Volgende maandag 25 oktober veilt Pierre Bergé in Brussel een prachtige collectie kunstcatalogi en foto's van verzamelaar Philippe Nolde. Deze ongewoon rijke verzameling heeft niet enkel museale waarde, ze biedt de verzamelaar ook de gelegenheid om voor een aardige cent unieke documenten te verwerven.

Philippe Nolde, half Brit, half Fransman, is bekend als vintageantiquair, maar komt eigenlijk uit de beeldende kunst. Toen hij in de jaren '80 in Parijs studeerde aan de Ecole du Louvre, geraakte hij in de ban van de hedendaagse kunst. "Ik had geen cent en kon niets kopen," vertelt hij, "maar ik begon allerlei documenten te verzamelen, van catalogi tot foto's. Uiteindelijk blijken ook die heel waardevol, gezocht en zeldzaam."

Nolde werkte ook een tijdje in een galerie en begon zich steeds meer te interesseren voor fotografie. Hij exposeerde ondermeer het werk van John Davies en Martin Parr. Maar dit is slechts een greep uit het aanbod. In de jaren '80 en '90 pendelde hij tussen Londen, Parijs en New York en leerde heel wat galeristen, tentoonstellingsmakers en kunstenaars kennen.

Kunsthistorisch belang

Op die manier bouwde hij een rijke collectie op, met unica van Becher, Gilbert Fastenaekens en Sophie Ristelhueber. "Veel tentoonstellingscatalogi," aldus Philippe Nolde, "werden op heel kleine oplagen gedrukt, waardoor ze erg zeldzaam zijn." Hou er ook rekening mee dat er al flink wat werd weggegooid, wat deze collectie extra aantrekkelijk maakt.

Waarom Nolde alles verkoopt? Simpel, hij werd 50 en wil een dak boven zijn hoofd. Zelfs de catalogus is een document van kunsthistorisch belang, want alles wat er de afgelopen 25 jaar gebeurde staat er in, van Richard Avedon, Hilla en Bernd Becher, Christian Boltanski tot Andreas Gursky, Joseph Kosuth, Richard Long tot Thomas Struth.

Piet Swimberghe

Volgende maandag 25 oktober veilt Pierre Bergé in Brussel een prachtige collectie kunstcatalogi en foto's van verzamelaar Philippe Nolde. Deze ongewoon rijke verzameling heeft niet enkel museale waarde, ze biedt de verzamelaar ook de gelegenheid om voor een aardige cent unieke documenten te verwerven. Philippe Nolde, half Brit, half Fransman, is bekend als vintageantiquair, maar komt eigenlijk uit de beeldende kunst. Toen hij in de jaren '80 in Parijs studeerde aan de Ecole du Louvre, geraakte hij in de ban van de hedendaagse kunst. "Ik had geen cent en kon niets kopen," vertelt hij, "maar ik begon allerlei documenten te verzamelen, van catalogi tot foto's. Uiteindelijk blijken ook die heel waardevol, gezocht en zeldzaam." Nolde werkte ook een tijdje in een galerie en begon zich steeds meer te interesseren voor fotografie. Hij exposeerde ondermeer het werk van John Davies en Martin Parr. Maar dit is slechts een greep uit het aanbod. In de jaren '80 en '90 pendelde hij tussen Londen, Parijs en New York en leerde heel wat galeristen, tentoonstellingsmakers en kunstenaars kennen. Kunsthistorisch belang Op die manier bouwde hij een rijke collectie op, met unica van Becher, Gilbert Fastenaekens en Sophie Ristelhueber. "Veel tentoonstellingscatalogi," aldus Philippe Nolde, "werden op heel kleine oplagen gedrukt, waardoor ze erg zeldzaam zijn." Hou er ook rekening mee dat er al flink wat werd weggegooid, wat deze collectie extra aantrekkelijk maakt. Waarom Nolde alles verkoopt? Simpel, hij werd 50 en wil een dak boven zijn hoofd. Zelfs de catalogus is een document van kunsthistorisch belang, want alles wat er de afgelopen 25 jaar gebeurde staat er in, van Richard Avedon, Hilla en Bernd Becher, Christian Boltanski tot Andreas Gursky, Joseph Kosuth, Richard Long tot Thomas Struth. Piet Swimberghe