De veiling van een reeks hedendaagse kunstwerken bij Christie's in New York heeft een historisch record gehaald van bijna een half miljard dollar, zo'n 385 miljoen euro. Dat heeft het Britse veilinghuis laten weten.

Bij de kunstwerken zaten schilderijen van Jackson Pollock en Jean-Michel Basquiat, die elk ook records vestigden. Zo'n 94 procent van de loten vond een afnemer, voor een volgens Christie's "verbluffend" totaal van iets meer dan 495 miljoen dollar. Negen kunstwerken gingen elk van de hand voor meer dan 10 miljoen dollar.

"Number 19, 1948" van Jackson Pollock schoot de hoofdvogel af met 58,4 miljoen dollar. "Dustheads" van Jean-Michel Basquiat vond een koper voor 48,8 miljoen dollar. Volgens een verantwoordelijke bij Christie's illustreert het record dat de kunstmarkt een nieuw tijdperk is ingetreden, waarbij "doorgewinterde verrzamelaars en nieuwe kopers op het hoogste niveau rivaliseren, in het kader van een wereldmarkt."

De recordverkoop bij Christie's komt er een dag nadat rivaal Sotheby's ook al een recordverkoop realiseerde, waarbij "Onement VI" van Barnett Newman onder hamer ging voor 43,84 miljoen dollar en een schilderij van Gerhard Richter voor 37,1 miljoen dollar. Dat laatste is de hoogste prijs die ooit voor een werk van een levende kunstenaar is betaald. (Belga/RDM)

De veiling van een reeks hedendaagse kunstwerken bij Christie's in New York heeft een historisch record gehaald van bijna een half miljard dollar, zo'n 385 miljoen euro. Dat heeft het Britse veilinghuis laten weten. Bij de kunstwerken zaten schilderijen van Jackson Pollock en Jean-Michel Basquiat, die elk ook records vestigden. Zo'n 94 procent van de loten vond een afnemer, voor een volgens Christie's "verbluffend" totaal van iets meer dan 495 miljoen dollar. Negen kunstwerken gingen elk van de hand voor meer dan 10 miljoen dollar. "Number 19, 1948" van Jackson Pollock schoot de hoofdvogel af met 58,4 miljoen dollar. "Dustheads" van Jean-Michel Basquiat vond een koper voor 48,8 miljoen dollar. Volgens een verantwoordelijke bij Christie's illustreert het record dat de kunstmarkt een nieuw tijdperk is ingetreden, waarbij "doorgewinterde verrzamelaars en nieuwe kopers op het hoogste niveau rivaliseren, in het kader van een wereldmarkt." De recordverkoop bij Christie's komt er een dag nadat rivaal Sotheby's ook al een recordverkoop realiseerde, waarbij "Onement VI" van Barnett Newman onder hamer ging voor 43,84 miljoen dollar en een schilderij van Gerhard Richter voor 37,1 miljoen dollar. Dat laatste is de hoogste prijs die ooit voor een werk van een levende kunstenaar is betaald. (Belga/RDM)