De Zweedse meubelketen Ikea gaat zijn catalogus aanpassen in Saoedi-Arabië. De foto's waarop vrouwen te zien zijn, worden bijgewerkt. Dat schrijft de Zweedse krant "Metro".

De krant publiceerde ook enkele van de aangepaste foto's, waarop precies dezelfde keukens of huiskamers te zien zijn maar dan zonder vrouwen. Een vrouwelijk model werd er vervangen door een man, en een vrouwelijke designer komt niet langer in de publicatie voor. Ikea besloot de vrouwenafbeeldingen te weren wegens de strenge voorschriften die in het Arabische land gelden voor vrouwen zonder hoofddoek.

In Zweden wordt verontwaardigd gereageerd. De Zweedse minister van Handel, Ewa Bjorling, zegt dat men vrouwen niet zomaar uit de werkelijkheid kan wegmoffelen. De foto's zijn volgens haar "een nieuw spijtig voorbeeld van welke lange weg Saoedi Arabië nog moet afleggen voor de gelijkberechtiging van mannen en vrouwen".

De woordvoerster van Ikea in Zweden merkt op dat het bedrijf een duidelijke gedragscode hanteert om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te garanderen. Maar volgens haar is voor de Saoedische vestiging de Nederlandse holding Inter Ikea Systems verantwoordelijk. Daar wilde maandag niemand reageren.

De Ikeacatalogus verschijnt sinds 1951. Het is één van de meest omvangrijke publicaties, met een oplage van 208 miljoen stuks verspreid over 43 landen. (Belga/RDM)

De Zweedse meubelketen Ikea gaat zijn catalogus aanpassen in Saoedi-Arabië. De foto's waarop vrouwen te zien zijn, worden bijgewerkt. Dat schrijft de Zweedse krant "Metro". De krant publiceerde ook enkele van de aangepaste foto's, waarop precies dezelfde keukens of huiskamers te zien zijn maar dan zonder vrouwen. Een vrouwelijk model werd er vervangen door een man, en een vrouwelijke designer komt niet langer in de publicatie voor. Ikea besloot de vrouwenafbeeldingen te weren wegens de strenge voorschriften die in het Arabische land gelden voor vrouwen zonder hoofddoek. In Zweden wordt verontwaardigd gereageerd. De Zweedse minister van Handel, Ewa Bjorling, zegt dat men vrouwen niet zomaar uit de werkelijkheid kan wegmoffelen. De foto's zijn volgens haar "een nieuw spijtig voorbeeld van welke lange weg Saoedi Arabië nog moet afleggen voor de gelijkberechtiging van mannen en vrouwen". De woordvoerster van Ikea in Zweden merkt op dat het bedrijf een duidelijke gedragscode hanteert om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te garanderen. Maar volgens haar is voor de Saoedische vestiging de Nederlandse holding Inter Ikea Systems verantwoordelijk. Daar wilde maandag niemand reageren. De Ikeacatalogus verschijnt sinds 1951. Het is één van de meest omvangrijke publicaties, met een oplage van 208 miljoen stuks verspreid over 43 landen. (Belga/RDM)