In een filmpje geeft de kersverse Designer van het Jaar 2009 uitleg bij zijn werk.

Elk jaar verkiezen Knack Weekend en Le Vif Weekend samen hun 'Designer van het Jaar'. Voor de editie van 2009 viel die eer te beurt aan Sylvain Willenz, een prille dertiger en een kind van zijn tijd. Zijn lampen en objecten zijn namelijk zowel functioneel als 'cartoonesk'.

Zijn eerste lamp, een rubberen tak die kan dienstdoen als kerstverlichting, heette Snottebel. Zijn eerste meubeltje, een met gele rubber overtrokken bamboezitje, noemde hij Dr. Bamboozle. Het waren interessante maar vooral 'cartooneske' oefeningen. Vijf jaar later is het duidelijk dat de Brusselse ontwerper een boeiende evolutie heeft doorgemaakt. Zijn werk is discreter geworden, intelligenter, volwassener.

Dat vindt hij zelf ook: "Snottebel, wat is dat nu voor een naam? De helft van de mensen vindt dat grappig, de andere helft vindt dat ronduit stom. Ik heb de lamp herdoopt tot Milk, en aangepast. Ik wil nu eenvoudiger dingen maken: wel gesofisticeerd maar toegankelijk. Niet schreeuwerig, een soort schaduwfiguren. Ik hield er altijd al van om dingen te maken."

"Gezelschaps-, video- of kaartspelletjes vond ik nooit leuk. Ik kon me er niet op concentreren en ik haat regeltjes. Als puber las ik een boek over Philippe Starck en dacht: 'Wow, dat is een interessant beroep. Dan kun je zowel het interieur van een vliegtuig als een citroenpers bedenken.' Ineens besefte ik dat elk object dat ons omringt door iemand getekend is."

In een videofilmpje geeft de designer zelf een woordje uitleg bij het hoe en waarom van zijn werk.

Leen Creve/Elien Haentjens

In een filmpje geeft de kersverse Designer van het Jaar 2009 uitleg bij zijn werk.Elk jaar verkiezen Knack Weekend en Le Vif Weekend samen hun 'Designer van het Jaar'. Voor de editie van 2009 viel die eer te beurt aan Sylvain Willenz, een prille dertiger en een kind van zijn tijd. Zijn lampen en objecten zijn namelijk zowel functioneel als 'cartoonesk'. Zijn eerste lamp, een rubberen tak die kan dienstdoen als kerstverlichting, heette Snottebel. Zijn eerste meubeltje, een met gele rubber overtrokken bamboezitje, noemde hij Dr. Bamboozle. Het waren interessante maar vooral 'cartooneske' oefeningen. Vijf jaar later is het duidelijk dat de Brusselse ontwerper een boeiende evolutie heeft doorgemaakt. Zijn werk is discreter geworden, intelligenter, volwassener. Dat vindt hij zelf ook: "Snottebel, wat is dat nu voor een naam? De helft van de mensen vindt dat grappig, de andere helft vindt dat ronduit stom. Ik heb de lamp herdoopt tot Milk, en aangepast. Ik wil nu eenvoudiger dingen maken: wel gesofisticeerd maar toegankelijk. Niet schreeuwerig, een soort schaduwfiguren. Ik hield er altijd al van om dingen te maken." "Gezelschaps-, video- of kaartspelletjes vond ik nooit leuk. Ik kon me er niet op concentreren en ik haat regeltjes. Als puber las ik een boek over Philippe Starck en dacht: 'Wow, dat is een interessant beroep. Dan kun je zowel het interieur van een vliegtuig als een citroenpers bedenken.' Ineens besefte ik dat elk object dat ons omringt door iemand getekend is." In een videofilmpje geeft de designer zelf een woordje uitleg bij het hoe en waarom van zijn werk. Leen Creve/Elien Haentjens