Vietnamese architect Vo Trong Nghia wordt verkozen tot 'Architect of the Year' voor 2012 door website Ashui. Zo meldt Vietnamese nieuwssite thanhniennews.com.

De Vietnamese architectuurwebsite Ashui hield een poll waarin gepeild werd naar wie volgens experts en lezers de titel 'architect van het jaar 2012' verdiende. Nghia won van twee andere genomineerden.

Dit is het eerste jaar dat de website deze poll organiseert, maar Ashui is van zin om van de verkiezing een jaarlijkse activiteit maken. Zo willen ze Vietnam 's meest opmerkelijke architecten eren die bouwwerken hebben gecreëerd met een praktische waarde, maar die ook een reflectie zijn van het creatieve talent en de persoonlijke stijl van de ontwerper. Een tweede doel van de wedstrijd is om de belangrijke rol die architectuur speelt in onze dagelijkse levens te belichten. De website deelde nog drie andere prijzen uit: 'Best Young Architect' voor architect Vo Cao Thang, 'Architect of the Community' voor architect Hoang Thuc Hao, en 'Architect Critic' voor architect Hoang Dao Kinh.

Vo Trong Nghia is bekend om zijn bamboe-architectuur en duurzame, milieuvriendelijke ontwerpen. De architect werd geboren in de provincie Quang Binh in 1976. De boerenzoon kreeg een studiebeurs waarmee hij ging studeren aan het Japanse Nagoya Instituut voor Technologie. Nghia ging, naar eigen zeggen, enkel naar de lessen die nuttig voor hem leken omdat hij inhoudsloze en nutteloze informatie verafschuwt. In 2004 behaalde hij zijn Master of Art diploma aan de universiteit van Tokyo.

De Vietnamese architect van het jaar heeft al talloze prestigieuze nationale en internationale prijzen gewonnen. Zo won hij in 2007 de International Architecture Award (IAA) voor zijn water- en windcafé gemaakt uit bamboe. Sindsdien regent het successen voor de jonge architect. Hij wordt wereldwijd erkend als een pionier in het gebruik van bamboe en geroemd voor zijn traditionele, Vietnamese technieken die resulteren in een moderne esthetiek.

In 2012 prees het Amerikaanse magazine Architectural Record - spraakmakend magazine op gebied van design en moderne en groene architectuur - de Vietnamese architect met hun Design Vanguard prijs. Naar hun mening had hij de technieken die hem waren aangeleerd tijdens zijn studies succesvol toegepast op echte situaties in Vietnam. Nghia is er zich zeer bewust van dat Vietnam, zoals alle ontwikkelende naties, zijn voeling met de natuurlijke omgeving aan het verliezen is en afstevent op een ernstige polutiecrisis. Om deze penibele situatie te vermijden, is Nghia erop gebrand om ecologisch verantwoorde gebouwen neer te zetten.

Het gaat de Vietnamese, ecologisch verantwoorde architect voor de wind en deze titel van architect van het jaar, uitgereikt door zijn geboorteland, is een welverdiende erkenning van zijn talent. (LP)

Vietnamese architect Vo Trong Nghia wordt verkozen tot 'Architect of the Year' voor 2012 door website Ashui. Zo meldt Vietnamese nieuwssite thanhniennews.com. De Vietnamese architectuurwebsite Ashui hield een poll waarin gepeild werd naar wie volgens experts en lezers de titel 'architect van het jaar 2012' verdiende. Nghia won van twee andere genomineerden. Dit is het eerste jaar dat de website deze poll organiseert, maar Ashui is van zin om van de verkiezing een jaarlijkse activiteit maken. Zo willen ze Vietnam 's meest opmerkelijke architecten eren die bouwwerken hebben gecreëerd met een praktische waarde, maar die ook een reflectie zijn van het creatieve talent en de persoonlijke stijl van de ontwerper. Een tweede doel van de wedstrijd is om de belangrijke rol die architectuur speelt in onze dagelijkse levens te belichten. De website deelde nog drie andere prijzen uit: 'Best Young Architect' voor architect Vo Cao Thang, 'Architect of the Community' voor architect Hoang Thuc Hao, en 'Architect Critic' voor architect Hoang Dao Kinh. Vo Trong Nghia is bekend om zijn bamboe-architectuur en duurzame, milieuvriendelijke ontwerpen. De architect werd geboren in de provincie Quang Binh in 1976. De boerenzoon kreeg een studiebeurs waarmee hij ging studeren aan het Japanse Nagoya Instituut voor Technologie. Nghia ging, naar eigen zeggen, enkel naar de lessen die nuttig voor hem leken omdat hij inhoudsloze en nutteloze informatie verafschuwt. In 2004 behaalde hij zijn Master of Art diploma aan de universiteit van Tokyo. De Vietnamese architect van het jaar heeft al talloze prestigieuze nationale en internationale prijzen gewonnen. Zo won hij in 2007 de International Architecture Award (IAA) voor zijn water- en windcafé gemaakt uit bamboe. Sindsdien regent het successen voor de jonge architect. Hij wordt wereldwijd erkend als een pionier in het gebruik van bamboe en geroemd voor zijn traditionele, Vietnamese technieken die resulteren in een moderne esthetiek. In 2012 prees het Amerikaanse magazine Architectural Record - spraakmakend magazine op gebied van design en moderne en groene architectuur - de Vietnamese architect met hun Design Vanguard prijs. Naar hun mening had hij de technieken die hem waren aangeleerd tijdens zijn studies succesvol toegepast op echte situaties in Vietnam. Nghia is er zich zeer bewust van dat Vietnam, zoals alle ontwikkelende naties, zijn voeling met de natuurlijke omgeving aan het verliezen is en afstevent op een ernstige polutiecrisis. Om deze penibele situatie te vermijden, is Nghia erop gebrand om ecologisch verantwoorde gebouwen neer te zetten. Het gaat de Vietnamese, ecologisch verantwoorde architect voor de wind en deze titel van architect van het jaar, uitgereikt door zijn geboorteland, is een welverdiende erkenning van zijn talent. (LP)