Zo zullen Kate en William hun zoon opvoeden

© Reuters

De wereld, nou ja, vooral Groot-Brittannië dan, heeft er weer een nieuwe koninklijke baby bij. Maar hoe zal deze kleine prins opgevoed worden?

De wereld, nou ja, vooral Groot-Brittannië dan, heeft er weer een nieuwe koninklijke baby bij. Maar hoe zal deze kleine prins opgevoed worden? Worden Will en Kate moderne ouders naar het voorbeeld van Diana en Charles, of zullen ze de meer gebruikelijke gang van het hof volgen?

Het staat buiten kijf dat William, Kate en hun pasgeboren spruit de toekomst van de monarchie vertegenwoordigen en dat hun handelingen en keuzes zich zullen weerspiegelen naar het volk. Het ziet er nu echter naar uit dat Kate en Will zich eerder zullen spiegelen aan de handelingen van het volk…

In januari ging het koppel op zoek naar een huishoudster, maar niet naar een kinderjuf, wat door de media al snel vertaald werd naar het onomkeerbare feit dat William en Catherine de belangrijkste verzorgers van hun kind zullen worden. De huishoudster – Antonella Fresolone- zal naast het opblinken van het serviesgoed en het legen van de wasmanden uiteraard een handje helpen in de verzorging van het prinsje, maar toen Prince Charles of zelfs Prince William nog kleuters waren, werden die taken over verschillende leden van de huishoudelijke staf verdeeld.

De verschuiving van de kinderjuf die quasi alles te zeggen had over de opvoeding van de koninklijke kinderen naar een part-time-babysitpositie markeert ook de tijdsgeest waarin veel jonge ouders hun werkleven proberen balanceren met een gezin. De keuze van William en Kate zal dus zeker geapprecieerd worden door het volk.
Het takenpakket en profiel van de koninklijke kinderjuf zijn over de jaren ook behoorlijk veranderd. Charles I zette de gouvernante van zijn eerstgeboren zoon – de gravin van Roxburgh- aan de deur omdat het protestantse publiek het niet vond kunnen dat een Rooms-Katholieke Charles II zou opvoeden.

Onder Queen Victoria kregen kinderjuffen en gouvernantes de volledige autoriteit in de kindervertrekken en wijdden ze zich volledig aan de opvoeding van de koninklijke kinderen, waarbij ze zichzelf helemaal wegcijferden. Deze vorm van autoriteit die nannies in de 19e en 20e eeuw hadden gaf sommige kinderen net dat beetje extra liefde en stabiliteit en anderen net heel veel leed. Zo werden Edward VIII en George VI misbruikt door een van hun eerste kinderjuffen, terwijl Charles II en William dan weer een heel goede band hadden met hun gouvernantes.

Toen Harry en William echter geboren waren werd de traditionele rol van de kinderverzorgster echter opzij geschoven. Charles en Diana knuffelden hun kinderen in het openbaar en namen hen mee op tripjes naar het buitenland – een groot contrast met de stijve, koele behandeling die Charles zelf kreeg van Queen Lizzie en Prince Philip. Diana vond zelfs dat Williams eerste kinderjuf – Barbara Barnes – zich te veel als surrogaatmoeder opstelde, een houding die vroeger net verwacht werd van koninklijke kindermeisjes.

Zelfs na de scheiding van de Prince en Princess of Wales in 1992 bleven ze onconventionele opvoedingskeuzes maken. Zo huurde Charles Tiggy Legge-Bourke in om zijn zoons in het gareel te houden, al gedroeg de jonge Legge-Bourke zich meer als oudere zus en vertrouwelingen van de prinsenkinderen dan als stijve kinderjuf.

De nieuwe huishoudster-kinderjuf-vacature van William en Catherine zet deze innovatie in de kinderkamer voort. Ze willen hun kind vooral zelf grootbrengen, met behulp van de grootouders, net zoals de meeste Britten hun gezin overigens aanpakken. Kate zal de weken na haar bevalling trouwens doorbrengen bij haar ouders; Michael en Carole Middleton.

Ook op andere vlakken tonen Kate en Will zich uitermate eigentijds. Afgezien van Prince Charles en Prince Albert was er nooit eerder een koninklijke vader aanwezig bij de geboorte. Bovendien is de strijd om borstvoeding in de koninklijke familie niet zonder slag of stoot . In de 18e en 19e eeuw zorgden de koninklijke moeders voor behoorlijk wat ophef toen ze besloten hun kinderen borstvoeding te geven.

De Franse Marie-Antoinette kreeg een brief vol scheldwoorden van haar woedende moeder toen ze haar ‘Verlichte’ opvoedingsideeen probeerde door te voeren, en toen Queen Victoria vernam dat haar dochter haar eigen kind borstvoeding gaf, noemde ze een koe uit de koninklijke stal ‘Princess Alice’. Diana’s beslissing om haar kinderen de borst te geven werd wel op lof onthaald, en allicht zal Catherine ook bejubeld worden om haar ‘moderne keuzes’.

The Duke and Duchess of Cambridge maken deel uit van een nieuwe generatie koninklijke ouders die vastbesloten zijn om een goede band op te bouwen met hun kinderen. Zij slagen erin werk en gezin met elkaar te combineren, zij het met een beetje hulp van een part-time kinderjuf en de grootouders. (KS)

Bron: BBC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content