Jonge kunstenaars gecoacht

Vijf jonge ontwerpers en kunstenaars kregen duizend euro om hun eerste projecten uit te werken. “Ze stimuleren elkaar”, zegt meubelontwerper Bram Boo, die al voor de tweede keer de rol van coach op zich nam.

Vijf jonge ontwerpers en kunstenaars kregen duizend euro om hun eerste projecten uit te werken. “Ze stimuleren elkaar”, zegt meubelontwerper Bram Boo, die al voor de tweede keer de rol van coach op zich nam. “Deze lichting is veel actiever dan de vorige.” De resultaten zijn te zien op de expo Toegepast 14.

Meubelontwerper Casimir is peter van meubelmaker Kaspar Hamacher:

“Ik geloof in zijn werk : vooral de sterke identiteit ervan is bewonderenswaardig. Zijn gedrevenheid blijft me verrassen. Belangrijk is dat we jonge mensen de tijd geven om te groeien. Kwalitatief ontwerpen heeft veel te maken met maturiteit. Als alles Kaspar en beetje meezit, denk ik dat hij op lange termijn kan uitgroeien tot een van onze Belgische exportproducten.”

Sofie Lachaert en Luc d’Hanis over ontwerper Caro Van den Hole:

“Caro stelt hier een lepeltje van suiker voor, dat smelt als je het gebruikt. Ze stelt het voor als evenement, in een koffer met daarin alle benodigdheden om die lepeltjes zelf te maken. We konden ons wel met haar identificeren : die experimenten met voedsel hebben raakpunten met on werk, hoewel wij in de eerste plaats altijd vertrekken van de poƃ”zie ervan.”

Edelsmid David Huycke over edelsmid Roos De Krom:

“Haar project levert het bewijs dat oude en traditionele technieken uit de goudsmeedkunst, zoals filigraan, nog een ongelooflijk artistiek potentieel hebben. Niet alleen binnen het vakgebied van de sieraden, maar ook ver daarbuiten. Afstuderen is voor jonge mensen vaak een moeilijke periode. Wat Roos voorstelt bij Toegepast 14 vertrekt waar haar afstudeerproject eindigde.”

Peter Hulsmans is peter van graficus Tom Lambeens:

“Zijn werk is verrassend en getuigt van originaliteit. Hij doet diepgaand onderzoek. Voor Toegepast 14 laat hij de waarnemer op een zeer creatieve manier de principes van kleur ontdekken. Ik geloof in zijn persoonlijke en eigengereide aanpak.”

Fred Eerdekens over ontwerper Johan Bruninx:

“Een doordeweekse designer zet zich aan de computer en bedenkt nieuwe dingen : een stoel, een kast en in een frivole bui ook wel eens speelgoed. Johan Bruninx niet ; hij wil niet zozeer iets toevoegen aan die wereld. Hij herdenkt de geschiedenis van de dingen en hun verschijning. Zo laat hij het oude lichaam van een tafel vervellen zodat ze herrijst met een nieuwe huid van ecologisch papier en plakbandfineer. Uit al zijn ontwerpen blijkt een grote maatschappelijke en ecologische betrokkenheid. Dat maakt hem vrij uniek in die wereld. Ik wil Bruninx niet graag vergelijken met anderen maar hij komt in de buurt van Martin Margiela.”

Info: Toegepast 14, van 26 september tot 13 december in Z33.

Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content