Kristalmakerij Val Saint Lambert in Seraing heeft vrijdag de boeken neergelegd. Indien er geen overnemer komt, is het afgelopen met de productie van prestigieus kristal in ons land. Als reden geeft het bedrijf de stijgende grondstofkosten en de mislukte zoektocht naar een strategische partner. Het orderboek was wel verbeterd, ondanks de weinig gunstige economische context voor luxeproducten.

De Cristallerie du Val Saint Lambert, die nu eigendom is van Val Saint Lambert International, werd opgericht in 1826. Ze mocht zich hofleverancier noemen en stond vooral bekend voor haar dubbel gekleurde geslepen kristalobjecten. Ze werkte samen met diverse kunstenaars en designers. Onder andere hoedenmaker Christophe Coppens ontwierp een tafelcollectie voor Val Saint Lambert. Die was nog niet op de markt gebracht. Het is voorlopig onduidelijk of Coppens daarvoor op zoek moet naar een andere Cristallerie.

De kristalmakerij besloot twee dagen geleden het faillissement aan te vragen en legde de boeken vandaag neer bij de rechtbank van koophandel in Luik. Het moederbedrijf is voorlopig niet failliet. De exclusieve winkels in Parijs en aan de Brusselse Zavel zijn eigendom van VSL International. Wat er mee gebeurt is voorlopig onduidelijk.

Ann Heylens

Kristalmakerij Val Saint Lambert in Seraing heeft vrijdag de boeken neergelegd. Indien er geen overnemer komt, is het afgelopen met de productie van prestigieus kristal in ons land. Als reden geeft het bedrijf de stijgende grondstofkosten en de mislukte zoektocht naar een strategische partner. Het orderboek was wel verbeterd, ondanks de weinig gunstige economische context voor luxeproducten.De Cristallerie du Val Saint Lambert, die nu eigendom is van Val Saint Lambert International, werd opgericht in 1826. Ze mocht zich hofleverancier noemen en stond vooral bekend voor haar dubbel gekleurde geslepen kristalobjecten. Ze werkte samen met diverse kunstenaars en designers. Onder andere hoedenmaker Christophe Coppens ontwierp een tafelcollectie voor Val Saint Lambert. Die was nog niet op de markt gebracht. Het is voorlopig onduidelijk of Coppens daarvoor op zoek moet naar een andere Cristallerie.De kristalmakerij besloot twee dagen geleden het faillissement aan te vragen en legde de boeken vandaag neer bij de rechtbank van koophandel in Luik. Het moederbedrijf is voorlopig niet failliet. De exclusieve winkels in Parijs en aan de Brusselse Zavel zijn eigendom van VSL International. Wat er mee gebeurt is voorlopig onduidelijk. Ann Heylens