Zo haal je kunst in huis met een beperkt budget

Kunstwerken van Bram & Ella aan de muur © Bram & Ella

Kunst kan een woonst of een kantoor een tot een hoger niveau verheffen, aanzetten tot conversaties en creativiteit en emoties losweken. Maar kunstwerken kosten al snel een aardige duit. Gelukkig wordt kunst huren aan democratische prijzen steeds populairder.

Een saaie, zielloze ruimte kan opleven dankzij planten, meubels en gezelligheid. Allemaal zaken waar je tijdens het inrichten automatisch aan denkt. Maar kunst is vaak te duur om toe te voegen tijdens de inrichting van ruimtes. Bovendien is het moeilijk om meteen de juiste keuze te maken: wie weet ben je na een tijdje uitgekeken op het werk? Of vinden je huisgenoten het kunstwerk niet mooi?

Redenen genoeg om niet zomaar impulsief een groot bedrag neer te tellen en kunst aan de muur te hangen. Toch heeft kunst de kracht om aan te zetten tot interessante gesprekken, creativiteit te boosten en van een gewone ruimte een unieke plek te maken.

Dankzij verschillende initiatieven kan je tegenwoordig kunst lenen op maandelijkse basis. Voor een relatief laag bedrag kan je op die manier toch kunstenaars steunen en je woonst of kantoor wat meer ziel geven. Van gespecialiseerde organisaties, langs onafhankelijke kunstenaars tot galeries: via deze wegen huur je kunst voor een mooie prijs. In de meeste gevallen kan je de kunstwerken, als ze je na enkele maanden nog steeds bevallen, ook kopen. Het bedrag dat je hebt gespendeerd aan de huur, wordt dan afgetrokken van de finale koopprijs.

Het is interessant om rond te kijken bij verschillende initiatieven, want die hebben allemaal andere kunstwerken in de aanbieding.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Kunst In Huis

Kunst in Huis werkt als een bibliotheek, waar je kunstwerken kan lenen. Je kan er boeiend werk van hedendaagse, Vlaamse kunstenaars ontdekken. De organisatie werkt met abonnementen, waarvan de prijs afhankelijk is van de waarde van het werk dat je huurt. Wil je na een huurperiode geen afstand meer doen van de kunstwerken? Dan kan je ze ook kopen. Een omniumverzekering van de kunstwerken is inbegrepen in het abonnement. Als er schade wordt vastgesteld bij inlvering van het kunstwerk, maken ze een dossier op voor de verzekering.

Surf naar de website van Kunst in Huis voor meer info en prijzen.

Bernice

Werk van Maria Dukers, nog tot 20/11 te bewonderen tijdens een expo van Bernice (Nylonfabrik - Lindenstraat 90b - 9100 Sint-Niklaas)
Werk van Maria Dukers, nog tot 20/11 te bewonderen tijdens een expo van Bernice (Nylonfabrik – Lindenstraat 90b – 9100 Sint-Niklaas)© Bernice

Via Bernice huur je ook kunstwerken van hedendaagse kunstenaars. Op hun website krijg je informatie over huren als particulier of als bedrijf. Wist je dat kunst huren als bedrijf 100% fiscaal aftrekbaar is? De organisatie komt aan huis voor een gesprek over jouw voorkeuren en om foto’s te nemen van de ruimtes waar de kunstwerken zouden kunnen hangen. Die gebruiken ze om gesimuleerde beelden te maken met de uitgezochte kunst aan de muren. Zo kan je op voorhand goed inschatten of een werk past in jouw woonst/bedrijf of niet. Af en toe houdt Bernice ook een tentoonstelling, zodat je jong talent in het echt kan gaan ontdekken.

Surf naar de website van Bernice voor meer info en prijzen.

ART-Gallery

Ook galerijen verhuren soms hun werken. Een galerijbezoekje is dus helemaal niet enkel weggelegd voor de elite. De duur van het huurcontract bij ART-Gallery wordt bepaald op maandbasis en start van zodra de werken geleverd en opgehangen worden. Er geldt een minimum huurtermijn van 3 maanden. De huurprijs bedraagt 1,5% van de verkoopprijs.

Surf naar de website van ART-Gallery om de mogelijkheden te ontdekken.

Bram & Ella

Bram en Ella, koppel en kunstduo, willen kunst voor iedereen tegen een democratische prijs. Hun missie vertalen ze naar het verhuren en verkopen van eigen werken, zodat mensen kunnen kiezen om tegen zachte prijzen een kunstwerk te huren in plaats van meteen een grotere som neer te tellen. Daarmee willen ze er niet alleen voor zorgen dat mensen tegen een mooie prijs kunst in huis kunnen halen, maar willigen ze ook een algemene vraag in van mensen die hun interieur graag af en toe opfrissen, zonder dingen te moeten weggooien of heel veel geld neertellen.

Surf naar de website van Bram en Ella voor meer info en beelden van hun werk.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content