In 1828 opende de eerste Guerlainboetiek zijn deuren in de Rue de Rivoli in Parijs. Vier generaties Guerlains maakten vanaf dan een serie klassiekers. Een overzicht in tien welriekende hoogtepunten.

1853 Eau de Cologne Impériale

Zijn eerste meesterstuk creëerde founding father Pierre-François-Pascal Guerlain voor Eugénie de Montijo, mevrouw Napoleon III. Zij zou hem gevraagd hebben haar te verlossen van haar migraine, vandaar de lichte, citrusachtige geur. Guerlain hield er in ieder geval de titel van ‘Officiële Parfumeur van Zijne Majesteit’ aan over.

1889 Jicky

Toen Pierre-François-Pascal in 1864 overleed, nam zijn zoon Aimé het roer over. Diens bekendste werk is ongetwijfeld Jicky, dat beschouwd wordt als het eerste moderne parfum, dankzij de combinatie van natuurlijke en synthetische ingrediënten.

1912 L’heure Bleue

De rozen, iris, viooltjes en vanille in dit parfum verbeeldden voor Jacques Guerlain zijn favoriete moment van de dag : “Als de nacht zijn ster nog niet heeft gevonden.”

1919 Mitsouko

Deze chypre met perziktoets was een eerbetoon aan de heldin uit de roman La Bataille van Claude Farrère : een Japanse bruid die een geheime liefde koesterde voor een Britse officier. Hapklare romantiek voor het gebroken Europa van die jaren.

1925 Shalimar

Volgens de legende ontstond dit parfum per ongeluk : Jacques Guerlain was dolenthousiast over een staaltje synthetische vanille, en besloot het in een flesje Jicky te gieten, want je weet maar nooit… Het resultaat, het allereerste oriëntaalse parfum, kreeg een al even exotische naam : ‘liefdestempel’ in het Sanskriet.

1959 Vetiver

Jean-Pauls eerste werk : een mannengeur die nog altijd tot de klassiekers behoort.

1965 Habit Rouge

De eerste oosterse geur voor mannen.

1989 Samsara

Ongetwijfeld de meest romantische van het huis : Jean-Paul Guerlain creëerde deze geur voor zijn muze. Haar enige aanwijzingen : jasmijn en sandelhout. Voor de perfecte geur trok de parfumeur verscheidene keren naar India. Samsara is Sanskriet voor ‘eeuwige hergeboorte’.

2004 L’Instant de Guerlain

Maurice Roucel maakt L’Instant de Guerlain, het eerste parfum dat niet door een lid van de familie is gemaakt. Officieel dan toch want Mathilde Laurent tekende in 1999 al voor Pamplelune en Shalimar Light (2003).

2008 Guerlain Homme

LVMH, het luxeconcern dat sinds 1994 eigenaar is van Guerlain, stelt Thierry Wasser aan als huisparfumeur. Dit jaar verscheen zijn eerste werk voor het huis : Guerlain Homme. Geïnspireerd op een cocktail : “Mojito’s hebben een interessant akkoord : enerzijds de frisheid van limoen, anderzijds de kracht van rum. Maar niemand wil ruiken als een cocktail, dus moesten we het aankleden : met bloemen, ceder, én vetiver. Een knipoog naar Jean-Paul Guerlain, want daarrond draaide zijn eerste parfum.”

Om deze verjaardag te vieren, brengt Guerlain 205 genummerde koffers uit met 18 iconische geuren. Het prijskaartje is even exclusief : 2500 euro.

Info : 02 642 29 70 en www.guerlain.com.

(SVdB & SA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content