Eind september verrijst op Trafalgar Square in Londen een reusachtig schaakspel. Het wordt de 'designinterpretatie' van de Slag bij Trafalgar, waaraan het Londense plein is gewijd, en het hoogtepunt van het London Design Festival. Het ontwerp is van Spaans designer Jaime Hayon.

Van 19 tot 27 september wordt het beroemde plein tussen de twee fonteinen ingenomen door een gigantisch schaakspel, de designversie van de zeeslag uit 1805 die de Britten een belangrijke overwinning op de Fransen en de Spanjaarden opleverde. Hayon ontwierp hiervoor tweeÃ"ndertig met de hand beschilderde keramieken schaakstukken van zowat twee meter groot. Het kunstwerk is bedoeld als een reflectie over de symbolen van de Britse cultuur.

De installatie is interactief. Wil wil, kan zijn strategisch inzicht testen en deelnemen aan het buitenmaatse schaakspel. De stukken staan op wielen, zodat ze makkelijker verplaatst kunnen worden, en deelnemers zitten op verhoogde platformen.

De zevende editie van het London Design Festival omvat in totaal tweehonderd evenementen.

Ann Heylens.

Eind september verrijst op Trafalgar Square in Londen een reusachtig schaakspel. Het wordt de 'designinterpretatie' van de Slag bij Trafalgar, waaraan het Londense plein is gewijd, en het hoogtepunt van het London Design Festival. Het ontwerp is van Spaans designer Jaime Hayon.Van 19 tot 27 september wordt het beroemde plein tussen de twee fonteinen ingenomen door een gigantisch schaakspel, de designversie van de zeeslag uit 1805 die de Britten een belangrijke overwinning op de Fransen en de Spanjaarden opleverde. Hayon ontwierp hiervoor tweeÃ"ndertig met de hand beschilderde keramieken schaakstukken van zowat twee meter groot. Het kunstwerk is bedoeld als een reflectie over de symbolen van de Britse cultuur.De installatie is interactief. Wil wil, kan zijn strategisch inzicht testen en deelnemen aan het buitenmaatse schaakspel. De stukken staan op wielen, zodat ze makkelijker verplaatst kunnen worden, en deelnemers zitten op verhoogde platformen.De zevende editie van het London Design Festival omvat in totaal tweehonderd evenementen. Ann Heylens.