'Een familiehuis in de lucht', dat wou de pater familias van een nieuw samengesteld gezin uit Brussel realiseren in een penthouse met uitzicht op zee.
...

'Een familiehuis in de lucht', dat wou de pater familias van een nieuw samengesteld gezin uit Brussel realiseren in een penthouse met uitzicht op zee. Het is per toeval dat het koppel - dat in dit verhaal liever anoniem blijft - voor zijn vrije tijd in Knokke belandde. De een via de grootouders die er altijd al woonden, de ander via een stageplek als student. Intussen beschouwen ze de kuststad als hun tweede thuis, weg van de dagelijkse Brusselse drukte. Een plek waar ze met hun drie kinderen en hun vrienden zo vaak als ze kunnen samenkomen, zonder elkaar voor de voeten te lopen. In 2007 kocht het koppel de vijfde verdieping van een typisch, onopvallend jarenzestigappartement nabij de zeedijk. In 2013 volgde het bovenliggende penthouse dat plots was vrijgekomen. 'Panden kopen en renoveren was een bewuste keuze van de eigenaars, omdat je nog moeilijk dergelijke oppervlakten vindt in nieuwbouwprojecten aan de kust. Hier spreken we van zo'n 250 m2', vertelt Lene Van Look. Als interieurarchitecte ontwerpt en renoveert ze niet alleen privéwoningen, winkels en kantoren, ze neemt ook de volledige coördinatie van de projecten op zich.'De grootste uitdaging was een eenheid te creëren tussen de twee units. We hebben daarom de vide van het appartementsgebouw - de meestal afgesloten, donkere ruimte die de onderlinge verdiepingen met elkaar verbindt - volledig opengebroken en omgebouwd tot een glazen lichtschacht. Dankzij die ingreep is het penthouse niet alleen bijzonder lichtrijk geworden, vanop het terras kun je door de hele lengte van het gebouw kijken. Zo'n ruimtelijk gevoel kom je hier echt zelden tegen.' De onderliggende verdieping omvat de privéruimten van het gezin of zijn gasten. Waar in de jaren zestig de leefruimte was, vind je nu een immense slaapkamer met bureau én panoramisch zicht op zee, verderop de kamers van de drie kinderen. De keuken werd een ruime badkamer, de oorspronkelijke gang is nu de dressing. Twee elementen vallen op: het aluminium dat van de gevel doorheen de architectuur van het penthouse werd getrokken en het hout dat je overal terugziet. In de keuken, de binnendeuren, de dressing, maar ook als wand of plafond. 'We hebben een hele container recuperatiehout opgekocht en verwerkt in het penthouse. Het zijn oude planken waarop ooit Hollandse kazen lagen te rijpen. Dankzij dat rijpingsproces krijgt hout een specifiek patina dat heel mooi combineert met een gietvloer', weet Lene. Wanneer Knokke het gezin te druk wordt, verhuren ze hun familiehuis in de lucht. Je kunt er dan net als zij naar de horizon turen vanuit de schommelstoel in de leefruimte, opstaan met zicht op zee of in alle rust van de allerlaatste zonnestralen op het Albertstrand genieten. Van meubelen tot kunstwerken, alles blijft gewoon staan of aan de muur hangen. 'We hebben tot nu toe alleen maar goede ervaringen gehad met heel fijne, serene mensen', vertelt de eigenaar. 'Maar daar gingen we sowieso vanuit. Wie op zoek gaat naar zo'n pand, stelt de sfeer die we creëerden wel op prijs.'