Vandaag begint in Milaan de designweek, het jaarlijkse meubelcircus. Er worden, zoals gewoonlijk, talloos veel (duizenden? tienduizenden?) nieuwe producten voorgesteld, van bijna evenveel ontwerpers. Daarnaast is ook werk te zien van designstudenten en zijn er grootschalige, soms spectaculaire marketingoperaties, bijvoorbeeld van specialisten in geslepen glas, mozaieksteentjes of wasmachines.

Zoals gewoonlijk is het onze taak om alles, of toch zoveel mogelijk, te zien, en vervolgens het kaf van het koren te scheiden.

De week leidt ons onder meer langs showrooms, musea, de grote tentoonstellingspaleizen van Fiera Milano in Rho aan de rand van de stad, persconferenties, recepties, restaurants, bars en feestjes op al dan niet geïmproviseerde locaties. We kijken uit naar nieuw design van Tom Dixon (die een spaarlamp belooft) en van de broers Bouroullec (die eindelijk nog eens betaalbaar spul hebben ontworpen, voor plasticspecialist Kartell). We zijn ook benieuwd naar de lancering van een nieuw designmerk uit Londen, Meta, met werk van onder anderen Barber Osgerby, Tord Boontje, Matali Crasset en Asymptote, en naar een tentoonstelling met nieuw design uit China: het land wordt in de toekomst minder de fabriek van de hele wereld, en meer een land dat zelf creÃ"ert.

In de kunstwereld is de macht van China al een evidentie. Profileert China zich dit jaar als een designland waarmee rekening moet worden gehouden? We gaan zeker ook kijken naar de tentoonstellingen van een aantal oude rotten, al dan niet overleden: de door ons vereerde Bruno Munari (van wie Porro blijkbaar een ontwerp heruitbrengt), Andrea Branzi (die iets doet met Hansje en Grietje), Ettore Sottsass en Shiro Kuramata.

U leest onze eerste indrukken op de designblog.

Jesse Brouns

Vandaag begint in Milaan de designweek, het jaarlijkse meubelcircus. Er worden, zoals gewoonlijk, talloos veel (duizenden? tienduizenden?) nieuwe producten voorgesteld, van bijna evenveel ontwerpers. Daarnaast is ook werk te zien van designstudenten en zijn er grootschalige, soms spectaculaire marketingoperaties, bijvoorbeeld van specialisten in geslepen glas, mozaieksteentjes of wasmachines.Zoals gewoonlijk is het onze taak om alles, of toch zoveel mogelijk, te zien, en vervolgens het kaf van het koren te scheiden.De week leidt ons onder meer langs showrooms, musea, de grote tentoonstellingspaleizen van Fiera Milano in Rho aan de rand van de stad, persconferenties, recepties, restaurants, bars en feestjes op al dan niet geïmproviseerde locaties. We kijken uit naar nieuw design van Tom Dixon (die een spaarlamp belooft) en van de broers Bouroullec (die eindelijk nog eens betaalbaar spul hebben ontworpen, voor plasticspecialist Kartell). We zijn ook benieuwd naar de lancering van een nieuw designmerk uit Londen, Meta, met werk van onder anderen Barber Osgerby, Tord Boontje, Matali Crasset en Asymptote, en naar een tentoonstelling met nieuw design uit China: het land wordt in de toekomst minder de fabriek van de hele wereld, en meer een land dat zelf creÃ"ert. In de kunstwereld is de macht van China al een evidentie. Profileert China zich dit jaar als een designland waarmee rekening moet worden gehouden? We gaan zeker ook kijken naar de tentoonstellingen van een aantal oude rotten, al dan niet overleden: de door ons vereerde Bruno Munari (van wie Porro blijkbaar een ontwerp heruitbrengt), Andrea Branzi (die iets doet met Hansje en Grietje), Ettore Sottsass en Shiro Kuramata.U leest onze eerste indrukken op de designblog. Jesse Brouns