In heel Manhattan is er één plek die niet volgebouwd staat met wolkenkrabbers: Central Park. Jammer genoeg kunnen maar weinig mensen die groene long zien vanuit hun appartement, doordat die net omringd is door hoge gebouwen. Yitan Sun en Jihanshi Wu willen daar iets aan veranderen.

Nieuwe horizon

Door over de hele oppervlakte van het park aarde weg te scheppen tot aan de ondergrond van gesteente, kan het tientallen meters zakken. Vervolgens zouden de twee bedenkers van het plan het park helemaal omringen met een muur van reflecterend glas. "Daardoor zal je ook in het park altijd stukken van de stad kunnen zien, wat een illusie van oneindigheid creëert. Zo ontstaat er een nieuwe horizon, in het hartje van New York."

yitan sun and jianshi wu / eVolo
© yitan sun and jianshi wu / eVolo

Met hun voorstel hebben Sun en Wu de eerste prijs gewonnen in de Skyscraper Competition van het eVolo Magazine. Daarin werd gezocht naar manieren om moderne technologie, materialen en esthetiek in te zetten om verticale architectuur en diens relatie met de natuur te vernieuwen. Zoals je misschien al merkte, is daarbij niet de haalbaarheid van het idee de belangrijkste factor die de winst bepaalt - onder Central Park lopen metrolijnen en waterleidingen, dus de grond simpelweg afgraven is onmogelijk - maar wel creativiteit. (EK)

yitan sun and jianshi wu / eVolo
© yitan sun and jianshi wu / eVolo

Bron: Designboom

In heel Manhattan is er één plek die niet volgebouwd staat met wolkenkrabbers: Central Park. Jammer genoeg kunnen maar weinig mensen die groene long zien vanuit hun appartement, doordat die net omringd is door hoge gebouwen. Yitan Sun en Jihanshi Wu willen daar iets aan veranderen. Door over de hele oppervlakte van het park aarde weg te scheppen tot aan de ondergrond van gesteente, kan het tientallen meters zakken. Vervolgens zouden de twee bedenkers van het plan het park helemaal omringen met een muur van reflecterend glas. "Daardoor zal je ook in het park altijd stukken van de stad kunnen zien, wat een illusie van oneindigheid creëert. Zo ontstaat er een nieuwe horizon, in het hartje van New York." Met hun voorstel hebben Sun en Wu de eerste prijs gewonnen in de Skyscraper Competition van het eVolo Magazine. Daarin werd gezocht naar manieren om moderne technologie, materialen en esthetiek in te zetten om verticale architectuur en diens relatie met de natuur te vernieuwen. Zoals je misschien al merkte, is daarbij niet de haalbaarheid van het idee de belangrijkste factor die de winst bepaalt - onder Central Park lopen metrolijnen en waterleidingen, dus de grond simpelweg afgraven is onmogelijk - maar wel creativiteit. (EK)Bron: Designboom