Net op de grens tussen Knokke-Heist en Nederland ligt een landgoed met een rijke geschiedenis. Ooit stond er een fort om de nabijgelegen Hazegrassluis te beschermen. Tijdens de wereldoorlogen werd het ingepalmd door de Duitsers, die er bunkers bijbouwden. Vandaag vormen die de schuilplaats voor de schapen en kippen van Axel en Margaux De Bisscop.
...

Net op de grens tussen Knokke-Heist en Nederland ligt een landgoed met een rijke geschiedenis. Ooit stond er een fort om de nabijgelegen Hazegrassluis te beschermen. Tijdens de wereldoorlogen werd het ingepalmd door de Duitsers, die er bunkers bijbouwden. Vandaag vormen die de schuilplaats voor de schapen en kippen van Axel en Margaux De Bisscop.'Als kind keek ik uit op dit domein. Een hoeve waar nog tot 2012 geboerd werd. Toen het op de markt kwam, hebben we niet lang geaarzeld om een bod te doen', begint Axel. De oorspronkelijke hoeve bestond uit twee losstaande gebouwen. Het ene werd verbouwd tot de privéwoonst van het koppel en hun tweejarige dochter Maxyne, het andere werd een B&B die in december vorig jaar de deuren opende. 'Het idee om een B&B te beginnen is ontstaan nadat we het landgoed hadden gekocht. We zochten een bestemming voor het deel dat we niet zouden bewonen. Een gastenverblijf leek ons ideaal, ook al hadden we zelf nog nooit in een B&B gelogeerd', vertelt Margaux, die nu voltijds The Bunkers runt. Ze ontvangt vandaag vooral architectuur- en fotografieliefhebbers die de locatie spotten via Instagram. 'Maar evengoed gezinnen of mensen die iets te vieren hebben. Zoals een koppel dat de vijf kamers afhuurde naar aanleiding van hun tiende huwelijksverjaardag. Iedere dag nodigden ze andere vrienden uit om te komen eten, te feesten en daarna te overnachten.'Axel en Margaux zijn opgegroeid in de vastgoedwereld. Hij in Knokke, zij in Brussel. Kopen, bouwen, verbouwen: het zit ze in het bloed. 'Het landschap en de omringende bunkers zijn beschermd door Monumenten en Landschappen. Om te mogen verbouwen moest het verschil tussen restauratie en nieuwbouw duidelijk te zien zijn op de plannen', vertelt Axel. 'We hebben daarom net als voor ons eigen huis samengewerkt met de Brugse architecten Govaert & Vanhoutte. Hoeves verbouwen is dan wel niet meteen waarvoor ze bekendstaan bij het grote publiek, toch leverden ze fantastisch werk. De gerestaureerde hoeve bleef in steen, de nieuwbouw kreeg grote raampartijen die je dankzij een modulaire schil van houten latten volledig kunt afsluiten.'Door het hele interieur loopt één rode draad: ruw gegoten beton. Op de vloer, als aanrecht, zelfs tot in de badkamers, waar je wastafels in het materiaal terugvindt. 'Het bunkergevoel mocht niet ophouden bij de voordeur. Anversa heeft onze moodboards vertaald in het interieur dat je nu ziet. De meubelen hebben Axel en ik geshopt in Knokke, Kortrijk en Brussel. De keuken hebben we bij Vipp ontdekt. Het is hun allereerste keuken in ons land', vertelt Margaux. 'Voor de rest wilden we vooral het landschap laten spreken. Met zo'n uitzicht mag je niet te veel aan de muren hangen', besluit Axel.'Zo'n strak minimalisme is uitzonderlijk voor de streek. De cottagestijl regeert nog altijd in Knokke', lacht Axel. 'Daar wilden we volledig mee breken. We wilden dezelfde materialen en afwerking als in onze eigen woning. Financieel was dat soms pijnlijk. Maar inboeten op comfort en kwaliteit was gewoon geen optie.' Niet voor de gasten, maar ook niet voor zichzelf. 'Tussen het huis en The Bunkers loopt een ondergrondse tunnel. Een folieke, maar wel praktisch. Zo hoeven we in de winter niet door weer en wind te gaan om onze gasten te bedienen en kunnen we af en toe, in alle discretie, ook gebruikmaken van de sauna en het binnenzwembad. Eigenlijk hebben we de B&B voor onszelf gebouwd, onze gasten laten we gewoon meegenieten.'De B&B telt 5 kamers. In de zomermaanden kun je er enkel per week verblijven. thebunkers.be