Het is een vrijstaande woning op de hoek van een straat in Wilrijk. "We waren vooral gecharmeerd door de ligging, in deze rustige en groene buurt, op amper een steenworp van de stad. Het pand zelf had een saaie stijl die niet meteen aansloot bij onze smaak", legt grafisch vormgever Laurent Laporta uit, die hier samen met zijn vrouw Nathalie Hartung en hun twee kinderen woont. Nathalie runt de modezaak Lila Grace in de Nationalestraat in Antwerpen.
...

Het is een vrijstaande woning op de hoek van een straat in Wilrijk. "We waren vooral gecharmeerd door de ligging, in deze rustige en groene buurt, op amper een steenworp van de stad. Het pand zelf had een saaie stijl die niet meteen aansloot bij onze smaak", legt grafisch vormgever Laurent Laporta uit, die hier samen met zijn vrouw Nathalie Hartung en hun twee kinderen woont. Nathalie runt de modezaak Lila Grace in de Nationalestraat in Antwerpen. Ze waren op zoek naar een praktisch pand toen hun oog op dit huis viel. "Door de ruimte en de tuin voelden we meteen dat je hier iets van kon maken zonder het huis grondig te verbouwen. Op zo'n moment kun je het best een interieurarchitect gebruiken die ervaring heeft met het hertekenen van een grondplan. Daarom deden we een beroep op Julie Grangé en Julie Van Der Donckt van het bureau Julie2, die al heel wat huizen hebben gerenoveerd met veel zin voor functionaliteit en een verfrissende uitstraling", aldus Laurent Laporta. "De opdracht was om er zonder echte verbouwing en overdreven veel kosten een handige gezinswoning van te maken die je op een moderne wijze bewoont. Dat wil zeggen met open ruimtes, veel licht en een nauwe band met de tuin. De bestaande woning had een traditionele en meer gesloten opdeling. We hebben flink gesleuteld aan de gehele circulatie en er vrijwel alle deuren uitgehaald om openheid te creëren", aldus interieurarchitect Julie Grangé. Naast de eetruimte, waar je nu de bar en speelkamer van de kinderen vindt, was de keuken. Die werd verschoven naar links, op de plek waar er een slaapkamer was. "Nu ligt de keuken naast de linnenkamer en garage, wat veel makkelijker is bij het uitladen van de boodschappen", vertelt Julie. Vanuit de keuken kijk je over de hele leefruimte. "Veel mensen denken dat je alleen met een onbeperkt budget mooie woningen kunt realiseren, maar niets is minder waar. Beperkingen, financieel en structureel, zorgen voor extra vindingrijkheid", stelt Laurent Laporta. Zo werd er in de gang nog wat plaats gevonden voor een vestiaire en werd er een bijzonder handige keuken gebouwd, waarvan elke centimeter wordt benut. Alles is ook maatwerk, waardoor zelfs de proporties van de laden werden aangepast aan het formaat van de cornflakesdozen. Aan de tuinzijde kwam er ook een barmeubel. "Dat was mijn droom, want we hadden al zo'n bar in ons vorige huis, dat uit de jaren '50 stamde, en die was ook een beetje op deze manier opgevat, met een draaiende toog die overdag dichtgaat, maar bij elk etentje openstaat. Succes gegarandeerd bij de vrienden!", legt een enthousiaste Laurent uit. Laurent koos voor wat hij een ontspannen aankleding noemt, met veel vintage en zelfs een paar antieke meubelen: "We zoeken graag bij brocanteurs op markten of op het net. We willen geen interieur met bijvoorbeeld alleen vintage, omdat we van een mix van oud en nieuw houden. Ik vind het ook leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken en heb ook de meeste kunstwerken zelf gemaakt. Daardoor ben ik trouwens op het idee gekomen om een collectie zeefdrukken op de markt te brengen. Maar dat is nog toekomstmuziek." julie2.be