Design hoeft niet altijd bestemd te zijn voor hippe steden. Elektronicafabrikant Philips bijvoorbeeld ontwierp een veilig kookfornuis voor dorpen in ontwikkelingslanden, waar mensen op een traditionele manier koken. Chulha heet het en het is het resultaat van een workshop van Philips Design.

De klassieke kookfornuizen die door tal van bevolkingsgroepen in de wereld gebruikt worden, veroorzaken vaak gevaarlijke rookontwikkeling in huis. Wereldwijd sterven er elk jaar 1,5 miljoen mensen aan. De Chulha daarentegen verbrandt de natuurlijke brandstof op een efficiÃ"nte manier en de gezuiverde rook wordt via een schoorsteen naar buiten gedreven. Het staat mensen toe op een traditionele manier te blijven koken zonder gevaar te lopen. Voor de ontwikkeling van de Chulha werkte Philips Design samen met mensen in India.

Stimulans voor lokale economie
Het productieproces is relatief goedkoop en daardoor kunnen lokale ondernemers het overnemen, wat de plaatselijke economie stimuleert. Philips zal hen de nodige opleiding geven om de fornuizen te produceren, te verspreiden, te installeren en te onderhouden zodat ze in de dorpen op het platteland kunnen terecht komen.

De Chulha sleepte al een aantal prijzen in de wacht zoals de Red Dot Award en recentelijk nog de Deense Index-award. Philips gaat de prijs herinvesteren in verdere concepten voor gezondheid en welzijn. Een deel ervan wordt rechtstreeks geïnjecteerd in de opvolging van de Chulha.

Ann Heylens.

Design hoeft niet altijd bestemd te zijn voor hippe steden. Elektronicafabrikant Philips bijvoorbeeld ontwierp een veilig kookfornuis voor dorpen in ontwikkelingslanden, waar mensen op een traditionele manier koken. Chulha heet het en het is het resultaat van een workshop van Philips Design. De klassieke kookfornuizen die door tal van bevolkingsgroepen in de wereld gebruikt worden, veroorzaken vaak gevaarlijke rookontwikkeling in huis. Wereldwijd sterven er elk jaar 1,5 miljoen mensen aan. De Chulha daarentegen verbrandt de natuurlijke brandstof op een efficiÃ"nte manier en de gezuiverde rook wordt via een schoorsteen naar buiten gedreven. Het staat mensen toe op een traditionele manier te blijven koken zonder gevaar te lopen. Voor de ontwikkeling van de Chulha werkte Philips Design samen met mensen in India. Stimulans voor lokale economieHet productieproces is relatief goedkoop en daardoor kunnen lokale ondernemers het overnemen, wat de plaatselijke economie stimuleert. Philips zal hen de nodige opleiding geven om de fornuizen te produceren, te verspreiden, te installeren en te onderhouden zodat ze in de dorpen op het platteland kunnen terecht komen. De Chulha sleepte al een aantal prijzen in de wacht zoals de Red Dot Award en recentelijk nog de Deense Index-award. Philips gaat de prijs herinvesteren in verdere concepten voor gezondheid en welzijn. Een deel ervan wordt rechtstreeks geïnjecteerd in de opvolging van de Chulha. Ann Heylens.