten als broderie anglaise, vuile pastels en grafisch gemanipuleerde bloemenprints worden opnieuw geïnterpreteerd. Sprookjesachtig bevreemdend, maar echte romantiek is dan ook dubbel.

Illustratie Dieter Desmet

Micromini

Benen zijn er om te laten zien. De zomen van rokken en shorts krijgen een stevige ruk opwaarts. De mini gesublimeerd. Voor menige vrouwen een nachtmerrie, maar de fitnesscentra zullen er allicht wel bij varen.

Illustratie Inge Bogaerts

100% Pigment

Monochroom en zonder opsmuk is de manier om de nieuwe ingetogenheid toch kleurrijk te houden. De basiskleuren rood, blauw, groen, geel en paars, zijn diep gesatureerd en knallen. Bij voorkeur te dragen bij intens zonlicht.

Illustratie Sarah Van Belle

Sahara Chic

Kaki, beige, grijs en bruin zijn te bescheiden begrippen om de nieuwe sobere kleurenpracht te beschrijven. Inspiratie voor aardetinten lijkt deze keer uit de Sahara te komen, die op elk moment van de dag een ander kleurenpalet aanbiedt. Rotsgrijs, aarderood, okergeel, zandroze, zacht mauve komen samen in milde, maar poëtische silhouetten.

Illustratie Eva Cardon

Spiegeltje, spiegeltje

Zilver en goud spelen al enkele seizoenen op hoog niveau, maar nog zijn de ideeën om iets nieuws te doen met metaaltinten niet uitgeput. Soms subtiel verweven in linnen en lichte wol, dan weer uitbundig tentoongesteld in glansleder en plastic. Blinken, spiegelen, glinsteren en glanzen zijn dé modewerkwoorden van het seizoen.

Illustratie Sebastiaan Van Doninck

Sixties folie

De gouden jaren zestig zetten een positieve toon met grafische grapjes in fluorescerende kleuren gecombineerd met vale tegenhangers en hoogglansaccessoires in lakleder en pvc. De dominante snitten, mini en A-lijn, prediken vrijheid van beweging, maar evengoed een gezonde appetijt in het leven. Een vrolijke knipoog naar de mods.

Illustratie Tina Vandormael

Door Cathérine Ongenae en Marjolijn Vanslembrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content