Gebouwen vormen een belangrijke doodsoorzaak voor vogels. De dieren onderscheiden het glas van de ramen niet en vliegen er vaak tegen aan. Er zijn maar weinig gebouwen waarbij gedacht is aan de 'vogelveiligheid'. De Amerikaanse ornitologe Vivana Ruiz-Gutierrez wil daar verandering in brengen. Zij pleit voor een label voor vogelvriendelijke architectuur.

In 2007 publiceerde de New Yorkse Audubon Society richtlijnen voor vogelveilige gebouwen, maar ze worden nog vaak over het hoofd gezien, ook bij groene projecten. Dat heeft voor gevolg dat alleen al in Noord-Amerika elk jaar 100.000 vogels sterven omdat ze tegen gebouwen aanvliegen.

Ruiz-Gutierrez is gek op vogels. Ze leverde veel onderzoekswerk en kwam erachter dat vogels nu vaker in stedelijke gebieden leven omdat er minder natuur is. Maar dat is niet zonder gevaar. Daarom pleit ze voor een nationaal certificaat dat vogelvriendelijk design beloont. Kleine ramen zijn bijvoorbeeld belangrijk- die zorgen tegelijkertijd ook voor betere isolotie-, ook zonneschermen of gekleurd glas kunnen helpen. En er zou bij het bouwen rekening kunnen gehouden worden met de trekroutes.

Hoewel het voorstel oorspronkelijk op hoongelach werd onthaald- architecten zijn nu eenmaal niet altijd bezig met ecologie- vindt het idee toch meer en meer ingang.

Ann Heylens.

Gebouwen vormen een belangrijke doodsoorzaak voor vogels. De dieren onderscheiden het glas van de ramen niet en vliegen er vaak tegen aan. Er zijn maar weinig gebouwen waarbij gedacht is aan de 'vogelveiligheid'. De Amerikaanse ornitologe Vivana Ruiz-Gutierrez wil daar verandering in brengen. Zij pleit voor een label voor vogelvriendelijke architectuur. In 2007 publiceerde de New Yorkse Audubon Society richtlijnen voor vogelveilige gebouwen, maar ze worden nog vaak over het hoofd gezien, ook bij groene projecten. Dat heeft voor gevolg dat alleen al in Noord-Amerika elk jaar 100.000 vogels sterven omdat ze tegen gebouwen aanvliegen.Ruiz-Gutierrez is gek op vogels. Ze leverde veel onderzoekswerk en kwam erachter dat vogels nu vaker in stedelijke gebieden leven omdat er minder natuur is. Maar dat is niet zonder gevaar. Daarom pleit ze voor een nationaal certificaat dat vogelvriendelijk design beloont. Kleine ramen zijn bijvoorbeeld belangrijk- die zorgen tegelijkertijd ook voor betere isolotie-, ook zonneschermen of gekleurd glas kunnen helpen. En er zou bij het bouwen rekening kunnen gehouden worden met de trekroutes. Hoewel het voorstel oorspronkelijk op hoongelach werd onthaald- architecten zijn nu eenmaal niet altijd bezig met ecologie- vindt het idee toch meer en meer ingang. Ann Heylens.