Tuinslang of spiegel als radiator

Radiators zijn niet langer puur functioneel, maar eisen hun plaats op in de binnenhuisinrichting.

Radiators zijn niet langer puur functioneel. Designers bekampen mekaar in het vinden van nieuwe en originele vormen in ongewone maten en kleuren.

Van een imposante gietijzeren radiator tot een ultra-smal exemplaar, met reliÔf of spiegeleffect. De radiator eist zijn plaats op in de binnenhuisinrichting en hoeft niet langer verstopt te worden achter de canapé.

Een referentie is ongetwijfeld Heatwave, die de Nederlandse designer Joris Laarman samen met het Belgische bedrijf Jaga realiseerde. Het modulaire verwarmingssysteem bestaat uit ineengevlochten frivole kelken in barokke stijl die aan de muur kunnen worden bevestigd. Deze radiator in bas-reliÔf heeft sinds zijn lancering in 2003 echt de status van kunstwerk verworven. Sommige ontwerpen in het gamma van Jaga trekken de kaart van duurzame ontwikkeling, zoals de ’thermische rots’ Geo, die volledig is opgebouwd uit natuursteen en minerale materialen.

Andere origineel merk is Ridea, wiens collecties een groeiend succes kennen. Ridea biedt onder andere een ronde radiator met bloemenmotief waaraan ook handdoeken kunnen bevestigd worden. Het Italiaanse Antrax ontwerpt dan weer verwarmingselementen die een beelhoudwerk benaderen.

De prijs voor inventiviteit gaat ongetwijfeld naar AdHoc met zijn “verwarmende spiegel”, al is zijn Ciussai nog net iets origineler. Deze radiator is opgevat als een tuinslang die kan uitgerold worden, van de kelder tot de zolder, en zelfs in bed kan gelegd worden om dat lekker op te warmen. Anderzijds brengt AdHoc ook een kopie van de traditionele, zware gietijzeren radiator voor vintage-liefhebbers.

Ook kleuren hebben hun intrede gedaan. Met rode, groene, blauwe, roze en gouden exemplaren is het onmogelijk om nog naast de radiator te kijken.

Caroline Lallemand/Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content