Luchtzuiveraar in huis

Mathieu Lehanneur ontwierp de ‘Andrea’, een luchtzuiveraar op basis van kamerplanten.

In Le Laboratoire in Parijs, een plek waar wetenschappers, designers en kunstenaars samengebracht worden, werd begin vorig jaar de Bel-Air gepresenteerd, een luchtzuiveraar op basis van kamerplanten van de Franse ontwerper Mathieu Lehanneur. Bijna anderhalf jaar later kunt u het toestel onder de naam ‘Andrea’ ook aanschaffen voor bij u thuis.

Mathieu Lehanneur legt uit. “Ik kijk zo: er is een individu dat leeft in een huis. Hij heeft iets om zijn huis te verlichten, iets om op te gaan zitten, maar al twintig jaar ademt hij vervuilde lucht, en er is niet echt iets interessants bedacht rond dat aspect”.

Wat ontdekte u over lucht?
Mathieu Lehanneur: De lucht in woningen en kantoren is erg vervuild. Met formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen. Die stoffen komen van synthetische materialen, van meubelmousses, van kamerbreed tapijt, isolatiemateriaal, verf en alle objecten die een brandwerende behandeling kregen. We kennen de gevolgen ervan: ze lokken allergieÔn uit, ademhalingsproblemen, en op lange termijn ergere ziekten.

Plant als motor
“Ik wist dat bepaalde planten lucht absorbeerden, maar ik wist niet precies hoe. Beetje bij beetje begonnen we het echte functioneren te snappen: dat de blaadjes wel lucht absorberen, maar dat vooral de wortels en de grond zuiverend werken. Wat als we de lucht nu sneller kunnen laten stromen, vroegen we ons af. Het apparaat werd complexer en technischer. Maar ik wilde dat het object ook visueel zijn evidentie en eenvoud bleef behouden. De plant moest absoluut zichtbaar blijven. Het gevolg is nu dat mensen het erg mooi vinden, maar ‘waarschijnlijk wel niet erg efficiÔnt’. Ze vergissen zich, het werkt echt perfect.”

Welke planten gebruiken jullie?
Halfweg de jaren tachtig identificeerde de Nasa verscheidene planten die toxische stoffen konden absorberen. De gerbera, de spathiphyllum, de chlorophytum en de pathos zijn de efficiÔntste. Het zijn bovendien planten die je gemakkelijk vindt. Bij de florist om de hoek.

We hebben vijf prototypes gemaakt, waar veel interesse voor was. De testen die we hebben gedaan, waren erg goed. We hebben zelfs een prijs gewonnen van een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift als Best Innovation Award. Daar ben ik fier op, omdat het geen designmagazine is dat me die prijs gegeven heeft. Het is geen magazine dat zegt “uw product is mooi en schattig”, maar wel “uw product is efficiÔnt”. Nu komt het dus in productie, samen met Le Laboratoire.

Leen Creve.

Info: De Andrea (vanaf 150 euro) zal verkrijgbaar zijn rond juni, hou de website www.lelaboratoire.org en hun online shop www.laboshop.fr in de gaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content