1–Spirits en aanverwanten

© GF

In het assortiment van de sterkedrank en likeuren is er al enkele jaren een mooi aanbod aan zogenaamde virgin spirits, destillaten zonder alcohol die de basis voor een mocktail kunnen zijn of puur gedronken kunnen worden. Vooral de hoeveelheid ginvervangers is aanzienlijk en lijkt nog steeds toe te nemen. Daarnaast verschijnen er meer en niet-sterke versies van heel wat andere likeuren en dranken.

SEEDLIP SPICE 94, –70 cl, 31,94 euroDelhaize, Albert Heijn

Misschien wel de meest gekende naam in het hele gamma. Zette het concept van alcoholvrije spirits enkele jaren geleden mee op de kaart. Deze Spice 94 is uitgesproken geparfumeerd met kardemom en pimentbes, waardoor het best met andere smaken gecombineerd wordt. Ideaal voor een virgin negroni.

GINZERO 12 BOTANICS, –70 cl, 10,25 euroDelhaize, Prik&Tik

In de neus licht floraal en bijna alcoholisch, frisse en droge smaak met toetsen van komkommer en citrus. Lekker puur met ijs, ideaal als basis voor een klassieke gin-tonic.

BÔTAN JUNIPER GARDEN, –50 cl, 42 euroCRU, webshop

Een natuurlijke smaakbom van echte kruiden, zonder bewaarmiddelen of toegevoegde suikers, van bij ons. Groene kruiden in de neus (rozemarijn, tijm) en gelijkaardige smaken in de mond. Een droom voor elke mixologist of gewoon met een blokje ijs voor de ervaren drinker.

CLOVER MINERAL, –50 cl, 24 euroWebshop

Dit Belgische destillaat met een zuivere en geparfumeerde afdronk is heel mooi gebalanceerd. Misschien wat te fragiel om te mengen met een tonic, maar met sodawater en limoen heel aangenaam.

GORDON’S GT non, –25 cl, 1,75 euroDelhaize

Een eervolle vermelding voor de kant-en-klare alcoholvrije gin-tonic van ginproducent Gordon’s. Budgetvriendelijk, evenwicht tussen bitters en zuren en zeker niet té zoet.

LYRE’S DARK CANE SPIRIT, –14 euroPrik&Tik

Lyre’s biedt heel wat alternatieven voor likeuren aan en deze Dark Cane Spirit zou een bruine rum moeten vervangen. We vonden hem vooral heel zoet en best chemisch, met weinig aroma of leuke smaken. Puur dus geen succes, maar voor bijvoorbeeld een cuba libre met voldoende ijs kan het wel werken.

NONA JUNE, –20 cl, 11,90 euroDelhaize, webshop

Ook een lokaal product dat ondertussen naam maakte in de supermarktrekken en cocktailbars. Best veel aciditeit met beperkte smaakdiepte of aroma’s, vooral gemaakt om te mengen met zoetere toevoegingen of als basis voor bijvoorbeeld een gin-fizz.

FLUÈRE ORIGINAL –27,50 cl, 12,37 euroWebshop

Deze ginvervanger ontgoochelde ietwat. Ondanks ingrediënten als jeneverbes en lavendel overheerste een medicinale smaak, die pikant in de keel bleef hangen, ook met afsmakende tonic.

MARTINI VIBRANTE, –11,15 euroDe meeste supermarkten

Deze non-alcoholische rode vermout verraste aangenaam. Misschien een beetje te zoet, maar verder een lekkere nasmaak met een rijke kruidigheid en fijne bitters. Met wat blokjes ijs ideaal om puur te drinken. Of zoals panellid Jocasta zei: “Zelfs mijn papa zou dit graag drinken.”

1--Spirits en aanverwanten
© GF
1--Spirits en aanverwanten
© GF
1--Spirits en aanverwanten
© GF
1--Spirits en aanverwanten
© GF
1--Spirits en aanverwanten
© GF
1--Spirits en aanverwanten
© GF
1--Spirits en aanverwanten
© GF
1--Spirits en aanverwanten
© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content