Zo maak je een vals raam in je kelder

© iStock

Een donkere, ondergrondse ruimte kan volledig transformeren met behulp van natuurlijk daglicht. Zo zorg je ervoor dat je een raam in je kelder kan bouwen zonder muren of plafonds uit te breken.

Wie een kelder* bezit, beschikt vaak over een extra ruimte die ze echter nooit gebruiken. De kamer wordt volgeduwd met aftandse rubberlaarzen, dozen oud servies en die ladekast van je grootmoeder waar je misschien ooit maar waarschijnlijk nooit een plek voor zal vinden. En dat is zonde. Een kelder kan bijvoorbeeld perfect dienst doen als fitnessruimte of zelfs als extra zithoek om tot rust te komen. Nee, daglicht heb je er niet, maar daar hebben deze DIY’ers een oplossing voor gevonden.

Voor u gaat checken of de batterij van uw klopboor nog opgeladen is: hier komt geen uitbreken aan te pas. De redditter thatdbeagoodbandname maakte van zijn kelder een knusse ruimte met behulp van enkele lampen en behoorlijk wat creativiteit. Akkoord, gewone LED-ramen bestaan al, maar die verspreiden meestal geen bijzonder aangenaam licht en zien er eerlijk gezegd nogal deprimerend uit. Wij prefereren de oplossing van thatdbeagoodbandname.

Zo maak je een vals raam in je kelder
© Thatdbeagoodbandname

Die gebruikte groeilampen, die je gewoon in het tuincentrum kan kopen. Die verspreiden natuurlijk licht, worden niet te warm en zijn meestal ook niet zo omvangrijk. Voor het raam zelf gebruikte hij een acrylplaat waar hij op voorhand gaten in liet boren – dit is zeer belangrijk, anders barst de plaat- en enkele raamkozijnen. Vervolgens bedekte hij het geheel door er enkele lichtdoorlatende gordijnen voor te hangen. Het hele project kan je hier nalezen, maar ziet er niet zo ontzettend moeilijk uit.

Enkele mede-Redditters suggereerden evenwel dat de DIY’er het project nog kan opgraden door er een lichtpaneel mee te verbinden dat ’s ochtends zorgt voor een meer blauwer licht, en ’s avonds voor een warmere gloed.

Benieuwd of hij ook deze uitdaging zal aangaan.

(KS)

* ook badkamers worden vaak zonder raam gebouwd. Deze DIY is uiteraard ook voor andere ruimtes geschikt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content