In beeld: het feest voor onze Designer van het Jaar

In beeld: het feest voor onze Designer van het Jaar
© Eventattitude/H. Ickx

Een designer van het jaar word je niet zomaar. Het juryrapport. Trui Moerkerke, hoofdredacteur van Knack Weekend: "Nathalie Dewez maakt poëtische lichtobjecten. Het zijn lampen met een uitstraling, ook als ze niet branden. Haar ontwerpen zijn licht, er wordt spaarzaam met materialen omgegaan, maar ze geven de ruimte een meerwaarde. De collecties van Nathalie Dewez worden overigens door prestigieuze labels op de markt gebracht."

Delphine Kindermans, hoofdredacteur van Le Vif Weekend: "Licht is een spel van evenwicht. Nathalie Dewez heeft echt gevoel voor ruimte. Hierdoor krijgt zij regelmatig totale verlichtingsprojecten toevertrouwd. Het Mudam, in Luxemburg, heeft bij haar een monumentale lichtsculptuur besteld voor de grote hal. Een mooie blijk van erkenning."

Moniek E. Bucquoye, bestuurder bij Interieur Foundation. "Het actieterrein van Nathalie Dewez als designer is verlichten. Een moeilijk en groot vakgebied dat ze niet breed opentrekt, maar geconcentreerd bewerkt in de vormgeving van huis- en sfeerlampen. Haar vormentaal is eenvoudig, zacht, schoon en geïnspireerd door het klassiek minimalisme. De promotie tot zesde Designer van het Jaar zal haar stuwen om verder te kijken, om te durven investeren in nieuw licht en om zich af te vragen welke plaats ze voor zichzelf ziet in de internationale designwereld."

Françoise Foulon, directeur van Grand-Hornu Images, is het daar volledig mee eens: "Er zijn maar weinig designers die, zoals Ingo Maurer en Nathalie Dewez (en het feit dat ik die twee namen in één adem vernoem, is ook al veelzeggend) een duidelijke koers kiezen en dan doelbewust, met een kenmerkende nieuwsgierigheid en onverzadigbare honger, daar alle mogelijkheden van verkennen. Sinds La Plic, een bescheiden lamp met een poëtische uitstraling, blijft Nathalie ons verbluffen met haar vermogen om de ruimte te hertekenen dankzij haar lichtarmaturen, die discreet en tegelijk verbazend efficiënt blijken. Naar mijn mening zijn evidentie en coherentie de voornaamste kenmerken van haar creatieve parcours."

Designer van het jaar is een gezamenlijk initiatief van de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend, Interieur Foundation, Grand-Hornu Images en Design museum Gent. Eerder kregen Alain Berteau, Nedda El-Asmar, Stefan Schöning, Sylvain Willenz en Bram Boo al de prijs.

01. ingang Le Grand-Hornu © Eventattitude/H. Ickx

02. logo LGH © Eventattitude/H. Ickx

02c. LGH buiten2 © Eventattitude/H. Ickx

05. tento nd 3 © Eventattitude/H. Ickx

03. tento nd © Eventattitude/H. Ickx

04. expo nd 2 © Eventattitude/H. Ickx

06. inkom evenement © Eventattitude/H. Ickx

07. Diploma © Eventattitude/H. Ickx

08. nathalie en dominique C © Eventattitude/H. Ickx

Dieter Van Den Storm (Art director Interieur Biënnale) © Eventattitude/H. Ickx

10. Trui M © Eventattitude/H. Ickx

11. Delphine K © Eventattitude/H. Ickx

12. allemaal samen © Eventattitude/H. Ickx

14. mireille mélanie © Eventattitude/H. Ickx

15. michel en JP © Eventattitude/H. Ickx

16. ann myra © Eventattitude/H. Ickx

17. Eric famille © Eventattitude/H. Ickx

18. Yves Emilie © Eventattitude/H. Ickx

19. stijn tom isabelle © Eventattitude/H. Ickx

20. Morgane melanie © Eventattitude/H. Ickx

22. stefan trui © Eventattitude/H. Ickx

23. ludovic jasmine © Eventattitude/H. Ickx

24. Thomas christian © Eventattitude/H. Ickx

25. Leen en Joost © Eventattitude/H. Ickx

26. leen en co © Eventattitude/H. Ickx

29. Trui en Delphine © Eventattitude/H. Ickx

30. rigo © Eventattitude/H. Ickx

31. bibiane jp © Eventattitude/H. Ickx

32. francoise trui © Eventattitude/H. Ickx

32.b helene catherine © Eventattitude/H. Ickx

32.c victor martine © Eventattitude/H. Ickx

33. groep © Eventattitude/H. Ickx