Niet alleen pop-upstores, ook tijdelijke restaurants worden alsmaar populairder. En de Parijse architect Pascal Grasso koos er bovendien een bijzondere locatie voor. Hij bouwde Nomiya, een transporteerbaar restaurant dat een jaar lang vanop het dak van het Palais de Tokyo uitkijkt over Parijs.

"Nomiya" is Japans voor "klein restaurant". En ook de Parijse versie is niet bijzonder groot. De glaskubus biedt met een oppervlakte van 63 m2 plaats aan één tafel voor twaalf mensen, die vandaar een fantastisch panoramisch uitzicht hebben op de Seine en de Eiffeltoren. Enkel het centrale gedeelte, waar zich de keuken bevindt, wordt afgeschermd met geperforeerd metaal.

Alle aandacht dient te gaan naar het uitzicht en dus is het interieur minimalistisch opgevat, met een grijze houten vloer en witte Corian-meubelen. Ledlampjes scheiden het metalen van het glazen gedeelte en hangende exemplaren boven de tafel moeten de schittering van de lichtstad ook binnen voortzetten.

De achttien meter lange structuur werd gebouwd op een scheepswerf in Noord-Frankrijk en in twee delen getransporteerd naar Parijs. De montage van het 24 ton zware gevaarte gebeurde op het dak.

Nomiya blijft op het Palais de Tokyo -een van 's werelds meest extravagante musea voor moderne kunst- tot juli 2010. Daarna reist het mogelijk door naar andere steden.

Ann Heylens.

Niet alleen pop-upstores, ook tijdelijke restaurants worden alsmaar populairder. En de Parijse architect Pascal Grasso koos er bovendien een bijzondere locatie voor. Hij bouwde Nomiya, een transporteerbaar restaurant dat een jaar lang vanop het dak van het Palais de Tokyo uitkijkt over Parijs. "Nomiya" is Japans voor "klein restaurant". En ook de Parijse versie is niet bijzonder groot. De glaskubus biedt met een oppervlakte van 63 m2 plaats aan één tafel voor twaalf mensen, die vandaar een fantastisch panoramisch uitzicht hebben op de Seine en de Eiffeltoren. Enkel het centrale gedeelte, waar zich de keuken bevindt, wordt afgeschermd met geperforeerd metaal. Alle aandacht dient te gaan naar het uitzicht en dus is het interieur minimalistisch opgevat, met een grijze houten vloer en witte Corian-meubelen. Ledlampjes scheiden het metalen van het glazen gedeelte en hangende exemplaren boven de tafel moeten de schittering van de lichtstad ook binnen voortzetten. De achttien meter lange structuur werd gebouwd op een scheepswerf in Noord-Frankrijk en in twee delen getransporteerd naar Parijs. De montage van het 24 ton zware gevaarte gebeurde op het dak.Nomiya blijft op het Palais de Tokyo -een van 's werelds meest extravagante musea voor moderne kunst- tot juli 2010. Daarna reist het mogelijk door naar andere steden.Ann Heylens.