In Tongeren opende eind juli het Eburon Hotel, in een klooster dat verbouwd werd tot een woon-en winkelcomplex. Amandus Vanquaille van Nomad Concept geeft uitleg bij het gigantische zeil dat hij boven de binnenkoer installeerde.

Het contrast met het historische gebouw is groot
Ik wilde dynamiek, speelsheid en licht brengen in het sobere Arme Clarenklooster. Mijn eerste ontwerptekening maakte ik nadat ik The Lord of The Rings gezien had. Dat beeld van vliegende draken die figuren oppikken op de grond heb ik op een abstracte manier willen oproepen.

Is dit uw grootste zeil tot nog toe?
Ja, de hele sculptuur is bijna duizend vierkante meter groot, bijna veertig bij veertig meter vrije overspanning. Op één ondersteunende paal na zweeft de constructie, ook de masten. Die worden met kabels verankerd aan het klooster.

U gebruikt daar geen gewoon tentzeil voor?
We hebben een gloednieuwe Amerikaanse stof gebruikt met PTFE, beter bekend onder de merknaam Teflon. Ze is niet alleen extreem sterk, maar ook volledig uv-bestendig en lichtdoorlatend. Het is een van de eerste stoffen die honderd procent 'architecturaal' zijn: ze gaat even lang mee als andere bouwmaterialen. Dankzij dit soort materialen zal de nomadische wereld van tenten opduiken in de gewone bouwwereld.

Leen Creve

In Tongeren opende eind juli het Eburon Hotel, in een klooster dat verbouwd werd tot een woon-en winkelcomplex. Amandus Vanquaille van Nomad Concept geeft uitleg bij het gigantische zeil dat hij boven de binnenkoer installeerde.Het contrast met het historische gebouw is grootIk wilde dynamiek, speelsheid en licht brengen in het sobere Arme Clarenklooster. Mijn eerste ontwerptekening maakte ik nadat ik The Lord of The Rings gezien had. Dat beeld van vliegende draken die figuren oppikken op de grond heb ik op een abstracte manier willen oproepen.Is dit uw grootste zeil tot nog toe? Ja, de hele sculptuur is bijna duizend vierkante meter groot, bijna veertig bij veertig meter vrije overspanning. Op één ondersteunende paal na zweeft de constructie, ook de masten. Die worden met kabels verankerd aan het klooster.U gebruikt daar geen gewoon tentzeil voor? We hebben een gloednieuwe Amerikaanse stof gebruikt met PTFE, beter bekend onder de merknaam Teflon. Ze is niet alleen extreem sterk, maar ook volledig uv-bestendig en lichtdoorlatend. Het is een van de eerste stoffen die honderd procent 'architecturaal' zijn: ze gaat even lang mee als andere bouwmaterialen. Dankzij dit soort materialen zal de nomadische wereld van tenten opduiken in de gewone bouwwereld.Leen Creve